Iš Klaipėdos miesto gatvių – į didžiąją sceną su R. Kazlu

Aktorystės duonos neragavę klaipėdiečiai išmėgino jėgas Klaipėdos dramos teatro scenoje. Skirtingo amžiaus verslininkai, vadybininkai, pardavėjai, mechanikai įkūnijo pjesės personažus.

Kvietė prisijungti miestiečius

Klaipėdos teatro mėgėjus nustebino netikėtas reiškinys.

Apie  fašizmo prigimtį bei menininkų atsakomybę grėsmės akivaizdoje vaizduojančioje Gintaro Grajausko pjesėje "Kas prieš mus" vaidino Lietuvos ir uostamiesčio aktoriai – Rolandas Kazlas, Mikalojus Urbonas, Rimantas Pelakauskas, Vaidas Jočys ir keturiolika niekada  aktorystės meno nesimokiusių klaipėdiečių.

Aktoriaus Jono Viršilo vadovaujama aktorių – savanorių grupė buvo suburta per kelis mėnesius.

Prieš prasidedant repeticijoms, gegužę Klaipėdos dramos teatro tinklalapyje buvo įdėtas pakvietimas prie pjesės kūrimo prisijungti aukštus ir tvirtos išvaizdos vyrus.

Į pakvietimą atsiliepė apie 30 klaipėdiečių.

Panašu, jog po vos kelis mėnesius trukusių repeticijų naujai suburtai aktorių komandai pavyko užkariauti žiūrovų širdis.

Teatras priklauso visiems

Keturiolikai naujai atrastų teatro talentų atiteko karių arditų vaidmuo. Vyrai dalyvavo masinėse scenose, šoko.

Pasirodymams juos ruošė pjesėje taip pat vaidinęs aktorius Jonas Viršilas.

Anot jo, vyrai per kelis mėnesius trukusias repeticijas padarė didelę pažangą.

"Man tai buvo neįkainojama patirtis. Savanoriai buvo imlūs, dirbo negailėdami savęs. Į repeticijas atvykdavo po darbų, viskuo domėjosi, buvo smalsūs kaip vaikai. Norėčiau pasakyti, kad vyrų parengimas spektakliui yra ne mano, o visų – režisieriaus Jono Vaitkaus, pjesės autoriaus G.Grajausko ir pačių aktorių darbas", – kalbėjo J.Viršilas.

Anot pašnekovo, mintis klaipėdiečius įtraukti į teatro pasaulį kilo pjesės autoriui.

Šiuo sprendimu siekta įrodyti, jog teatras priklauso miestui ir visiems gyventojams.

Vaidinti paskatino žmonos

Karį arditą spektaklyje vaidinęs pardavimų vadovas Mindaugas Monkevičius pasakojo, jog jėgas teatre išbandė paskatintas žmonos.

"Dar mokykloje mokytojai sakydavo, kad sugebu įsikūnyti į personažus, vaidinti. Perskaitęs skelbimą supratau, jog turiu progą atsiskleisti. Galutinai apsispręsti padėjo žmonos palaikymas", – tikino M.Monkevičius.

Anot jo, įgyta patirtis scenoje ir išmoktos pamokos pravers ir gyvenime.

Karį pjesėje vaidinusį verslininką Ardą Viltrakį į teatrą taip pat pastūmėjo atkakli sutuoktinė.

"Šeima nusprendė, kad turiu imtis turiningos veiklos. Žmona paskambino ir pasakė, kur ir kada turiu ateiti. Į viską žiūriu kaip į įdomų gyvenimo nuotykį", – juokėsi A.Viltrakis.

Komentaras

Gintaras Grajauskas

Pjesės "Kas prieš mus" autorius

Pjesei reikėjo apie dvidešimt aukštų, stiprių, grėsmingai atrodančių vyrų. Pirmiausia kilo idėja vaidinti pakviesti sportininkų. Galiausiai susimąsčiau, kodėl Klaipėdos dramos teatre nesuvaidinus patiems klaipėdiečiams? Paskelbus viešą pakvietimą atsiliepė daug žmonių. Labai džiaugiuosi, kad pavyko atrinkti scenos nebijančias, darbščias ir atsakingas asmenybes. Šių vyrų akyse scenos baimės neregėjau. Jų atliktas šokis buvo vienas įspūdingiausių epizodų pjesėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Daulute

Daulute portretas
Tikrai-jėga.Tikroviškai.

vida

vida portretas
labai geras spektaklis.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių