Neringą pažadino „Stintapūkio“ šventė

Šeštadienį lankytojų gausa Neringoje primena vasarą. Gausybė lankytojų atskubėjo į kurorte surengtą jau šeštąją „Stintapūkio“ šventę. Žmones vilioja galimybė išmėginti poledinę baidomąją žūklę, paskanauti stintų ir smagiai praleisti saulėtą dieną.

Gausybė svečių

Saulėtą šeštadienį gausybė lankytojų vyko į Neringą, kur surengta tradicinė „Stintapūkio“ šventė.

Nors Nidos gatvelėse išrikiuota gausybė automobilių ir liudijo, kad šeštadienį į kurortą sugužėjo itin daug lankytojų, tačiau prie perkėlų ir kontrolės postų ryškesnių spūsčių nesusidarė.

Popiet pradėjus stigti automobilių stovėjimo vietų, kai kurie vairuotojai nesibodėjo savo transporto priemonių palikti ir ten, kur tai draudžiama. Nedrausmingi vairuotojai sulaukė nuobaudų.

Šventėje patruliavę policijos pareigūnai pastebėjo, kad nors prie pat šventės teritorijos dauguma stovėjimo vietų ir buvo užimtos, kiek toliau jų tikrai buvo galima rasti.

Ledas priviliojo žvejų

Žvejiškas tradicijas puoselėjančiame renginyje nestigo žvejų.

Maždaug už 200 m nuo kranto buvo galima matyti gausybę virš ekečių palinkusių ir stintas traukiančių žvejų.

Būta ir tokių, kurie ant ledo „įsikūrė“ dar šventės išvakarėse.

Žuvautojai pasakojo per naktį ištraukę nuo 70 iki 90 stintų, tačiau laimikio žvejai nebuvo linkę vertinti kaip itin gausaus ir prisiminė laikus, kai pavykdavo ištraukti kur kas daugiau agurkais kvepiančių žuvelių.

Už žuvienę – 2-3 eurai

Vis dėlto, stintų „Stintapūkio“ šventėje nestigo. Dar prieš vidurdienį pradėjusioje veikti „Stintapūkio gardumynų alėjoje“ buvo galima įsigyti keptų, marinuotų, rūkytų ar kitaip paruoštų stintų bei kitokių žuvų.

Šiemet už stintų porciją (7-9 stintos) šventės dalyviai vidutiniškai mokėjo po 4 eurus.

Rūkytų karšių, priklausomai nuo dydžio, kainos svyravo nuo 7 iki 12 eurų. Norintieji pasimėgauti unguriais turėjo būti pasirengę atseikėti nuo 27 iki 30 eurų.

Žuvienę iš lašišos bei kitokių žuvų virę mugės prekeiviai už porciją prašė vidutiniškai apie 2-3 eurus.

Minėtoje žuvų ir kulinarinio paveldo mugėje taip pat buvo galima įsigyti kaimiškų lašinių, kitokių mėsos gaminių, tradicinių lietuviškų, žvejiškų suvenyrų.

Sudomino bumbenimas

Gausybė šventės lankytojų, kaip ir tikėtasi, pasinaudojo galimybe susipažinti su tradicine poledine baidomąja žvejyba – bumbinimu, todėl jau Kuršių marių pakrantėje buvo galima girdėti ritmiškus bumbenimo garsus, išgaunamus kaukšint į vandenyje skendinčios lentos galą, ir šį ritmą lydinčius du žodžius „stinta“ ir „pūkis“.

Vieną po kito ratus ant ledo suko keturračiai ir sniego motociklai, gabenę šventės lankytojus kiek toliau nuo kranto žvejų link. Tokia kelionė asmeniui kainavo apie 5 eurus.

Šurmulio nestigo ne tik ant ledo bei žuvų ir kulinarinio paveldo mugėje. Nemažai „Stintapūkio“ lankytojų rinkosi ir prie šventės scenos, kur koncertavo įvairūs ansambliai.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaip

kaip portretas
kainos tai dideles
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių