P. Domšaičio galerijoje – renginių lavina

  • Teksto dydis:

Prano Domšaičio galerijoje vakar atidaryta medalių ir filatelijos paroda „Lietuvos istorijos ženklai“, skirta atkurtos Lietuvos šimtmečiui. Vasario 16-ąją lankytojų čia laukia nemokami renginiai.

Lietuvos istorijos ženklai

Parodoje „Lietuvos istorijos ženklai“ pristatomi eksponatai iš dviejų rinkinių – šilutiškio istoriko Prano Avižinio medalių ir jo uošvio, Šilutės garbės piliečio Algirdo Červinsko (1925–2016) pašto ženklų bei proginių pašto vokų. Parodoje eksponuojami 430 pašto ženklų. Vertingos yra atkurtos valstybės ir Klaipėdos krašto pašto ženklų nuo 1919 m. iki 1941 m. serijos. Net pašto vokai, kurių parodoje rodoma 177, laikui bėgant tampa iškalbingais praeities liudininkais. Parodoje galima pamatyti 122 medalius. Pristatomi Lietuvos Respublikos (1918–1940) apdovanojimai bei šiuolaikiniai proginiai medaliai, įamžinantys Lietuvai svarbius istorinius įvykius ir asmenybes.

Parodą papildo Lietuvos dailės muziejaus eksponatai – Klaipėdos, Tilžės, Šilutės vietiniai sunkmečio pinigai (notgeldai, 1917–1923) iš klaipėdiečio Dionyzo Varkalio muziejui perduotos Klaipėdos krašto XIX a.–XX a. pirmosios pusės taikomosios dailės kolekcijos ir vieno žymiausių lietuvių XX a. tapytojo marinisto Česlovo Janušo (1907–1993) nostalgiški Lietuvos gamtos vaizdai, sukurti gyvenant toli nuo tėvynės.

Iškalbingas liudijimas

Anot galerijos vedėjos dailėtyrininkės Kristinos Jokubavičienės, ši paroda ne tik pasakoja ir primena lemtingus mūsų valstybės istorijos įvykius, užfiksuotus medaliuose, ženkliukuose, pašto ženkluose ar proginiuose pašto vokuose. Minint atkurtos Lietuvos šimtmetį, ji tampa jaudinančiu modernios valstybės ir vienos šeimos istorijos liudijimu. P.Avižinio dėdė Domas Avižinis (1900–1989) 1919 m. tapo Lietuvos kariuomenės savanoriu. Vėliau dirbo Viešvilės, Pagėgių ir Šilutės pašto skyriuose. Tarpukariu buvo apdovanotas garbingais Lietuvos Respublikos apdovanojimais – Lietuvos Nepriklausomybės, Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių ir Vytauto Didžiojo ordino medaliais. Po Antrojo pasaulinio karo gyvenęs Vokietijoje, kelis kartus lankėsi Lietuvoje, nuolat siųsdavo knygų Vilniaus universiteto bibliotekai. P.Avižinio uošvis A.Červinskas 1944 m. tapo Tėvynės apsaugos rinktinės savanoriu. 1945 m. gegužę pateko į sovietų nelaisvę, iki 1947 m. buvo tremtyje Sibire. Vėliau daug metų dėstė istoriją Šilutės 1-ojoje vidurinėje mokykloje (dab. Šilutės pirmoji gimnazija). A.Červinskui buvo įteiktas Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių medalis, o už nuopelnus savo kraštui 2016 m. suteiktas Šilutės miesto garbės piliečio vardas. P.Avižinio mamai Bronei Avižinienei (1921–2013), užauginusiai devynis vaikus, buvo suteiktas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medalis. P.Avižinis už nuopelnus vadovaujant Šilutės turizmo ir verslo paslaugų mokyklai 2009 m. buvo apdovanotas LDK Gedimino ordino medaliu.

Paroda „Lietuvos istorijos ženklai“ P.Domšaičio galerijoje veiks iki rugpjūčio 31 d.

Švenčiant Vasario 16-ąją

„Švęsdami Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį, 2018 m. vasario 16 d., penktadienį, užsukite į nemokamus renginius P.Domšaičio galerijoje“, – kviečia jų organizatoriai. Čia klaipėdiečių lauks pažintinė ekskursija su kolekcininku medalių ir filatelijos parodoje „Lietuvos istorijos ženklai“ (14 val.), edukaciniai užsiėmimai vaikams ir šeimoms „Apie geležinį vilką ir Lietuvos kunigaikščių žygius“ (14 val.) ir „Du medaliai, dvi svarbios datos“ (15 val.) bei kūrybinės dirbtuvės „Supilk laisvės pilį“ (nuo 12 iki 17 val.). Daugiau informacijos – galerijos „Facebooke“ paskyroje, taip pat tel. 8 46 410 416.

Mokiniams – nemokamai

P.Domšaičio galerija taip pat primena, kad nuo 2018 m. vasario 1 d. iki liepos 1 d. mokiniai galeriją ir kitas Lietuvos dailės muziejaus ekspozicijas gali lankyti nemokamai. „Būtinai pasinaudokite šia galimybe, – ragino K.Jokubavičienė. – Vien mūsų galerijoje šiuo metu galima pamatyti keturias ekspozicijas ir keturias parodas, rodomi tapybos, skulptūros, grafikos ir taikomosios dailės kūriniai, sukurti nuo XVI a. iki XXI a. pradžios.“

Pagal E.Mollenhauerį

Nuo vasario 6 d. iki kovo 4 d. P.Domšaičio galerijoje veikia bendro Adomo Brako dailės mokyklos ir P.Domšaičio galerijos edukacinio projekto „Ernsto Mollenhauerio tapybos interpretacijos ir Nidos dailininkų kolonija“ paroda. Projektas vyko 2017 m. pabaigoje, galerijoje eksponuotos E.Mollenhauerio tapybos parodos „Kelionė į saulę“ metu. Tapybos ir grafikos darbuose dailės mokyklos mokiniai interpretuoja dailininko ekspresionisto, ilgamečio Nidos kolonijos puoselėtojo kūrybos stilistiką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zenonas Priekuliškis

Zenonas Priekuliškis portretas
>Dar kartą perskaitęs, neradau nei žodžio, kad aš nežinau kur yra minėta galerija. Atidžiau skaitykite. Kalba ėjo apie kitus. Šiaip Klaipėdą ir visus buvusius valdininkus galiu apibūdinti (prokurorus, teisėjus, advokatus, merus ir kitus klerkus pažįstu kaip ir Klaipėdą nuo 1972 m.) pagarbiai.

Zenonas Priekuliškis

Zenonas Priekuliškis portretas
Gerb. seniūnaite, čia buvo parašyta perkeltine prasme. Klaipėdą skaito ne tik Klaipėdoje. Pasikalbėkit ne tik su Priekuliškiais, pabandykit pasiteirauti Gargždiškių, Kretingiškių, Kretingališkių, Doviliškių, kad ir Jakiškių, tada kalbėsite kitaip. Gerai, kad nors supratote, kad bus laukiami Klaipėdiečiai, o kiti lai palaukia geresnių laikų.

Seniūnaitė

Seniūnaitė portretas
Nu,Zenonėli...Netikėjau kad Tamsta toks tamsuolis.Nežinoti ,kad Paveikslų Galerija yra Liepų gatvėje! Prisipažink,kad esi ne tam...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių