Nepriklausomybės atkūrimo dienos minėjimas su naująja muzika

  • Teksto dydis:

Lietuvos muzikos ir teatro akademija kviečia paminėti Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną šiuolaikiniu audiovizualiniu projektu „... prieš, tarp ir po...“. Jaunosios kartos kompozitorių Juliaus Aglinsko ir Dominyko Digimo bei skulptoriaus, interaktyvių objektų kūrėjo Vėjo Aliuko kūrinys kovo 9 d. 19 val. rodomas LMTA Didžiojoje salėje, kovo 10 d. 21 val. – Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre.

„... prieš, tarp ir po...“ – tai trijų laisvoje Lietuvoje augusių kūrėjų žvilgsnis į juos supančią aplinką ir savo pačių veikimą joje. Projekto atlikėjai – ryškus ir kūrybingas jaunosios kartos šiuolaikinės muzikos ansamblis „Synaesthesis“. Atliekant kūrinį dalyvaus ir dainininkė Raminta Naujanytė-Bjelle.

Lietuva skaičiuoja 27-uosius atkurtosios Nepriklausomybės metus. Pasak projekto autorių, 1990 metų kovo 11-oji tapo takoskyra tarp okupacijos dešimtmečių ir naujo, vakarietiško žvilgsnio bei laisvo gyvenimo būdo. Prabėgę metai ne tik sustiprino valstybingumo pamatus, bet ir išugdė naują kūrybingų, drąsiai mąstančių ir veikiančių jaunų žmonių kartą. Ideologinės priespaudos nepatyrusiems žmonėms atsiveria galimybės laisvai mąstyti ir išreikšti savo idėjas.

„... prieš, tarp ir po...“ autoriai J. Aglinskas, D. Digimas ir Vėjas Aliukas bei ansamblio „Synaesthesis“ nariai, suvokdami valstybinės šventės minėjimo svarbą, siūlo šiuolaikišką meninės išraiškos formą. Audiovizualinį projektą sudarančios garso kompozicijos ir šviesos instaliacija – tai tarsi aplinką ir save aptariantys komentarai, kalbantys apie vienoje didelėje bendrystėje sąveikaujančius mikroprocesus, aktyviai arba pasyviai veikiančius vienas kitą.

D. Digimas ir J. Aglinskas – jaunosios kartos kompozitoriai, vos prieš keletą metų baigę LMTA. D. Digimas (g. 1993) yra ne tik aktyvus kūrėjas, bet ir naujosios muzikos festivalių organizatorius, vienas iš elektroninės ir elektroakustinės muzikos festivalio „Ahead“ lyderių, nuo 2016 m. – tarptautinio šiuolaikinės muzikos festivalio „Druskomanija“ rengėjas. Nuo 2013 m. dalyvauja ansamblio „Synaesthesis“ veikloje.

2012 m. D. Digimas tapo vienu iš Lietuvos ansamblių tinklo skelbto konkurso laureatų. Jo kūrinius atliko įvairūs Lietuvos bei užsienio ansambliai – „Garage Ensemble“ (Kelnas), „Names“ (Zalcburgas), „L’ENsemble“ (Vilnius) ir kt., Donato Katkaus vadovaujamas Šv. Kristoforo kamerinis orkestras. Kompozitorius muzika skambėjo festivaliuose „Axes – Triduum muzyki nowej“ (Krokuva), „Druskomanija“, „Crossroads“ (Zalcburgas) ir kt.

J. Aglinskas (g. 1988) kompoziciją derina su neklasikinės muzikos įtakomis. 2011 m. konkurse „Vox Juventutis’11“ jo kūrinys mišriam chorui „The New Net In Two“ užėmė III vietą, 2013 m. už kūrinį klavišiniams instrumentams „Fragmentai dviem“ J. Aglinskas pelnė I premiją LMTA Muzikos inovacijų ir studijų centro ir festivalio „Jauna muzika“ konkurse. Kompozitoriaus muzika skamba festivaliuose „Druskomanija“, „Brücken“ (Vokietija), „Ahead“ ir kt. Savo gimtuose Anykščiuose kompozitorius surengė progresyvios populiariosios ir modernaus folkloro muzikos koncertą „Pasigarsink Anykščius“, o 2014 m. organizavo festivalio „Vasaros klavišas“ renginį „Nonclassical Lietuva“.

Jaunųjų kompozitorių bendraautorius, skulptorius Vėjas Aliukas (g. 1993), studijuoja Vilniaus dailės akademijoje. 2007–2015 m. kūrė Nerimi plaukiančias skulptūras Vilniaus lygiadienių renginiuose. Dalyvavo šviesos festivalyje „Beepositive“, Rygoje vykusiame šviesos festivalyje „Staro Riga“, Klaipėdos šviesų festivalyje ir kituose projektuose.

Dirigento Karolio Variakojo ir vadybininkės Martos Finkelštein vadovaujamas ansamblis „Synaesthesis“ gyvuoja tris metus, tačiau jau spėjo debiutuoti rimtuose tarptautiniuose festivaliuose – aktualiosios muzikos festivalyje „Gaida“ Vilniuje ir šiuolaikinės muzikos festivalyje „Crossroads’16“ Zalcburge.

Grupės muzikantai – tai Vytautas Oškinis (fleita), Artūras Kažimėkas (klarnetas), Arminas Bižys (saksofonas), Jonas Kunčius (trombonas), Pranas Kentra (el. gitara), M. Finkelštein (fortepijonas), Deimantė Merkevičiūtė (smuikas), Monika Kiknadzė (altas), Gunda Baranauskaitė (violončelė) ir Donatas Butkevičius (kontrabosas).

Atliekant „... prieš, tarp ir po...“ taip pat dalyvaus Albinas Stonys (valtorna), Lukas Gedvilas (fortepijonas), Medeinė Mickevičiūtė (fortepijonas) ir R. Naujanytė (vokalas).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių