Lėlių muziejaus paslaptys – universitete

Klaipėdos universitete sukaupta įspūdinga etnografinių lėlių kolekcija. Seniausioms jų – daugiau nei 100 metų. Kai kurie eksponatai lig šiol stebina savo išvaizda ir kokybe. Pasigaminti panašių žaislų prieš Kalėdas buvo pakviesti ir klaipėdiečiai.

Vaikai žaidė visais amžiais, tik ne visada jie turėjo specialiai jiems pagamintų žaislų. Juolab anksčiau fabrikuose gamintos lėlės buvo tokios brangios, kad daugumos šeimų vaikams jos liko tik svajone.

Tad kūrybingos mamos, močiutės, seneliai ar tėveliai savo mažiesiems žaislus gamino patys. Kaip jie atrodė, galima pamatyti Klaipėdos universiteto etnologinių žaislų muziejuje.

Pavyzdžiui, ekologiškas barškutis kūdikiui pagamintas iš žąsies gerklų. Iš vytelių nupintas lopšys ar net mažytis vežimėlis lėlei.

Taip pat nustebino anuometis sukutis, tik gerokai didesnis, nei dabar įprasti. Du sutvirtinti mediniai skersiniai, pasukus, sukasi ant piršto. Esą kas galėjo pagalvoti, kad tokie žaislai kiek patobulintu pavidalu bus tokie populiarūs po šimto metų.

Studentai ekspedicijų metu važinėjo po kaimus ir rinko tas lėles bei kitus žaislus. Juos dovanojo dabar jau labai garbaus amžiaus moterys, kurios pačios kadaise su tomis lėlėmis žaidė.

Pačių lėlių čia taip pat yra labai įvairių. Tai tik įrodo, kad visai nebūtina pirkti brangių žaislų, o galima juos ir patiems pasigaminti.

"Dabartiniai žaislai nepigiai kainuoja, todėl mes netgi pakvietėme klaipėdiečius pabandyti pasidaryti žaisliukų savo namams, savo vaikams. Siekiame parodyti, kad jų visai nebūtina pirkti parduotuvėje, o galima pasigaminti ir patiems, kartu ir pabūti su savo šeima", – pasakojo Rosita Vaičiulė, viena iniciatorių, universitete miestiečiams surengusi prieškalėdines kūrybines žaislų dirbtuves.



NAUJAUSI KOMENTARAI

???

??? portretas
Kurioje tiksliai KU vietoje yra tas muziejus?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių