„Palangos dienos“ kviečia prisiminti istoriją ir švęsti kurorto gimtadienį

  • Teksto dydis:

Šią savaitę, kovo 30 d., Palanga pasipuoš miesto vėliavomis bei kurorto gyventojus ir svečius pakvies minėti ne tik pajūriui, bet ir visai Lietuvai reikšmingus įvykius – Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos 1921 m. kovo 30 d., taip pat – miesto vardo gimtadieniu vadinamą Balandžio 5-ąją – dieną, kai 1253 m. Palanga paminėta Kuršo dalybų tarp Livonijos ordino ir Rygos vyskupo akte. Šie istoriniai įvykiai didžiausiame šalies kurorte bus švenčiami visą savaitę – nuo kovo 30 d. iki balandžio 5 d. į kurortą kvies ciklo „Palangos dienos“ renginiai, o šis laikotarpis skelbiamas Palangos vėliavos savaite.

Bendruomenės iniciatyva

Palangos miesto savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėjas Robertas Trautmanas, kalbėdamas apie artėjantį šventinį renginių ciklą, akcentavo, jog „Palangos dienos“ – miestui ypatinga šventė. Jos svarbą lemia ne tik istorinis kontekstas, bet ir tai, jog idėja minėti šią visai šaliai svarbią datą kilo kurorto bendruomenės atstovams. Dar daugiau – Palangos iš Šventosios gyventojai raginami būti ne tik „Palangos dienų“ renginių žiūrovais, bet ir patys aktyviai dalyvauti juose – siūlyti idėjas, pristatyti savo rankdarbius Savivaldybėje vyksiančioje kurorto gyventojų sukurtų rankdarbių parodoje, siūlyti eksponatus „Suneštiniam muziejui“.

Vėliavų pakėlimas

Šventinė savaitė kovo 30 d., ketvirtadienio vidurdienį, prasidės iškilmingu Lietuvos, Palangos bei Šventosios vėliavų pakėlimu Nepriklausomybės aikštėje. Stebint bendruomenės atstovams, vėliavas iškilmingai įneš bei miesto merui Šarūnui Vaitkui perduos nuo Kurhauzo atžygiuosiantys pasieniečiai, šauliai, policijos bei priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai. Šis iki valandos truksiantis renginys – simbolinis žvilgsnis į Palangos bei Lietuvos istoriją, tarsi trumpas istorijos atkartojimas anuometinių įvykių, kuomet iš Palangos pasitraukė Latvijos kariai ir įžengė Lietuvos kariuomenė.

Lietuvos, Palangos bei Šventosios vėliavas iškilmingai pakels miesto vadovas kartu su bendruomenės nariais. „Tai bus įžanga į „Palangos savaitės“ pradžią, Palanga garsiai visai Lietuvai pasakys, kad pradeda švęsti visai Lietuvai svarbius istorinius įvykius, ir pakvies tuo pasidžiaugti visą Lietuvą“, – sakė R. Trautmanas.

Tą pačią dieną 16 val. į Palangos autobusų stotį pakvies Palangos ikimokyklinių įstaigų vaikų kūrybos paroda „Palangos vėliava plevėsuoja“, o 17 val. į viešąją biblioteką – Gražinos Oškinytės-Eimanavičienės parodos „Pliakalniai“ atidarymo renginys.

Suneštinis muziejus ir parodos

Penktadienį, kovo 31 d., istorija besidomintys palangiškiai ir kurorto svečiai skubės į Kurorto muziejų, įsikūrusį viloje „Anapilis“ – čia 16 val. visuomenės dėmesio lauks „Suneštinis muziejus“. Eksponatams, kuruos kiekvienas miesto gyventojas gali pasiūlyti „Suneštiniam muziejui“, pasak Palangos kurorto muziejaus direktoriaus Jūračio Liachovičiaus, jokie specifiniai reikalavimai nekeliami – kiekvienas gali pasiūlyti tai, kas, jo nuomone, galėtų būti įdomu palangiškiams. O jei gyventojai abejoja, ar jų turimi daiktai, dokumentai ar nuotraukos sudomintų muziejaus lankytojus, visuomet gali pasikonsultuoti su Kurorto muziejaus darbuotojais. „Registruotis į šį renginį miesto gyventojai pradėjo dar kovo viduryje. Jau dabar žinome, kad „Suneštiniame muziejuje“ bus eksponuojamas palangiškiui priklausęs vairuotojo pažymėjimas, išduotas 1937 m., bus ir medalių, šeimos nuotraukų. Beje, viena ekspozicija bus parengta ir iš miesto gyventojų per keletą metų Kurorto muziejui padovanotų eksponatų“, – sakė J. Liachovičius.

Kurorto muziejus lankytojus šią dieną domins ir kitais renginiais – 17.30 val. čia bus pristatoma Aido Jurkšto knyga „Lietuvos švyturių istorija“, taip pat bus eksponuojama Lenkijos nacionalinio jūrų muziejaus Gdanske atvežta Baltijos jūros švyturių paroda bei Latvijos Pavilostos miesto muziejaus paroda, kurioje pristatomas pats miestelis, žvejybos tradicijos ir kitos jūrinės temos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių