O. Koršunovo „Žuvėdra“ metus užbaigs Klaipėdoje

  • Teksto dydis:

Režisierius Oskaras Koršunovas ir jo spektaklio „Žuvėdra“ aktorių trupė, šiemet aplankę didžiausius tarptautinius festivalius Belgijoje, Italijoje, Ispanijoje bei Bosnijoje ir Hercegovinoje, metus užbaigs Klaipėdoje. Vienu geriausių šių metu Venecijos bienalėje pristatytu spektakliu vadinamą „Žuvėdrą“ uostamiesčio gyventojai galės pamatyti jau kitą savaitę.

„Pribloškiantis lietuvių pastatymas“, „pavyzdys mūsų darbuotojams, apsimetinėjantiems aktoriais“, „pribloškiantis aktorių pasirodymas“, „stulbinama Čechovo analizė“, „aukščiausias profesionalumas“ – tokios italų kritikų frazės vainikavo lietuvių pasirodymą prestižiškiausiu menų renginiu pasaulyje laikomoje Venecijos bienalėje. Į ją režisierius O.Koršunovas ir jo aktorių trupė buvo pakviesti antri metai iš eilės.

Režisierius O.Koršunovas linkęs šiuolaikiškai interpretuoti klasikos kūrinius. Pasak jo, OKT teatras dar gyvavimo pradžioje suformulavo vieną pagrindinių savo motto – klasiką statyti kaip šiuolaikinę dramaturgiją, paverčiant ją ne istoriniu ekskursu, o nuoširdžiu išgyvenimu. Ne išimtis ir „Žuvėdros“ pastatymas.

„Kai girdžiu, kad Čechovo pjesėse žmonės geria arbatą, o gyvenimas eina pro šalį, galvoju: kokia arbata? Jie čia murkdosi, plakasi, iš visų jėgų stengiasi išsilaikyti šiame gyvenime“, – dalijosi mintimis režisierius O.Koršunovas.

Vilniuje „Žuvėdros“ populiarumas tapo tikru fenomenu. Vos tik paskelbus dešimtis spektaklių, bilietai ėmė tirpti tiesiog akimirksniu. Visi bilietai jau buvo parduoti tik įpusėjus sezonui.

„Rėmėmės hamletišku principu, kai spektaklis turi būti suvaidintas tam vienam svarbiausiam žiūrovui, kuris, ko gero, esi pats. Tik tada tai gali būti paveiku visiems“, – spektaklio populiarumo priežasčių mėgino ieškoti O.Koršunovas.

Pasak režisieriaus, „Žuvėdroje“ žiūrovai svarbesni nei įprasta. Čia svarbi ne tik pati publika, bet ir kitoks aktorių bendravimas su ja.

„Statant „Žuvėdrą“, norėjosi ieškoti kitokių bendravimo su publika formų. Svarbiausia, kad čia nėra jokio psichologinio rubikono tarp aktorių ir žiūrovų. Stengėmės kurti įspūdį, jog istorija vyksta su vienu iš žiūrovų“, – pasakojo O.Koršunovas.

Spektaklyje vaidina tiek kino ekrane, tiek teatro scenoje matyti aktoriai: Giedrius Savickas, Darius Meškauskas, Agnieška Ravdo, Airida Gintautaitė, Rasa Samuolytė, Dainius Gavenonis, Darius Gumauskas, Kirilas Glušajevas, Nelė Savičenko ir Martynas Nedzinskas.

Daugumai „Žuvėdros“ aktorių gastrolės Klaipėdoje – maloni patirtis. G.Savickas ir M.Nedzinskas – tikri klaipėdiečiai, gimę bei užaugę uostamiestyje. A.Gintautaitė kilusi iš šalia esančios Palangos. Didžiąją dalį teatrinio kelio D.Meškauskas ir N.Savičenko nuėjo būtent Klaipėdos dramos teatre.

A.Čechovo „Žuvėdra“ (rež. O.Koršunovas) – gruodžio 1 ir 2 d. 18.30 val. Klaipėdos dramos teatre.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių