Klaipėdos muzikinis teatras turi ambicingų kūrybinių sumanymų

Nepaisant to, kad jau gyvena rekonstrukcijos nuotaikomis, šiemet 30-metį švenčiantis Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras turi ambicingų sumanymų. Baleto „Žizel“ premjera, naujas Kamerinės operos festivalis ir vasaros festivalis „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ su čia atgimsiančia Dalios Ibelhauptaitės sostinėje statyta opera „Pajacai“ – toks bus teatro kūrybinis meniu žiūrovams šį pavasarį ir vasarą.

„Žizel“ bus šiuolaikiška

Balandžio paskutinėmis dienomis numatyta A.Adamo baleto „Žizel“ premjera publiką sukvies į Palangos koncertų salę. Klaipėdos muzikinis teatras jau nesyk išbandė šią erdvę su kitais savo pastatymais, pradedant režisierės D.Ibelhauptaitės atnaujinta G.Puccini „Bohema“.

Anot teatro vadovo pavaduotojos menui Jurgitos Skiotytės-Norvaišienės, Klaipėdos žvejų rūmai kol kas nepasiruošę priimti Muzikinį teatrą, nes dar neįrengta orkestrinė, kur tilptų visas orkestras, o šio baleto metu jis gros gyvai.

Baletą stato teatro vyriausiasis choreografas Donatas Bakėjus ir šokėjas Mantas Černeckas. „Man patinka, kad visi domisi – kodėl „Žizel“? Teatras norėjo klasikinės muzikos, atlikimo su orkestru. Taip atėjo mintis apie šį kūrinį. Pradėjome galvoti, kokia mūsų „Žizel“ galėtų būti. Pats šokau dviejuose šio baleto pastatymuose – tradiciniame ir novatoriškame. Su Mantu nusprendėme, kad ir mūsų pastatymas turi būti šiuolaikinis, apie mūsų laikmetį. Statome kartu su M.Černecku, nes pats gyvenu ir dirbu Vilniuje, daug keliauju“, – pasakojo D.Bakėjus, ir pats šoksiantis šiame spektaklyje.

M.Černecko teigimu, dviese kurti, lygiomis teisėmis dalytis kūrybinį procesą gąsdino: „Dvejojau, kėliau sau ir Donatui klausimus. Mūsų mintys ir dabar ne visada sutampa, reikia laiko susišnekėjimui, kad eitume ta pačia linkme. Kol kas nėra labai sklandu, bet didelio pasipriešinimo nejuntu. Svarbiausia – judėti į priekį premjeros link. Mūsų trupėje trūksta vyrų, todėl surengėme atranką, priėmėme dar šešis šokėjus.“

„Žizel“ – ženklas, kad reikia trupę plėsti. Norėčiau, kad ji pamažu didėtų“, – teigė D.Bakėjus.

Teatro vyriausiasis dirigentas Tomas Ambrozaitis neslėpė, kad tai bus pirmas baletas jo karjeroje: „Yra atskira kasta dirigentų, kurie dirba šiame žanre. Čia labai svarbus tempo balansas. Priimu tai kaip didžiulę atsakomybę. Muzika labai graži ir orkestrui ne per sunkiausia.“

Laikas eksperimentams

Gegužės 12–14 dienomis teatras kvies į Kamerinės operos festivalį. Jo pagrindiniu akcentu turėtų tapti dviejų Auksinių scenos kryžių laureatės kompozitorės Ritos Mačiliūnaitės operos „Į švyturį“ nacionalinė premjera. Libretą pagal garsų V.Woolf romaną sukūrė Gabrielė Labanauskaitė, scenografiją ir kostiumus – viešnia iš Maskvos Olga Nikitina, operą režisuoja Loreta Vaskova.

Režisierė pasakojo, kad jos visos beveik metus vis susitikdavo dėl šio pastatymo – darbas vyko kūrybinių dirbtuvių principu.

Anot teatro vadovo Jono Sakalausko, festivalis sumanytas būtent dėl šios operos ir siekio eksperimentuoti. „Didžiojoje operoje tai labai sudėtinga, o kamerinėje itin plačiai galima eksperimentuoti, pasitelkus šokį, vizualinį meną. Šiuo atveju klasikinė medžiaga taps eksperimentinio pastatymo pamatu. Festivalyje bus ir tradicinių elementų, skirtingai nuo NOA, – pastebėjo J.Sakalauskas. – Mes turime trejus su puse metų – tikimės, kad per tiek laiko bus pastatytas naujas teatras. Iki tol ieškosime lietuviško muzikinio teatro identiteto. Turime šiek tiek laiko ieškoti, bandyti, eksperimentuoti ir nebijoti to daryti. Per tą laiką, tikiuosi, atrasime savo meninę kryptį. Tie metai – ieškojimams ir eksperimentams.“

Kamerinėje operoje „Į švyturį“ dainuos teatro solistai Dalia Kužmarskytė ir Artūras Kozlovskis. Jiems akompanuos instrumentinis ansamblis. Anot T.Ambrozaičio, čia dirigento reikia tik repeticijoms, jo sąvoka šiuo atveju tiesiog „ištirpsta“: „Čia geriau, kad jo nebūtų. Matysime. Tai kamerinis, smulkus, sunkus dalykas. Kaip ugnis ir ledas.“

Šiame festivalyje taip pat bus parodyta viena populiariausių šiuolaikinių operų – kompozitorės Linos Lapelytės „Geros dienos!“ (prodiuseris „Operomanija“) bei Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro spektaklis vaikams „Zuikis puikis“.

Premjerinis rugpjūtis

Kaip pabrėžė J.Skiotytė-Norvaišienė, rugpjūčio 1–19 dienomis vyksiantis teatro rengiamas tradicinis vasaros festivalis „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ šiemet bus išskirtinis, kiekvienas jo renginys – premjerinis.

Festivalis prasidės kompozitoriaus Jono Jurkūno džiazo oratorija, kuriama pagal šio krašto sakmes ir nuskambėsiančia per Klaipėdos gimtadienį, tik dar neaišku, kokioje miesto vietoje. Į šio kūrinio atlikėjų gretas bus įtraukta ir šiemet teatre įkurta vaikų operos studija.

Baleto šokėja ir choreografė Aušra Krasauskaitė pasirodys su šokio spektakliu „Karmen“ pagal G.Bizet-R.Ščedrino siuitą. Premjeroje gyvai gros Lietuvos kamerinis orkestras, ansamblis „Giunter percussion“, diriguos Modestas Pitrėnas.

Pasaulio operos žvaigždė Violeta Urmana su Klaipėdos muzikinio teatro orkestru, diriguojamu Vladimiro Ponkino, surengs R.Wagnerio muzikos koncertą Klaipėdos dramos teatre.

Reformacijos 500 metų jubiliejui dedikuotame koncerte pasirodys valstybinis choras „Vilnius“ ir orkestras iš Kaliningrado. O didįjį festivalio koncertą diriguos visi Klaipėdos muzikinio teatro dirigentai.

Ryškiu vasaros festivalio akcentu turėtų tapti režisierės D.Ibelhauptaitės anksčiau statytos R.Leoncavallo operos „Pajacai“ atnaujinimo premjera pajūryje.

Festivalio renginiai, kaip jau įprasta, išeis iš teatro erdvių, pasklis po uostamiestį, pasieks Palangą. Nuo rudens Klaipėdos muzikiniame teatre spektakliai nebebus rodomi, ten liks tik teatro administracija. „Norime publiką pratinti prie kitų erdvių, kurios, prasidėjus pastato rekonstrukcijai, suteiks mūsų kūriniams prieglobstį, – Žvejų rūmų, „Švyturio“ arenos. Palangos koncertų salė – jau praeitas etapas“, – sakė J.Sakalauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Romualdas

Romualdas portretas
Sėkmės visiems.

Nesusipratusi

Nesusipratusi portretas
Straipsnis apie teatro repertuarą, o foto iš bufeto. Suprantu, kad kavinė teatre yra svarbi vieta, bet kai straipsnis apie ratus, o foto apie batus..... O tuose foto yra bent vienas asmuo ne iš virtuvės? Rašykit pagaliau kas tie žmonės fotografijose, nes ne kiekvienas klaipėdietis lankosi muzikiniame, net ir nuolatinis žiūrovas nežino kaip atrodo pvz. režisierius.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių