Klube – kino gimtadienis

  • Teksto dydis:

Klaipėdos kino klubas „8.1/2“ savo prancūzų kino sklaidos projektą „Nuo Meljeso iki Ozono“ užbaigs tradiciniu prieškalėdiniu renginiu – kino diena. Kino gimtadieniui skirta šventė gruodžio 19 d. 17.30 val. buria sinefilus į Kultūros fabriką (Bangų g. 5A).

Tai puiki proga prisiminti, kad pirmasis kino seansas įvyko Paryžiaus „Grand cafe“ rūsyje 1895 m. gruodžio 25 d. Į kino gimtadienį VšĮ „Medijų uostas“ pakvies ne tik kino klubo „81/2“, bet ir kino festivalio „GoDebut“ draugus, kino mėgėjus. Pagerbs juos už pastangas skleisti mieste kino meną ir pasitiks artėjančias šventes su žavia muzikos atlikėja Ingaja bei, žinoma, geru kinu. Bus rodomas filmas „Baseinas“ (2003, 103 min., N14, Didžioji Britanija, Prancūzija). Tie, kas jau matė kelis kino klube pastaruoju metu rodytus režisieriaus François Ozono filmus, „Baseine“ vėl atpažins jo savitą stilių, kuriame susipina išmoningas siužetas, besiribojantis su mistika, subtili ironija ir erotika.

...Detektyvų rašytoją Sarą Morton (akt. Charlottė Rampling) ištiko kūrybinė krizė, kurią ji bando įveikti pietų Prancūzijoje, įsikūrusi savo leidėjo vasarnamyje. Besilepindama kaitriais saulės spinduliais, Sara pamažu pamiršta ūkanotą Londoną, pas ją sugrįžta įkvėpimas ir palaima. Bet tą ramią idilę sudrumsčia nežinia iš kur atklydusi leidėjo dukra Žiuli. Jauna ir emancipuota prancūzaitė apverčia rašytojos gyvenimą ir jausmus aukštyn kojomis. Žiuli mėgaujasi maistu, kurį ignoruoja Sara, vaikšto ir baseine maudosi nuoga, o kas naktį parsiveda vis kitą vyrą. Bet nėra to blogo, kas neišeitų į gera. Nepaisant tos provokuojančios kaimynystės ir apmaudo, būtent Žiuli „padovanoja” Sarai naujo romano siužetą. Rašytoja pamažu susidraugauja su žavinga prancūzaite, leidžia ilgus vakarus su ja, stengiasi kuo daugiau sužinoti apie merginą ir net perskaito Žiuli dienoraštį. Ji ir pati įsitraukia į dviprasmiškus santykius su jaunuoliu. Bet staiga įvykusi žmogžudystė pakeičia jų santykius ir aplinką. Išmonė ir realybė filme susipina, žiūrovams sunku atskirti, kas vyksta iš tikrųjų, o kas yra tik rašytojos Saros fantazijos vaisius...

Įėjimas į renginį – laisvas. Projektą finansuoja Klaipėdos miesto savivaldybė, partneris –Prancūzų institutas Lietuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių