M. L. Rėzos Raštų IV tomo sutiktuvės – Juodkrantėje

  • Teksto dydis:

Rugsėjo 26 d., šeštadienį, 16 val. Juodkrantės evangelikų liuteronų bažnyčioje (L.Rėzos g. 56) vyks Martyno Liudviko Rėzos Raštų IV tomo „Kristijono Donelaičio kūrybos publikavimas“ pristatymas visuomenei.

Šis tomas skirtas lietuvių literatūros pradininko, Tolminkiemio kunigo K.Donelaičio (1714–1780) kūrinių pirmiesiems leidimams. Šiame tome K.Donelaičio kūriniai skelbiami tokie, kokius iš poeto rankraščio visuomenei pateikė M.L.Rėza. Po parengėjo mirties jie publikuojami pirmą kartą.

Praėjus beveik trims dešimtmečiams po K.Donelaičio mirties, jo kūrybinis palikimas pateko profesoriui M.L.Rėzai. Jis išstudijavo rankraščius ir daugiau kaip 10 metų rengė juos spaudai. 1818 m. Karaliaučiuje išspausdinta K.Donelaičio poema „Metai“ su parengėjo vertimu į vokiečių kalbą ir pirmąja poeto biografija bei kūrybos analize. 1824 m. taip pat Karaliaučiuje išleistos K.Donelaičio pasakėčios. Taip pat iš užmaršties ar net pražūties išgelbėti didžiojo lietuvių literatūros klasiko kūriniai ir padėtas kertinis akmuo donelaitikos tyrimams.

Renginyje dalyvaus M.L.Rėzos kūrybos bei veiklos tyrinėtoja, Raštų rengėja, literatūros istorikė ir tekstologė  dr. Liucija Citavičiūtė (Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas), Rytų Prūsijos ir Prūsų Lietuvos kultūros istorijos ir identiteto, Kuršių nerijos daugiakultūrinės istorijos tyrinėtoja istorikė doc. dr. Nijolė Strakauskaitė (Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institutas), Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkas, poetas Antanas A.Jonynas. Renginį ves kalbininkė prof. dr. Jolanta Zabarskaitė (Lietuvių kalbos institutas).



NAUJAUSI KOMENTARAI

AČIŪ

AČIŪ  portretas
rengėjams leidėjams ir organizatoriams SĖKMĖS visuose jų darbuose ir siekiuose SĖKMĖS
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių