Mokslininkės skaitys paskaitą apie Kuršių nerijos kalbos ir etninės kultūros archyvą

  • Teksto dydis:

Gegužės 3 d. 17.30 val. Klaipėdos etnokultūros centre (Daržų g.10) vyks paskaita apie Kuršių nerijos kalbos ir etninės kultūros archyvą. Paskaitos metu prof. dr. Dalia Kiseliūnaitė ir dr. Dalia Jakulytė supažindins su archyvo turiniu, sandara ir naudojimu.

Paskaitoje, skirtoje ne tik mokslo bendruomenei, bet ir plačiam visuomenės ratui, bus pristatytas ką tik įgyvendintas mokslo projektas „Kuršių nerijos kuršininkų kalbos ir etninės kultūros archyvas: šaltinių skaitmeninimas“.

Etnocentro renginių lankytojai tikriausiai dar neužmiršo neseniai rodyto A.Baryso filmo „Išbarstyti žodžiai“, kuriame skambėjo autentiška kuršininkų kalba. Šis filmas, sėkmingai keliaujantis per Lietuvą, gimė profesorei D.Kiseliūnaitei betriūsiant prie minėtojo projekto, kurio tikslas ‒ sukaupti, susisteminti ir padaryti mokslo, kultūros ir švietimo bendruomenei prieinamus įvairius šaltinius: publikacijas, filmuotą medžiagą, garso įrašus, nuotraukas, rankraščius ir kitus dokumentus, pasakojančius apie Kuršių nerijos kalbos ir kultūros raidą, kultūrinį kraštovaizdį.

Šis uždavinys pareikalavo trejų metų tarptautinės mokslininkų grupės intensyvaus darbo, nes, kaip žinoma, apie mūsų marių pakrantę informacija išsklaidyta po įvairius archyvus, bibliotekas, muziejus, privačias kolekcijas.

Įgyvendinus projektą archyvo dokumentais galima naudotis neišeinant iš namų. Be to, kai kurie jų išversti į lietuvių kalbą, vertingesnė filmuota medžiaga yra subtitruota. Žinoma, archyvas yra nepabaigiamas darbas ‒ nuolat atsiranda dar nežinomų ar iki šiol buvusių neprieinamų šaltinių, išleidžiamos naujos publikacijos, internete kasdien pasirodo naujų šaltinių, kurie šiandien ne visi vienodai reikšmingi , bet rytoj ‒ jie jau istorijos dokumentai.

Įėjimas į paskaitą – laisvas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pasakykite

pasakykite portretas
O kur toks archyvas yra. Norėčiau apsilankyti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių