Meno bibliotekoje viešės grafikas M. Vilutis

  • Teksto dydis:

Klaipėdos miesto bibliotekos Meno skyriuje trečiadienį vyks susitikimas su dailininku Mikalojumi Vilučiu ir aktore Aldona Vilutyte.

„Kalbėsime apie meną, tarybinę bohemą, apie tetą Aldutę Liobytę ir žmones šalia jos, apie gyvenimo prasmę, laimę, meilę ir kitus žmogui ne mažiau svarbius dalykus. Paskanausime „Torto“ (2009) – pirmosios M.Vilučio tekstų knygos, paskui pereisime prie pagrindinio patiekalo – „Sriubos“ (2014) – esė rinkinio. Tai bus ne tėvo ir dukros dialogas, o jų pokalbis, diskusija su klaipėdiečiais meno gerbėjais ir gyvenimo tiesų ieškotojais. Kviečiame ateiti“, – intrigavo organizatoriai.

M.Vilutis – dailininkas grafikas, nuo 1981 m. – Lietuvos dailininkų sąjungos narys. Serigrafijos pradininkas Lietuvoje. Yra sukūręs ekslibrisų, plakatų, iliustracijų knygoms, mažosios skulptūros darbų. 1989–2007 m. dėstė Vilniaus dailės akademijos Grafikos katedroje, jam suteiktas profesoriaus vardas. Dailininko kūryba įvertinta Lietuvoje bei užsienyje. Rašo straipsnius periodikai, išleido knygas „Sriuba“ (2014), „Tortas“ (2009), kartu su Antanu A.Jonynu – „Paskutinės dienos Itakėje“ (2007). 2004 m. už šilkografijų ciklus, originalias ir estetiškai veiksmingas formas-ženklus, prasminių situacijų raiškumą apdovanotas Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premija.

„Aš. Nežinau, kas yra aš. Gimiau-mirsiu. Šitą žinau. Ir viskas. Brūkšnys tarp „gimiau“ ir „mirsiu“ yra tai, ką vadinu gyvenimu. Kas yra gyvenimas, nežinau. Mano galva sveria 4 kg. 350 g. Praėjusiame gyvenime buvau urvinis žmogus. Tuo neleidžia abejoti mano išvaizda ir manieros. Subtilybės man svetimos. Esu barbaras, mėsėdis, mėgstu barbarišką puošnumą, pompastiką, pigius efektus, pigų populiarumą ir aplodismentus. Paveikslėlius paišau pagal savo paveikslą ir panašumą, ir tokius juos paišyti man labai gera. Gražius ir tuščius kaip svajonės. Galbūt Dievas mane ir sukūrė tokiems paveikslėliams paišyti ir juos paišydamas vykdau Jo valią.“ (M.Vilutis. Tortas. 2009.)

„Gimiau Žvėryne 1944 metais. Žvėrynas-tai ne zoologijos sodas, tai Vilniaus rajonas. Buvau vaikas. Paišiau paveikslėlius, vėliau buvau menininkas girtuoklis, nepripažintas genijus. Tada nupaišiau geriausius savo paveikslus. Paskui buvau pripažintas dailininkas, bet jau nebe genijus.“ (M.Vilutis. Sriuba. 2014.)

Susitikimas su M.Vilučiu vyks spalio 19 d. 17.30 val. Klaipėdos meno bibliotekoje (J.Janonio g. 9).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių