Palangos gintaro muziejuje – auksakalių ir gintaro akistata

  • Teksto dydis:

Penktadienį 17 val. Palangos gintaro muziejuje bus atidaryta jungtinė Lietuvos auksakalių paroda „Goldsmith Meets Amber“ („Akistata: auksakalys ir gintaras“). Parodos metu auksakaliai iš Klaipėdos, Vilniaus, Telšių, Trakų, Kintų, Kretingos ir Šilutės pristatys savo kūrinius, kurių pagrindinis akcentas yra gintaras.

Parodą organizuoja Klaipėdos krašto auksakalių cechas kartu su Lietuvos dailės muziejumi.

Parodos tikslas – visapusiškai ir savitai atskleisti Baltijos auksu vadinamo gintaro grožį.

„Jei atvirai, auksakaliai šiandien retai kuria iš gintaro. Dažniau tenka dirbti su tauriaisiais metalais, deimantais, kitais spalvotais brangakmeniais. Gintaras nepastebimai buvo nustumtas į šešėlį ir tapo įprasta tautodailininkų arba amatininkų, kurie gamina vien iš gintaro, darbo medžiaga. Todėl ši paroda tapo galimybe mums, auksakaliams, atrasti gintarą iš naujo“, – tvirtino Klaipėdos krašto auksakalių cecho pirmininkas Viktoras Sitalo.

Parodą sudaro daugiau nei 50 dirbinių iš gintaro, derinto su auksu, sidabru, emaliu, deimantais bei netradicinėmis medžiagomis – mamuto ar vėplio kaulu, kriauklėmis, geležimi, mediena. Ekspozicija įdomi kūrinių įvairove ir atspindi dalyvaujančių menininkų požiūrį į tradicinę, bet kartu ir „nepažįstamą“ medžiagą – gintarą. Lankytojai turės galimybę pamatyti gana platų stilistinį spektrą – nuo funkcionalaus papuošalo iki filosofiniais apmąstymais grįstos koncepcijos.

Parodoje dalyvaus 18 auksakalių: Eglė Čėjauskaitė-Gintalė, Kristina Dulevičiūtė, Elen Janovskaja, Martinėlis & Co,  Ela Pavinskienė, Vita Pukštaitė-Bružė, Birutė Stulgaitė, Dovilė Žydelienė (Vilnius), Linas Jakumas (Kretinga), Robertas Krapavickas (Šilutė), Vijolija Lingienė, Neringa Poškutė-Jukumienė, Nadežda Sitalo, Dainius Stončius, Kristina Surblytė (Klaipėda), Aušra Mačiulaitienė (Kintai), Urtė Motuzaitė (Trakai), Sigitas Rekašius (Telšiai).

Apie specialiai šiai parodai sukurtą švytuoklę pasakojo vilnietis auksakalys Silvijus Martinėlis: „Kurdami papuošalą „SAKU švytuoklė“, kartu su komanda atsigręžėme į pačią gintaro pradžią – sakus. Perpratome šios medžiagos esybę, jos šilumą. Santykis su deimantais ir minimalistine forma šiai archajiškai medžiagai suteikia šiuos epitetus – „prabangu“, „stilinga“, „šiuolaikiška“.“

Paroda „Goldsmith Meets Amber“ kviečia į gintarą pažvelgti naujai – savaip, subtiliai ir labai asmeniškai. Palangos gintaro muziejuje ją bus galima apžiūrėti iki 2018 m. balandžio 30 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių