Metas Klaipėdoje pasigrožėti karpiniais

Iš senosios tradicijos mūsų laikus pasiekęs karpinių menas pasikeitė ir dabar stebina įmantrumu, netikėtomis formomis, o kartu ir senovės dvelksmu.

Šiomis dienomis verta užsukti į Teatro aikštėje veikiantį tautodailininkų saloną "Marginiai".

Dar prieš peržengiant jo slenkstį, vidun vilioja karpinių užuolaidėles primenantys kūriniai, prilipę prie lango. Tai yra gyva tradicija, kurią puoselėdavo senosios Lietuvos kaimų moterys, taip dabindamos savo buitį.

Pirmosios salės pusę iki lapkričio vidurio užima karpinių paroda "Lietuva mano širdy". Ją sudaro šešių autorių darbai.

Elvitos Šeputaitės, Kristinos Stasės Mažukaitienės, Stasės Vilkienės, Eglės Novogrodskienės, Rūtos Emigart Čiuželienės ir Danutės Valužienės darbai labai skiriasi, moterys yra atradusios savitą stilių. Tuo paroda įdomi ir patraukli, nevarginanti stebėtojų.

Dauguma parodos autorių yra mokytojos. Visos jos tikino, kad kirpdamos atsipalaiduoja, pabėga nuo kasdienybės ir panyra į kūrybos malonumą.

Dalį ekspozicijos sudaro fantastiško įmantrumo snaigės. Ne viena autorė karpydama remiasi lietuviškų raštų įvairove.

Parodoje apsilankius akivaizdu, kad karpiniai gali priminti tapybos ar net grafikos technikos kūrinius. Nemaža parodos darbų dalis yra tiesioginė dedikacija tėvynei.

"Marginiuose" karpinių parodos paprastai surengiamos porą kartų per metus.

Šiemet advento laikotarpiu kažko panašaus šiame salone neketinama rodyti, todėl dabar pats laikas pasisemti įkvėpimo ir patirties žvalgantis į pripažintų karpytojų darbus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ar dar

Ar dar portretas
Marginous gal dariti parodas?Dvi carienes katrom ta visiem tautuodailininkam priklausonti parduotuve yr, LEIDO PARODA DARYT?Kiek sumokejot?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių