Klaipėdos koncertų salėje – kerintys romantizmo atspindžiai

  • Teksto dydis:

Romantinės muzikos gerbėjus šio penktadienio vakarą į Klaipėdos koncertų salę buria muzikinė programa „Romantizmo atspindžiai“. Ją atliks Klaipėdos kamerinis orkestras, vadovaujamas Mindaugo Bačkaus, ir svečias – prancūzų pianistas Jeanas Marcas Luisada.

Garso magas

Pirmąkart Klaipėdoje koncertuosiantis J.M.Luisada muzikos kritikų apibūdinamas kaip vienas iš gražiausią ir turtingiausią garsą kuriančių pianistų. Daugiau nei prieš tris dešimtmečius laimėtas F.Chopino pianistų konkursas Varšuvoje, jam atvėrė kelią į tarptautinį pripažinimą. Iki šiol J.M.Luisada kviečiamas pasirodyti garsiausiose pasaulio koncertų salėse su žymiausiais orkestrais. Jis koncertavo su Londono simfoniniu orkestru, Prancūzijos nacionaliniu orkestru, Lenkijos simfoniniu orkestru „Sinfonia Varsovia“, Tokijo filharmonijos simfoniniu orkestru ir kitais žinomais pasaulyje orkestrais. J.M.Luisada nuolat dalyvauja prestižiniuose tarptautiniuose muzikos festivaliuose Ispanijoje, Norvegijoje, Prancūzijoje ir kitur.

Nenuostabu, kad F.Chopino konkurso laureatas savo repertuare turi daug šio garsaus lenkų romantiko muzikos. Jai bus skirta visa koncerto „Romantizmo atspindžiai“ dalis, kurioje skambės solinės mazurkos, noktiurnai bei Koncertas fortepijonui ir orkestrui e-moll.

Gyvas pavyzdys

„F.Chopino muzika labai paprasta, tačiau paliečia iš karto. Tarsi nekaltybė. Pradėjus dirbti su kūriniu, ši nekaltybė dingsta, atsiranda užduotis vėl ją pasiekti. Mane ši muzika palieka tokį pat beginklį, koks beginklis jaučiuosi prieš mirštantį kūdikį. Manau, ji reikalauja brandos, gyvenimo patirties, mokėjimo rasti ir pasiekti giliausius jausmus“, – viename interviu yra sakęs pianistas.

Beje, vienas J.M.Luisados pedagogų buvo legendinis pianistas P.Badura-Skoda, prieš kelis metus koncertavęs su Klaipėdos kameriniu orkestru. O pas J.M.Luisadą Paryžiuje mokėsi lietuvių pianistas ir tapytojas Viktoras Paukštelis. Viename interviu jis yra pasakojęs: „Mano mokytojas dėl vieno sėkmingai išgauto garso galėtų net pasiaukoti. Muzika jam – kaip religija, kaip dievoieška. Imponavo tai, kad skirtingai nei kai kurie Lietuvos pedagogai Jeanas Marcas buvo vienu metu ir koncertuojantis pianistas, ir muzikos profesorius – jo gyvas pavyzdys davė pamokų daugiau nei dėstoma teorija. Pas Jeaną Marcą vienu metu mokydavosi gera dešimtis studentų. Beveik visos pamokos vykdavo jo namuose.“ V.Paukštelis prisimena, kad jo profesorius neįsivaizdavo gero pianisto be intelektualinio pamato – knygų, filmų, meno parodų.

Įdomūs faktai

Dar įdomus faktas, kad J.M.Luisada ir jo juodaplaukis labradorų retriverių veislės šunelis Bogis buvo ištikimiausi draugai. Anot V.Paukštelio, „netekęs Bogio, pianistas ilgai jautėsi sukrėstas. Šuo buvo ir draugas, ir tam tikra pianisto įvaizdžio dalis, nes be Bogio Paryžiuje, galima sakyti, jis nekoncertuodavo: labradorų retriveris jį lydėdavo net į įžymiausias sales ir įsitaisydavo po fortepijonu.“

V.Paukštelio iniciatyva ši jo profesoriaus J.M.Luisados ir Klaipėdos kamerinio orkestro programa skambės ne tik šįvakar Klaipėdoje, rytoj ji bus atlikta nuostabiame Paliesiaus dvare (Ignalinos raj.). Abu koncertus pradės J.S.Bacho Brandenburgo koncertas Nr. 3. Orkestras dar grieš lietuvių romantiko M.K.Čiurlionio Styginių kvartetą, kurio antrojoje dalyje ataidi kiek idiliškas ar idealizuotas tėvynės prisiminimų paveikslas ir prasiveržia skausmingas ilgesys. Tokių jausmų kompozitorius patirdavo Leipcige, svetimame krašte, kur net paukščiai apkarpytuose parkuose nesuprantamai „vokiškai“ čireno.

Koncerto Klaipėdoje pradžia – 18.30 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių