„Mes nežudėme“: knyga, kurios nereikėjo?

Žudikų ir žydšaudžių vaikai bei anūkai nekalti dėl savo artimųjų nusikaltimų. Tokią žinią Lietuvai ir pasauliui paskleidė žydų kilmės disidentas, artistas, rašytojas, režisierius ir žurnalistas Arkadijus Vinokuras, trečiadienio vakarą Klaipėdos miesto savivaldybės viešojoje bibliotekoje pristatęs savo naują knygą „Mes nežudėme“.

Į holokausto problemą A.Vinokuras pažvelgė kitaip, jis ėmėsi ypač sunkios misijos – prakalbinti palikuonis tų, kurių rankos ir sąžinė sutepta žydų krauju, kurie prisidėjo prie holokausto Lietuvoje Antrojo pasaulinio karo metais. Kai kurie pašnekovai nežinojo savo artimų žmonių nusikaltimų, kai kuriuos jų slėgė tas kraupus žinojimas.

A.Vinokuras apklausė 35 asmenis, kalbėjimas buvo labai nelengvas, pripažino knygos autorius, kuris ir leidinyje, ir susitikimuose su skaitytojais teigia, jog lietuviai nėra žydšaudžių tauta, o vaikai nekalti dėl tėvų nusikaltimų – dėl jų negali būti kaltinami iš principo.

„Šioje knygoje nerasite kaltinimų, priekaištų, nes kalbėjausi su žmonėmis, kurie yra patys savo tėvų-nusikaltėlių aukos“, – kalbėjo A.Vinokuras.

Renginyje, kuris sudomino gausų būrį klaipėdiečių, dalyvavo ir Baltijos regiono istorijos bei archeologijos instituto mokslo darbuotojas dr. Hektoras Vitkus, kurio nuomone, tokio pobūdžio knygos Lietuvoje lig šiol nebuvo, ir nors tai nėra istorinis darbas, emociniu požiūriu šis leidinys itin svarbus suvokiant iki šiol neperprastą šalies tragediją.

Pasak A. Vinokuro, knyga skirta „tiltui tiesti tarp žydų ir lietuvių tautų, tarp savaip iškankintų sielų“. Leidinyje taip pat pateikiami 426 žudikų ar kitaip dalyvavusių genocido nusikaltimuose sąrašai, kuriuose yra ir 60 reabilituotų asmenų, arba dereabilituotų banditų, apsimetusių pokario partizanais. Knygą išleido Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos centras.

Paradoksalu, bet kai kurie asmenys šios knygos pasirodymą vertino skeptiškai ir net neslėpė, kad ji nereikalinga. Nepaisant to, knyga pasirodė, už ką autorius labai dėkingas Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos centro vadovei Teresei Birutei Burauskaitei, kuri atlaikė spaudimą manančiųjų, kad tokios knygos Lietuvai nereikia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dėmesiui

Dėmesiui portretas
http://www.propatria.lt/2017/03/kaniuku-kaima-issaude-zydai-holokausto.html

Vafliai-apšiktagalviai

Vafliai-apšiktagalviai portretas
Tarp Lietuvių buvo daug žydšaudžių, o pasakytu mums, kad ir dabar už tai nieko nebus, tai tuoj pat grebtumemes ginklų ir prieš žydus ir prieš čigonus ir prieš rusus būtinai. Paskiau koks nors bybčiulpis, rusėlis parsidavelis paims ir savo "neisotriniame" veikalę paneigs, pamažins mūsų visų kaltę ir viskas bus vėl gražu. Darnus ir draugiški Lietuviai busime. Tokie darnus ir tokie draugiški, kad puldinesime nesčias moteris, žudysime kriviais ir kastuvais, prievartausime ir deginsime, šaudysime, grobsime ir žeminsime. O poto sakysime "žude žydas ir čigonas" ir nesvarbu kad nuo gimimo auges Lietuvoje, nesvarbu kad teistas ir paleistas mūsų teismų. Ale-luja, mes nežudeme.

Anonimui

Anonimui portretas
Pilnatis?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių