Klaipėdos koncertų salėje – pianisto V. Šimkaus rečitalis

  • Teksto dydis:

Tarptautinės sėkmės sulaukęs Latvijos pianistas Vestardas Šimkus sausio 26-ąją sugrįš į Klaipėdos koncertų salę su solinio rečitalio programa „Inspiracijų grandinėlė“. Koncerto pradžia – 18.30 val.

V.Šimkus yra daugelio tarptautinių pianistų konkursų laureatas. Fortepijono meno paslapčių jis mokėsi gimtojoje Latvijoje, JAV, Ispanijoje, Suomijoje ir Vokietijoje.

Dirigento Parvo Jarvi'o nuomone, jis yra fenomenalus, o vokiečių muzikiniame žurnale „Piano News“ V.Šimkus buvo pavadintas vienu ryškiausių jaunosios kartos pianistų. V.Šimkus taip pat yra ir kompozitorius. Jis mokėsi pas įžymų Latvijos kompozitorių Pēterį Vaską. Kūrėją labiausiai įkvepia A.Skriabino, S.Prokofievo ir M.Ravelio muzika. Pats būdamas kompozitorius jis turi pranašumą ir atliekamai muzikai geba suteikti viską, ko tik gali norėti kūrinio autorius.

„Programa „Inspiracijų grandinėlė“ sudaryta remiantis sąsajomis tarp keturių kompozitorių – Mozarto, Chopino, Skriabino ir mano paties – sonatų, valsų ir noktiurnų, – pasakojo V.Šimkus. – Mozartas buvo ypač vertinamas Chopino kaip neprilygstamas melodistas. O Skriabinas, būdamas jaunas, slėpdavo Chopino kūrinių natas po pagalve, kad nesiskirtų su jo muzika net naktį. Skriabinas mano širdyje užima ypatingą vietą, o jo domėjimasis visatos žvaigždėmis atsispindi mano sonatoje fortepijonui „Nutolusi šviesmečiais“, kurią irgi atliksiu šiame koncerte.“

Įdomu, jog V.Šimkus turi lietuviškų šaknų. „25 pro. lietuvis su 100 proc. lietuviška pavarde“, – taip savo lietuviškumą apibrėžė atlikėjas. V.Šimkaus senelis buvo lietuvis, kuris persikėlė į Liepoją Antrojo pasaulinio karo metais. Pianistas teigė, jog svarbi Lietuvos muzikinei kultūrai asmenybė Stasys Šimkus nėra jo giminaitis, o pirmasis muzikas giminėje buvo jo tėvas – profesionalus smuikininkas ir Latvijos roko muzikos atstovas Gunāras Šimkus.

Beje, V.Šimkus taip pat rengia pasirodymus, kuriuose improvizuoja šiuolaikinės akademinės muzikos stiliumi. Tai labai kūrybiška, žingeidi, atvira ieškojimams ir naujiems meniniams patyrimams asmenybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nadia

nadia portretas
Iš Kl.Koncertų salės direktorės turėtų pasimokyt visi kultūros įstaigų vadovai, kaip ir kiek reikia dirbti, kad įstaiga būtų gerbiama ir žinoma. Pirmiausiai - miesto pietinės dalies kultūros centro direktoriai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių