M. K. Čiurlionio laikas: tada ir dabar

  • Teksto dydis:

Socialinių mokslų kolegijoje Klaipėdoje šią savaitę prasidėjo Miikalojaus Konstantino Čiurlionio 140-osioms gimimo metinėms skirtų renginių ciklas „Čiurlionio laikas: tada ir dabar“.

Fotokopijų paroda

Vakar kolegijoje (Nemuno g. 2) atidaryta M.K.Čiurlionio paroda „Anapa. 1905“. Joje visuomenei pristatomos M.K.Čiurlionio fotografijų iš albumėlio „Anapa. 1905“ fotokopijos. Tai puiki galimybė pamatyti XX a. pradžios fotografijas, darytas Anapoje, mieste prie Juodosios jūros, kur M.K.Čiurlionis lankėsi mecenatų Volmanų šeimos kvietimu. Fotografijos istorikas Stanislovas Žvirgždas pastebėjo: „Ilgai M.K.Čiurlionio fotografijomis niekas nesidomėjo. Jos buvo vertinamos vien kaip ikonografinė medžiaga biografijai pažinti. Tik visai neseniai vertinimas pasikeitė, ir M.K.Čiurlionio fotografinė kūryba tapo neatskiriama viso jo kūrybinio palikimo dalimi. Per fotografiją dar labiau išryškėja kūrėjo interesų ratas, suprantamesnė tampa ir jo, kaip dailininko ar kompozitoriaus, kūryba“.

Už galimybę eksponuoti šią parodą Socialinių mokslų kolegija dėkinga Nacionaliniam M.K.Čiurlionio dailės muziejui. Klaipėdiečiai su ekspozicija gali susipažinti iki lapkričio 6-osios darbo laiku.

Kaligrafija ir kinas

Socialinių mokslų kolegijoje vakar vyko kaligrafijos užsiėmimas studentams. Jo metu, klausantis M.K.Čiurlionio simfoninės poemos „Miške“, dalyviai turėjo unikalią galimybę ieškoti muzikos ir vaizdo sąsajų, naujos kaligrafinės išraiškos savo mintims, įkvėptoms kompozitoriaus muzikos. Muziką ir kaligrafiją sieja bendras bruožas – ritmas. Kuriant kaligrafijos kompozicijas naudojami keli ritmai, persidengiantys vaizdai. Taip išgaunamas  netikėtas, įspūdingas rezultatas. Kaligrafijos užsiėmimą vedė žinoma rašto menininkė, Vilniaus dailės akademijos docentė Lidija Kuklienė.

Šiandien M.K.Čiurlionis bus prisimintas netradiciškai ir neįprastoje erdvėje. Klaipėdos autobusų stotyje bus rodomi Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, kompozitoriaus, multimedijų menininko Šarūno Nako sukurti filmai. Trys filmai iš ciklo „100 istorijų: Nacionalinių muzikos legendų muziejus“: „Gyvenimas Leipcige“ (2009), „Peterburgo stulpas“ (2015), „Iki nualpimo“ (2015)  pristato netikėtą, neįprastą, savitą ir todėl labai įdomų  kompozitoriaus Š.Nako žvilgsnį į kompozitorių M.K.Čiurlionį. Iškilųjį lietuvių kompozitorių, dailininką ir kultūros veikėją  įkūnijo menininkas Benas Šarka.

Klaipėdos autobusų stoties (Butkų Juzės g. 9) laukiamojoje salėje filmai suksis nuo 14 iki 17 val. Todėl visi susidomėjusieji kviečiami ateiti šiandien po pietų  į stotį,  net jei ir nereikia niekur važiuoti... Klaipėdos autobusų parko administracija mielai sutiko dalyvauti meniniame eksperimente.

Menotyrininkės iniciatyva

Idėja netradiciškai paminėti M.K.Čiurlionio 140-ąsias gimimo metines kartu su plačiąja visuomene kilo Socialinių mokslų kolegijos Komunikacijos ir menų katedros lektorei menotyrininkei Rūtai Jakštonienei.

Renginių iniciatorės teigimu, iškiliajam Lietuvos menininkui dėmesio niekada nebus per daug. Jos įsitikinimu, panašūs renginiai, prisimenant ir pagerbiant žymių Lietuvos žmonių gyvenimą ir kūrybą, turėtų būti neatsiejama kultūrinės edukacijos dalis ypač švietimo ir mokslo įstaigose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių