Nusipelniusiems Klaipėdos teatralams vėl įteiktos „Mūzos“

Klaipėdos dramos teatre savo kolegų, studentų, miesto ir šalies vadovų pagerbtas brandų jubiliejų šventęs legendinis režisierius Povilas Gaidys. Ta proga jūrų krovinių kompanijos "Bega" iniciatyva "Mūzomis" ir solidžiomis piniginėmis premijomis apdovanotas ne tik jubiliatas, bet ir P.Gaidžio vaidybos kurso absolventas, aktorius ir režisieriaus padėjėjas Vaidas Jočys.

Nepamiršo ir D.Grybauskaitė

Trečiadienio vakarą Klaipėdos dramos teatre vyko neeilinė spektaklio "Elzės žemė" premjera, sutapusi su šio pastatymo režisieriaus P.Gaidžio 80 metų jubiliejaus iškilmėmis.

Keliasdešimt ryškių vaidmenų kine ir per 80 spektaklių sukūręs režisierius yra teatro rekordininkas, uostamiestyje savo veiklos vaisiais džiuginantis daugiau kaip pusę amžiaus.

Šventinio vakaro metu niekam nekilo abejonių, kad P.Gaidys – itin mylimas studentų ir visos Lietuvos. Po spektaklio jubiliatas sulaukė daugybės šiltų sveikinimų.

Pagyrų jam negailėjo Prezidentė Dalia Grybauskaitė, kurios sveikinimo žodžiai buvo perskaityti, miesto meras Vytautas Grubliauskas, valdžios ir verslo atstovai.

Daug metų P.Gaidys dėsto Klaipėdos universitete, baigusieji jo kursą – garsios teatro žvaigždės, kurios taip pat nepamiršo režisieriaus, vadino jį tėčiu. Iškilmėse pasirodė pirmoji ir paskutinė "gaidžiukų" – vaidybos studentų laida.

Nustebino solidi suma

Tą patį vakarą P.Gaidžiui už nuopelnus scenai ir publikai, atsidavimą teatrinei kūrybai ir ilgametį indėlį į Klaipėdos bei visos Lietuvos teatro meno puoselėjimą buvo įteiktas apdovanojamas "Mūza". Pastarąjį antrus metus iš eilės remia Klaipėdos dramos teatro mecenatė jūrų krovinių kompanija "Bega".

Kartu su P.Gaidžiu šiemet "Mūza" buvo pagerbtas ir aktorius, režisieriaus padėjėjas, P.Gaidžio vaidybos kurso absolventas V.Jočys.

Idėjos sumanytojas, kompanijos "Bega" valdybos pirmininkas Aloyzas Kuzmarskis, pernai pradėjęs gražią tradiciją, mielai ją tęsia ir šiemet.

"Nuoširdžiai džiaugiuosi gražiu P.Gaidžio gyvenimu, kuris yra pavyzdys teatrui ir mums visiems. Uostamiesčiui pasisekė, kad čia kuria tokia neeilinė teatro asmenybė, o mes savo ruožtu nuoširdžiai džiaugiamės ir didžiuojamės galėdami įteikti daugelį metų teatro mūzų globojamam režisieriui personalinę "Mūzą", – sakė A.Kuzmarskis.

Nusipelnę teatralai atsiėmė specialiai šiai progai skulptoriaus Klaudijaus Pūdymo sukurtus autorinius mažosios plastikos darbus "Mūza". Juose vaizduojama ranka, laikanti kaukę.

Jiems įteiktos ir finansinės dovanos – kiekvienam po tūkstantį eurų.

Abiems kūrėjams tai buvo netikėta žinia.

"P.Gaidys – antras tėtis, mokęs, tobulinęs ir vedęs mane gyvenimo keliu. Jūs išauginote mane, ir jeigu kas nors blogai, kaltinkite save", – šmaikštavo už atsidavimą savo profesijai apdovanotas V.Jočys.

Verkė iš laimės

Teatro žiūrovų bei kritikų lūpose iki šiol Klaipėdos dramos teatras ir P.Gaidys – sinonimai.

Ilgametis Klaipėdos dramos teatro meno vadovas, režisierius, kino ir teatro aktorius visą savo gyvenimą susiejo su Klaipėda ir miesto kultūra.

1963 m. paskirtas teatro vyriausiuoju režisieriumi, P.Gaidys ėmė formuoti brandų repertuarą, o per jį – ir naują uostamiesčio žmonių požiūrį į teatro meną.

Per pusę amžiaus kūrybos metų P.Gaidys subrandino aukšto meninio lygio trupę, kurioje yra ir paties režisieriaus paruoštos trys aktorių laidos.

Teatro rekordininkas kuria spektaklius ir šiandien: pernai teatro repertuarą papildė E.De Fillipo "Kalėdos Kupjelų namuose", šiemet – naujausias jo darbas pagal J.Pulinovič pjesę "Elzės žemė".

Trečiadienį sulaukęs išskirtinio dėmesio kūrėjas neslėpė jaudulio. Išklausęs sveikinimus, sunkiai tramdydamas emocijas ir ašarodamas jis dėkojo savo paties mokytojams, tėvams, broliui, žmonai Elenai, kurios netektį taip sunkiai išgyvena. Ir, žinoma, scenoje kompaniją jam palaikiusiam sūnui Žilvinui.

"Norisi dar pagyventi. Tokiais momentais jauti, kad kažką padarei. Ir pats nustebau turintis tiek daug auklėtinių. Kaip smagu, kad visi čia susirinkote, be jūsų pagalbos nebūčiau nieko nuveikęs", – nedaugžodžiavo P.Gaidys.

Tampa tradicija

Per savo ilgametę kūrybinę veiklą P.Gaidys buvo pagerbtas daugybe įvairių apdovanojamų. 80 metų jubiliejaus proga į garbingą sąrašą įrašyta ir "Mūza", kurią įsteigė Klaipėdos jūrų krovinių kompanija "Bega".

Pagal mecenavimo sutartį, "Bega" yra įsipareigojusi ne tik finansiškai remti teatro veiklą, bet ir nuo 2016 m. kasmet teikia apdovanojimus dviem labiausiai nusipelniusiems uostamiesčio teatralams. Juos apdovanojimams nominuoja teatro vadovo Tomo Juočio sudaryta komisija.

Pernai "Mūzų" laureatėmis tapo Klaipėdos dramos teatro aktorės Regina Šaltenytė ir Renata Idzelytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių