Naktinėtojai laukiami uostamiesčio Parodų rūmuose

  • Teksto dydis:

Šeštadienį Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras (KKKC) kartu su daugeliu Europos muziejų ir galerijų kviečia švęsti drauge Tarptautinę muziejų naktį.

KKKC Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2) ta proga nuo 16 iki 23 val. be pertraukos vyks daugybė renginių: edukaciniai užsiėmimai, ekspozicijos pristatymas, performansai, ekskursijos po naujausias parodas ir daug kitų kūrybingų veiklų. Vakarą užbaigs ambient muzikos koncertas.

Edukacija ir ekskursijos

Parodų rūmuose laukiami visų amžiaus grupių lankytojai – nuo pačių mažiausių, dar tik pradedančių patirti meno galią, iki šiuolaikinio meno žinovų, – kiekvienas galės sau atrasti, pamatyti, išgyventi ką nors naujo, dar nematyto ar nejausto.

Rytoj 16 ir 16.30 val. vyks „spalvų maišymo ant lubų“ edukaciniai užsiėmimai vaikams, pasitelkiant architekto Mariaus Ščerbinsko sukurtą šviesos instaliaciją, įrengtą KKKC Parodų rūmų pirmojo aukšto fojė lubose. Užsiėmimuose dalyvaus ir mažiesiems lankytojams žaisti spalvomis padės keturkojis pagalbininkas – erdelio terjeras Kuršis. Būtina išankstinė registracija e. p. edukacija@kkkc.lt.

Po parodą „3FREE“ 17 ir 20.15 val. ves ekskursijos su jos kuratoriais ir menininkais. Gidais taps projekto „3FREE“ kuratoriai Ignas Kazakevičius (Lietuva), Liena Bondarė (Latvija) ir Alas Paldrokas (Estija) bei parodų autoriai.

Žais detektyvus

Komandinis žaidimas „Neringos miesto detektyvai“ suburs 18 val.

Atraktyvų stalo žaidimą sukūrė KKKC Meno kiemo kūrybinė komanda, pasikvietusi į pagalbą įvairių sričių specialistus bei vietinius gyventojus. Itin aukštos poligrafinės kokybės žaidimo dėžutėje – kortelės su užkoduotais šešiais jūrinio paveldo objektais ir juos padėsiantys rasti seno žemėlapio fragmentai, faktai, frazės, užuominos, dėlionės. Klaipėdiečiai ir miesto svečiai Muziejaus nakties proga kviečiami burtis į komandas ir tapti Neringos miesto detektyvais. Kiekviena komanda gaus užduotį: remdamasi stalo žaidimo įkalčių kortelėmis, surasti ir duotame Nidos žemėlapyje pažymėti šešis objektus, su kuriais siejamos šešios žymios Neringos miesto asmenybės, bei teisingai sudėti dėlionę su tų objektų fragmentais. Detektyvo vardą laimės komanda, greičiausiai atlikusi užduotis.

Komandoje gali būti ne daugiau kaip šeši nariai. Būtina registracija e. p. inga@kkkc.lt arba tel. 8 618 14 506.

Įsižiebs „Sistemos šviesa“

M.Ščerbinsko parodos-instaliacijos „Sistemos šviesa“ atidarymo seansas – 19.15 val.

Architektas, šviesos instaliacijų kūrėjas M.Ščerbinskas savo darbus skirsto į dvi grupes – konstrukcinius ir destrukcinius. Pagrindinis menininko idėjų šaltinis yra aplinkos stebėjimas, asmeninė patirtis ir visuomenėje esančios įtampos. Dažniausia jo darbų kūrybinė medžiaga yra radiniai – elementai, rasti aplinkoje. „Sistemos šviesa“ yra destrukcinės krypties darbas, jį autorius prilygina visuomenės santvarkos modeliui: sudedamosios dalys ir veikimas simbolizuoja santykį tarp mažumos ir daugumos. Parodai pateiktos keturios kompozicijos: „Natūraliai“, „Industrija“, „Galėtų būti stalas“, „Oras ir žemė“. Jos atsirado iš supančios aplinkos – trijose kompozicijose sumontuota po 3–4 utilizavimui skirtas natrio lempas, įsijungiančias tam tikrais intervalais, priklausomai nuo įkaitimo temperatūros. Kompozicija „Oras ir žemė“ sudaryta iš 12-os naudotų dienos šviesos lempų. Bent vienos iš šių lempų gedimas (mirksėjimas ar neveikimas) parodos metu būtų laikomas pranašumu.

„Non Grata“ ritualai

Tarptautinės meno grupės „Non Grata“ performansai vyks nuo 21 val.

Iš įvairiose pasaulio šalyse performansus rodančios šios grupės galima tikėtis visko, tik ne likti nuošalyje. Jų meniniai ritualai įtraukia, užburia, atveria kitokį matymą arba supykdo, atstumia ir sukelia pasibjaurėjimą.

Pasak grupės nario A.Paldroko, „absoliuti dauguma „Non Grata“ pasirodymų yra interaktyvūs ir atviri intervencijai. Įvairiose situacijose iš publikos galima laukti daug ko: nuo trikdančių komentarų iki tiesioginės fizinės jėgos, taip pat nenuspėsi aplinkos ir kada veiksmą pertrauks policija, gaisrininkai ar greitoji pagalba. Tokiame chaose sunku atskirti atlikėjus nuo žiūrovų – kiekvienas fiziškai ar bent energetiškai tampa renginio dalyviu. Vienas svarbiausių performanso meno iššūkių – gebėti kontroliuoti atlikimo procesą, būti pasiruošusiam improvizuoti ir valdyti vyksmą nenuspėjamose situacijose“.

Vainikuos koncertas

Naktinėjimą KKKC Parodų rūmuose vainikuos 22 val. vyksiantis dvasingos muzikos koncertas „Garsas art’i krašto“.

Koncerte dalyvaus klaipėdiečio Kristijono Lučinsko „Driezhas“ bei jungtinis atlikėjų Gedimino Dapkevičiaus (sintezatoriai), Kęsto Didvalio (mušamieji) ir Astos Kriščiūnaitės (fleita) projektas. Vakaro metu skambės elektroninės ambient muzikos improvizacijos.

K.Lučinsko muzikos projektas „Driezhas“, šiemet švenčiantis 20 metų veiklos jubiliejų, koncerto metu pristatys savo solinę programą. Lengva atmosfera sujungs Klaipėdos miesto garsus, birbynės solo bei vietomis kontrastuojančius aštrius elektroakustinius sąskambius. K.Lučinskas yra garso dizaineris, muzikos kūrėjas, atlikėjas. Jo darbai skamba Lietuvos bei užsienio eteryje, teatruose, festivalių scenose, miestų šventėse. Kompozitoriaus kūryba įvertinta daugybe apdovanojimų bei nominacijų (Boriso Dauguviečio auskaru, Auksiniu scenos kryžiumi, „Padėkos kauke“ ir kt.).

Kompozitoriaus ir muzikanto, įvairių muzikos projektų dalyvio G.Dapkevičiaus (Šiauliai) ezoterinė elektroakustinė muzika yra persmelkta new age etninio dvasingumo, šiek tiek primenančio tokius muzikinius projektus kaip „Enigma“ ar Vangelis. Meditacinės Rytų giesmės sąveikauja su baltiškąja mitologija ir džiazo harmonijų nuotrupomis, o viską į viena susieja minimalistinės neoklasikinės struktūros. G.Dapkevičius išsiskiria neapsimestiniu domėjimusi ne tik tyrinėjamų muzikinių tradicijų forma, bet ir turiniu. Jo kūrybinė filosofija – kad muzika atveria kelią į mitologijoje ir universaliuose kosmoso dėsniuose paslėptą išmintį.

Visi renginiai – nemokami.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių