Palangoje skambės unikali Apalačų kalnų muzika

  • Teksto dydis:

Šeštadienį Palangos kurorte skambės Apalačų kalnų muzika. Duetas „Anna&Elizabeth“ – Anna Roberts-Gevalt ir Elizabeth LaPrelle iš JAV – publiką užburs be galo atvira, šilta ir nuoširdžia kūryba, kupina gilios empatijos bei pagarbos gimtojo Apalačų regiono muzikai.

Puoselėja tautinę vertybę

Virdžinijoje (JAV), Apalačų kalnų vietovėje 1607 m. įsikūrė pirmoji anglų atvykėlių kolonija – susitiko anglų, airių, škotų migrantai ir prievarta į vergiją atvežti afrikiečiai. Visiems buvo nelengva – gimtinės ilgesys, karai, nedraugiškai nusiteikę vietiniai indėnai buvo nuolatiniai gyvenimo palydovai.

Tačiau sunkių sąlygų paveikta susikūrė unikali Apalačų muzika, sujungusi JAV ir afrikiečių bliuzą, senąsias britų tradicijas. Daugeliui žinomi garsūs muzikantai Bobas Dylanas, Jerry’s Garcia, Bruce’as Springsteenas grojo bei perrašinėjo būtent senas Apalačų dainas.

Taip tradicinės baladės išsiveržė į laisvę ir tapo tautine JAV vertybe, kurią puoselėja Annos ir Elizabeth duetas.

Priverčia braukti ašaras

Kruopščiai bei su meile Anna ir Elizabeth rinktos tradicinės Apalačų dainos pasakoja istorijas, kurių siužetai tarsi girdėti ar matyti filmuose, tačiau savo perteikimo maniera duetas priverčia kitaip jas pajusti, užmegzti ryšį ir drauge išgyventi atsiduriant praeityje.

Šios dainos turi keletą puošmenų – kartais prie vieno balso priderinamas smuikas, kartais bandža arba gitara.

Demonstruodamos neįtikėtinas vokalines galimybes, merginos sutviska kvapą gniaužiančiais sąskambių momentais bei meistriškai įvaldytais instrumentais. Savo pasirodymuose braukti ašaras jos priverčia vienomis ilgesingiausių ir gražiausių harmonijų, kurias yra tekę girdėti.

Iliustruoti pasakojimai

Anna ir Elizabeth pasirodymuose muziką sujungia su vaidyba bei vizualiniu menu. Atlikėjos kūrinius palydi pasakojimais, kuriuos iliustruoja atgaivindamos seną slenkančių piešinių demonstravimo techniką, pramintą „crankies“, – pastarąją retai kur galima išvysti. Šias iliustracijas merginos gaminasi pačios, naudodamos karpinius, šešėlių teatro lėles, spaudinius ir išsiuvinėtus audinius, kurie koncertams suteikia ypatingo jaukumo.

Nuo 2011 m. kartu pasirodančios Anna ir Elizabeth pasižymi bendru talentų kvartetu: abi yra istorikės, pasakotojos, vaizdo menininkės bei gabios, intuityvios muzikantės. Įkvėptos Apalačų tradicijų turtingumo ir kalnų baladžių studijų pas senuosius meistrus, jos renka tekstus iš Vermonto, Virdžinijos valstijų archyvų bei vyresniosios kartos atstovų.

Sulaukė puikių įvertinimų

Šildanti geriausios jaunosios kartos Apalačų baladžių atlikėjos Elizabeth ir apdovanojimais įvertintos multiinstrumentalistės Annos muzika yra sulaukusi pačių palankiausių atsiliepimų.

„Folk Radio UK“ apie jų albumą teigė, kad „tai retas įrašas, kuris yra tiek intymus, tiek ambicingas, išskirtinis ir vertas pagarbos“.

„Albumai kaip šis – nepasirodo kiekvieną dieną ar net kiekvienais metais, ar dešimtmečiais. Tai transformuojantys albumai, kuriais remsis ateities įrašai“, – teigiamų žodžių duetui negailėjo KDHX radijas.

Dueto pasirodymas Palangos „Ramybės“ kultūros centre (Vytauto g. 35) – spalio 21 d. 19 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių