Klaipėdos žvejų rūmuose kauks B. Šarkos „Sirenos...“

  • Teksto dydis:

Klaipėdos žvejų rūmų teatro salėje lapkričio 4 d. 19 val. uostamiesčio Gliukų teatras parodys premjerinį spektaklį „Sirenos negali nekaukėti“ (N16). Idėjos autorius ir atlikėjas – Benas Šarka.

„Už dvasinę švarą ir vėjelį tarp kojų”, – skanduoja Klaipėdoje susibūręs „Baltųjų sijonų būrelis“. Savo veiklą jie pristato taip: „Nemokamai kertam medžių kirtėjus, pavieniui arba nedidelėmis grupelėmis, švelniai, po to patepame moliu“. Ir prideda maldą: „Dievo sūnau, aš visai nepykstu, kad tavo tėvas nužudė BAALĄ. Perduok jam tai, bet kuo greičiau sugrįžk ir nuimk žmonių pakabintas tavo kopijas, nes aš vienas neįstengiu. Sugrįžk, prašau, ir ištaškyk tuos Vatikano bankus, ir pasiimk su savimi tuos ilgaskvernius vaikų tvirkintojus, ir daryk su jais ką tik nori.
Grąžink namus ir žemes neturtingiems žmonėms, nes ilgaskverniai prikaupė tiek nekilnojamo turto, kad neturi kur dėti: tai nuomoja ir žiauriai pelnosi, o valstybei mokesčių nemoka. Tušti mūsų biudžetai, o pas ilgaskvernius pilni tie biudžetai, kad net per siūles plyšta – siūlų neužtenka.
Sugrįžk ir užmormonink tuos mormonus. Aš jau visai nebegaliu... O kai aš pradėsiu marmoninti, tada jau nepyk. Tai pradžiai tiek. Laukiu tavęs...“

Aktorius ir režisierius, ypatingas Lietuvos teatro krislas Benas Šarka yra tituluojamas ir avangardinio teatro filosofu, ir marginalu. Jam lipdoma ir tradicinių teatro normų laužytojo etiketė, kitų jis dar vadinamas teatro eksperimentatoriumi. Pats Benas neigia bet kokias savęs apibrėžtis ir apskritai pareiškė nemėgstąs anotacijų: „Ką gali žinoti, koks iš tikrųjų bus tas spektaklis?..“

Ką gali žinoti, ir koks iš tikrųjų bus tas Benas Šarka. Ypač scenos kūrinyje, kuris, anot jo sumanytojo, kiekvienoje erdvėje, kiekvienu atveju bus vis kitoks. Ne vien dėl teatro efemeriškumo, bet ir dėl to, kad priklausomai nuo aplinkybių gali kisti net ir atlikėjų sudėtis. Kompozitoriaus amplua prisistatantis Benas Šarka šįkart kviečia panirti į klykiantį teatrinį šėlsmą. „Negalima dainuoti lyriškai, kai miršta šimtai žmonių“, – sakė menininkas.

Beno Šarkos „Sirenų...“ premjera įvyko spalio 2-ąją tarptautiniame teatrų festivalyje „Sirenos“ Vilniuje.
Žiūrovų dėmesiui: spektaklyje naudojama nenormatyvinė leksika.



NAUJAUSI KOMENTARAI

za

za portretas
tiesiog muilo burbulų pūtikas nors ir nuogas, bet į tikslą...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių