Palangos kurhauze – koncertas W.Shakespeare'o garbei

  • Teksto dydis:

Palangos kurhauze kitą savaitę vyks teatralizuotas koncertas, dedikuotas Williamo Shakespeare'o 400-osioms mirties metinėms. Jame skambės karalienės Elžbietos I laikų arijos, baladės ir šokiai.

Juos atliks tikri profesionalai – aktorė ir solistė (sopranas) iš Danijos Anna Maria Wierød  bei tarptautinis senosios muzikos ansamblis „Morgaine” (Vokietija, Lietuva, Austrija, Italija): Alina Rotaru – klavesinas, Darius Stabinskas – viola da gamba,  Karina Silldorff – išilginės fleitos, Michele Carreca – liutnia. Jie pasiners į aistra literatūrai, muzikai ir šokiui garsėjusios Elžbietos I laikų dvaro intrigas ir paslaptis.

Elžbieta dar būdama jauna princesė garsėjo savo aistra literatūrai, muzikai ir šokiui. Ji pati kūrė poemas, jas puikiai atlikdavo pritardama arfa ir liutnia, o kaip šokėja reiškėsi iki solidaus amžiaus. Jos valdymo laikais Anglija tapo jūrų valstybe, pradėta rūpintis švietimu, steigta naujų mokyklų, suklestėjo literatūra, muzika ir dailė, atidaryta naujų teatrų, jie lūžo nuo žiūrovų. Į pačios karalienės, dėl savo nepasiekiamumo dar vadintos Skaisčiąja Mergele, globą pateko poetai, dramaturgai Williamas Shakespeare'as, Christopheris Marlowe, Benas Johnsonas, muzikai Johnas Dowlandas, Williamas Byrdas, Peteris Phillipsas.

Šiame teatralizuotame koncerte pasirodysianti dainininkė A.M.Wierød studijavo dainavimą ir senąją muziką Brėmeno aukštojoje muzikos mokykloje pas Harry van der Kampą, vėliau studijas tęsė Bazelio „Schola Cantorum“ muzikos akademijoje pas Evelyn Tubb ir Anthony Rooley. Ji taip pat lankė istorinio šokio, teatro vaidybos kursus pas Jill Feldmann, Dorothy Irving ir Kirsten Buhl. Kaip solistė ir aktorė yra laukiama įvairiuose operos ir muzikinio teatro pastatymuose Danijoje, kitose Skandinavijos šalyse, Vokietijoje. Bendradarbiauja su ansambliais „Copenhagen Soloists“, „Ensemble Zimmermann“, „Ensemble SYD“ ir kitais. Dainininkės ir ansamblio „Pantagruel“ iš Vokietijos 2011 m. išleista kompaktinė plokštelė „Nymphidia“ sulaukė aukščiausių apdovanojimų ir kritikų įvertinimų.

Tarptautinis senosios muzikos ansamblis „Morgaine“ susibūrė, kad profesionaliai pristatytų Europos muzikinį paveldą Lietuvoje, taip pat norėdamas skleisti negausų XVI–XVII a. muzikinį palikimą Europos koncertų salėse ir festivaliuose. Daugiausia dėmesio skirdamas vėlyvojo Renesanso ir ankstyvojo Baroko repertuarui, ansamblis pasirenka ne visada įprastas muzikines formas. Pasitelkę muzikos, vaizdų ir poezijos sintezę, jo atlikėjai tiria Elžbietos laikų melancholijos fenomeną, persmelktą šešėlių ir šviesos. Nors ansamblyje groja tik vienas lietuvis, užsienio scenose kolektyvas atstovauja Lietuvai. Visi ansamblio nariai yra patyrę senosios muzikos atlikėjai, dalijasi savo šalyse sukaupta patirtimi.

Teatralizuotas koncertas, dedikuotas Williamo Shakespeare'o 400-osioms mirties metinėms,  Kurhauzo salėje Palangoje (Grafų Tiškevičių al. 1) vyks gruodžio 9 d. 19 val. Bilietai – po 10–13 Eur, bilietus platina „Bilietai.lt“.


Šiame straipsnyje: PalangaKurhauzaskoncertas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių