Paroda „Lietuvos spaudos fotografija“ trečiąsyk atkeliaus į Klaipėdą

  • Teksto dydis:

15-ąjį kartą Lietuvoje surengto nacionalinio konkurso „Lietuvos spaudos fotografija“ paroda ruošiasi į Klaipėdą, kur bus pristatyta antradienį. Paroda ir metraštis „Lietuvos spaudos fotografija 2016“ – tai vienerių metų geriausios šalies spaudos fotografų sustabdytos akimirkos, įvertintos tarptautinės vertinimo komisijos.

Dalyvavo 103 fotografai

Įprastai gegužės mėnesį sostinėje savo kelionę po šalį pradedanti konkursinė paroda apsilankys Klaipėdoje: nuo rugsėjo 27 iki lapkričio 7 d. ją bus galima apžiūrėti Klaipėdos apskrities viešosios I.Simonaitytės bibliotekos galerijoje „13 L“. Atidarymas – rugsėjo 27 d. 17 val.

Konkursą organizuojančio Lietuvos spaudos fotografų klubo prezidentas Jonas Staselis sakė, kad per 15 metų susiformavo tvarios tradicijos, konkursas turi autoritetą visuomenėje bei fotografų bendruomenėje. Šiemet gegužės 13 d. Vilniaus rotušėje įvykusio konkurso „Lietuvos spaudos fotografija 2016“ nugalėtojų paskelbimo ceremonijos metu fotografams buvo įteikta 12 „Auksinio kadro“ apdovanojimų. Parodoje „Lietuvos spaudos fotografija 2016“ bus galima pamatyti ne vieną klaipėdietės Viktorijos Vaišvilaitės-Skirutienės fotografiją.

„Visus 15 metų siekiame, kad konkursas suformuotų rimtas ir gilias tradicijas. Šiandien galiu drąsiai teigti, jog šį tikslą esame įgyvendinę, tad kitais metai „Auksinio kadro“ apdovanojimų ceremonijoje jau planuojame skelbti ir geriausios nuotraukos nominaciją. Džiaugiamės, kad padaugėjo ir jaunosios kartos atstovų. Jų iniciatyva kitąmet bus ne viena, o trys fotopasakojimo temos – aktualijos, gyvenimas bei atvira tema“, – sakė J.Staselis.

Dėl šiais metais sugriežtintų konkurso sąlygų, šiek tiek sumažėjo dalyvių skaičius – darbus konkursui pateikė 103 fotografai. Iš viso konkurso organizatoriai sulaukė daugiau nei 4 tūkst. fotografijų.

Reikalavimai – vis griežtesni

„Pastaruosius dvejus metus konkurso dalyvių prašome atsiųsti ir fotografijų originalus, kad galėtume sukontroliuoti darbų techninio apdorojimo laipsnį. Rengiant 2017 metų konkursą planuojame jo sąlygose tiksliai aprašyti fotografijų apdorojimui įvestus griežtus techninius reikalavimus. Fotografijų techninis apdorojimas vis labiau ribojamas ir pasauliniuose fotožurnalistikos konkursuose, todėl stengiamės nuo pasaulinių tendencijų neatsilikti ir mes. Vienintelė išimtis – konkurso tema „Spindesys“, skirta „galmūrinių“ žurnalų fotografijoms, kurioms netaikomi fotožurnalistiniai standartai. Šios nuotraukos yra spaudos fotografija, kadangi publikujojamos spaudoje, bet tai jau nėra fotožurnalistika“, – teigė J.Staselis.

Vienas iš konkurso komisijos narių, žymus Italijos fotografas Pieras Casotti sakė, jog ši galimybė jam tapo nuostabia patirtimi. „Atrankos procesas, buvo labai profesionalus ir griežtas. Man, kaip fotografui, tai suteikė progą geriau pažinti ir patyrinėti „baltiško požiūrio“ fotografiją, o kai kurios fotografijos – vis dar „stovi akyse“. Globalizuotame vaizdų pasaulyje įdomiausias yra asmeninis požiūris“, – tvirtino P.Casotti.

Jau ne pirmą kartą konkurso vertinimo komisijoje dalyvavęs fotožurnalistas Paulius Lileikis pasidžiaugė: „Šiemet nustebino pokyčiai – kolegų darbų novatoriškumas. Kitoniško nei mums iki šiol priimta stiliaus, braižo, idėjos ir minties perteikimo paieška. Bet čia fotožurnalistų konkursas, todėl ir fotografijos turi būti atrinktos kryptingai. Tad šiemet pagirtina pateiktų darbų minties švara, o tai jau nedidelė pažanga.“

Pristatys ir metraštį

Konkursines fotografijas vertino tarptautinė ekspertų komisija: fotografai Aleksandras Zemlianičenko (Rusija), P.Casotti (Italija), Vladimiras Ivanovas, Paulius Lileikis (Lietuva), aktorius Robertas Aleksaitis.

Kartu su paroda bus pristatytas išleistas jau 15-asis metraštis „Lietuvos spaudos fotografija“. Šiame leidinyje publikuojamos Lietuvos spaudos fotografijos konkurso laureatų nuotraukos, kurios eksponuojamos ir parodoje, bei pateikti „Auksiniai kadrai“ – temų nugalėtojai, vertinimo komisijos įspūdžiai, trumpa praėjusių metų spaudos fotografų veiklos kronika, pristatytas klubo rengiamas tarptautinis spaudos fotografijos festivalis „Vilniaus fotografijos ratas“. Skyriuje „Istorija fotografijose“ prisimenamos prieš 25 metus užfiksuotos Sausio 13-osios įvykių akimirkos, ten pat – ir Stanislovo Žvirgždo straipsnis apie prieškaryje gerai žinomą poetą, prozininką, publicistą, vertėją, fotografą, dailininką, kraštotyrininką, redaktorių, kino operatorių, žurnalistą, radijo diktorių – Radijo Dėdę, pedagogą ir diplomatą Petrą Babicką, gimusį 1903 m.

Konkursą „Lietuvos spaudos fotografija“ kasmet rengia VšĮ „Lietuvos spaudos fotografų klubas“, vienijanti daugiau kaip pusšimtį šalies spaudos fotografų profesionalų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių