Palangoje karaliauja stintų šventė

Šeštadienį vienas populiariausių vasaros kurortų pakvipo stintomis. Čia nuo pat ryto karaliauja tradicinė stintų šventė „Palangos stinta“. Žmonių gausa kurorte primena vasarą. Smagiai nusiteikę šventės lankytojai noriai dalyvavo įvairiose varžybose bei mėgavosi žiemos delikatesu tituluojamomis žuvimis. Šiemet porcija stintų kainavo apie 4 eurus.

Kamšatyse nestrigo

Į šiemet jau tryliktąjį kartą Palangoje vykstančią stintų šventę žmonės plūsti pradėjo jau nuo pat ryto.

Prieš vidurdienį kurorto link judėjo automobilių kolonos, tačiau itin didelių kamšačių nesusidarė ir norintieji patekti į šventę eilėse neįstrigo.

Tiesa, ieškant vietos, kur palikti automobilį teko apsišarvuoti kantrybe bei pasukti galvą.

Nors mieste gausu automobilių eismo apribojimų, tačiau netrūksta nukreipiamųjų ženklų, eismą reguliuoja gausios policijos pareigūnų pajėgos, todėl situacija kontroliuojama.

Kainų nepakėlė

Šeštadienį Palanga tiesiog skendi kepamų, verdamų ar kitaip ruošiamų stintų ir verdamos žuvienės aromate. Jų šiemet siūlė per 30 prekeivių.

Už vidutiniškai 5-8 stintas prekeiviai prašė 4 eurų. Verslininkų teigimu, panašios kainos buvo ir pernai – už penketą ar septynetą žuvelių prašyta 4-4,50 euro. Be to, esą šiemet žvejai nesiskundžia ir žuvelių gausa.

Už žuvienę, kuri tradiciškai išgraibstoma akimirksniu, šiemet teko pakloti nuo 1,50 iki 2 eurų.

Norintieji artimuosius pradžiuginti šviežiomis žuvimis galėjo jų įsigyti iš ką tik iš jūros tinklus ištraukusių žvejų. Stintomis prekiaujama iš kelių dešimčių vietų.

Pirkusieji šviežias stintas už kilogramą atseikėjo apie penkis eurus.

Savo gaminiais kermošiuje prekiavę tautodailininkai pastebėjo, kad smagiai nusiteikę šventės lankytojai nevengė derėtis ir džiaugėsi bent simboline keliasdešimties centų nuolaida.

Šiemet tautodailininkų buvo itin gausu jie įsikūrė net 125 prekybai skirtose vietose, įrengtose J.Basanavičiaus gatvėje.

Triumfavo klaipėdiečiai

Vieni pirmųjų pakirdo ir jūros tiltą apgulė Stintų meškeriojimo varžybų dalyviai. Nuo 9 val. iki vidurdienio jie rungėsi dėl Palangos mero taurių, kurios turėjo atitekti daugiausiai žuvų, o ypač – stintų, pagavusioms komandoms.

Vidurdienį visas žvejų laimikis buvo pasvertas bei suskaičiuoti taškai. Paaiškėjo, kad varžybose triumfavo klaipėdiečių komanda „Broliukai“, kuri ištraukė 9,5 kg. įvairių žuvų.

Antroje vietoje liko komanda „Šiauliai“ iš Šiaulių. Šios komandos nariams pavyko pagauti kiek daugiau nei 5 kg. žuvų.

Trečioji vieta atiteko dar vienai komandai iš uostamiesčio „Marių karaliai“, kuriai pavyko sumeškerioti 4,5 kg. žuvų.

Trims nugalėtojų komandoms atiteko jau minėtos taurės, 100 eurų vertės poilsis sanatorijoje „Gradiali“ bei po dėžę krevečių.

Iš viso – 4 stintos

Specialaus prizo nusipelnė ir komanda, kuriai pavyko pagauti daugiausiai stintų. Tiesa, šventės „kaltininkės“ šiemet kibo negausiai. Iš 33 varžybose dalyvavusių komandų tik trims pavyko sumeškerioti šių agurkais kvepiančių žuvelių. Iš viso buvo pagautos 4 stintos.

Dvi iš jų užkibo žemaičių komandai „Kap y, tap y“, kuriems ir atiteko žvejų įsteigtas prizas – iš medžio išdrožta didelė stinta.

Nepaisant negausaus stintų laimikio varžybų dalyviai buvo nusiteikę puikiai ir tikino, jog šios varžybos – puiki tradicija, kasmet pripildanti gerų emocijų ir smagių prisiminimų. Šiųmetėse varžybose dalyvavo ne tik palangiškiai bei aplinkinių miestų gyventojai, bet ir iš Kauno, Vilniaus, Šiaulių ir Telšių.

Apdovanojimų sulaukė ir jauniausias bei vyriausias varžybų dalyvis. Jauniausia varžybų dalyve pripažinta vos penkerių metų sulaukusi Ula, o vyriausiu – 82 metų amžiaus Jonas.

Šiems dalyviams įteiktos organizatorių taurės, saldžios bei pramogų ir poilsio dovanos.

Stintų ordine – naujas riteris

12 val. oficialiai paskelbtas šiųmetės stintų šventės „Palangos stinta 2016“ pradžia. Renginio metu skambėjo sveikinimai, jau minėtiems žvejams įteikti apdovanojimai bei vyko iškilminga naujų Stintų ordino riterių inauguracija.

Šiemet ordinas pasipildė dar vienu nauju nariu. Šįkart už meilę šventei „Palangos stinta“ inauguruotas italas Daniele Serantoni, prisistatantis kūrybiniu slapyvardžiu Mondo Scara.

Naujasis Stintų ordino narys į šventę atvyko netuščiomis. Menininkas Stintų šventės proga kurortui padovanojo paties sukurtą įspūdingo dydžio menišką  žuvį. Dovana perduota Palangos viešajai bibliotekai.

Italo kūrinį palangiškiai ir miesto svečiai gali pamatyti bibliotekos fojė, 3 aukšte.

Stintų puota

Netrukus po šventės atidarymo startavo Stintų barbekiu čempionatas. Jūratės ir Kastyčio skvere savo meistriškumą demonstravo ir seilę varvinti priverčiančiais kepamos žuvies kvapais kurortą užliejo garsiausi šalies barbekiu meistrai.

Kai kurie jų neslėpė šios varžyboms ruošęsi kelias savaites ir specialiai „Palangos stintai 2016“ kūrę receptus.

Čempionato metu nemažai šventės lankytojų iš dalyvių bandė išpešti liežuvį praryti verčiančių žuvų patiekalų receptų. Meistrai akylai paslapčių nesaugojo ir maloniai dalijosi kulinariniais patarimais.

Šokiai, varžybos ir linksmybės

Visos šventės metu šokti ir visa gerkle traukti dainas kvietė įvairūs muzikos ir šokių ansambliai. Šiemet Stintų šventėje dalyvauti norą pareiškė ir palangiškiams talkino meno ansambliai iš Dusetų, Kauno rajonų, Radviliškio bei kitų miestų.

Įvairiausiais būdais paruoštų stintų prisikimšusieji aktyviai dalyvauja tradicinėse rungtyse.

Kaip ir kasmet, didelio pramogautojų susidomėjimo sulaukė inkaro laikymo bei stintų valgymo varžybos.

Jos šiemet surengtos trijose J.Basanavičiaus gatvės vietose, todėl susirungti galėjo daugiau norinčiųjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rikas

Rikas portretas
Verkiat verkiat, o tai ko ten vaziuojat? Godumas tautieciams gi nesvetimas...

kazys

kazys portretas
Buvau pernai ir šiemet atvažiavau, tas pats per ta pati, nieko naujo, preikeiviai tie patys, prekes tos pačios, tik kainos didesnes.

absurdas

absurdas portretas
absurdas o ne kainos.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių