„Klaipėdos knyga – 2016“: autoriai ir leidėjai iš arčiau

  • Teksto dydis:

Iki vasario 17-osios vykstantis 11-asis konkursas „Klaipėdos knyga – 2016“ atkreipia dėmesį į uostamiestyje išleistas knygas ir siekia išsiaiškinti, kuri iš pernai pasirodžiusiųjų yra skaitomiausia ir kuri – gražiausia. Vienas po kito rengiami rinkimuose dalyvaujančių knygų pristatymai, leidėjų ir autorių susitikimai su skaitytojais.

Leidinių pristatymai

Miesto bibliotekos Vaikų skyriuje (Danės g. 7) šiandien 10 val. ir Pempininkų filiale (Taikos pr. 79/81A) 12 val. vyks unikalios knygos „Baltijos valdovė“ (sakmės reginčiųjų ir Brailio raštu su reljefinėmis baltų simbolių iliustracijomis) pristatymas 9–12 metų vaikams. Dalyvaus leidėja Eglė Jokužytė (VšĮ „Verslas ar Menas“), prof. dr. Rimantas Balsys, knygos autorius Sigitas Poškus, dailininkė Marija Smirnovaitė.

Meno skyriuje (J.Janonio g. 9) šiandien 17 val. – Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos išleisto Savelijaus Golubevo fotoalbumo „Žmogus ir jūra“ sutiktuvės.

Susitikimas su rašytoja

Pempininkų filiale sausio 31 d. 17 val. vyks Ritos Latvėnaitės-Kairienės knygos „Nesuvalgytos atostogos Šveicarijoje“ pristatymas. Dalyvaus autorė ir knygos leidėjas Antanas Stanevičius (leidykla „Eglė“).

Smalsi, viskuo besidominti, keliaujanti, pripažįstanti modernumą, priimanti pasaulio kultūrą, bet ir sauganti lietuvybę kaip didžiausią vertybę – taip apie lietuvių kalbos ir literatūros mokytoją, Lietuvos rašytojų sąjungos narę R.Latvėnaitę-Kairienę atsiliepia jos kolegos. „Niekada nežadėjau tapti rašytoja, bet antroje klasėje vis dėlto pabandžiau tapti poete“, – su šypsena prisiminė rašytoja. Dabar R.Latvėnaitė-Kairienė daug rašo paaugliams. Būdama vienos Klaipėdos gimnazijos mokytoja lituanistė, ji turi galimybę prisiliesti prie jų pasaulio, pažinti jų pasaulėžiūrą, kalbos žargoną, pomėgiu... Rašytoją žavi kitokie – talentingi, jautrūs, nesuprasti vaikai, paaugliai, jaunuoliai, savo kūryba ji mėgina atkreipti visuomenės dėmesį į kitokį pasaulį, padėti susivokti sudėtingose gyvenimo realijose, kartu ieškoti išeities iš keblių gyvenimo situacijų.

Susitikimo metu bus pristatyta naujausia, jau ketvirtoji R.Latvėnaitės-Kairienės knyga „Nesuvalgytos atostogos Šveicarijoje“. Tai autorės gyvenimo apmąstymai atostogaujant Šveicarijoje. Knygoje susipina autobiografiškumas ir vaizduotės žaismas, prisiminimų kaktomušos, sovietmečio ir šveicariško gyvenimo paralelės, kultūrų skirtumai, subtilus humoro jausmas – skaitydamas jautiesi tarsi žiūrėtum į kalnų upę su kriokliu, teigė knygos leidėjas A.Stanevičius.

Visi, kuriems įdomu, kas slepiasi šioje knygoje, kaip gimė jos siužetas, kokiai auditorijai ji skirta antradienį kviečiami į susitikimą bibliotekoje.

Klaipėdos akvarelės“ ir bohema

Vasario 1 d. 17.30 val. Meno skyriuje rengiamas knygos „Klaipėdos akvarelės“ (leidykla „Eglė“) pristatymas ir susitikimas su miesto bohema. Ypatingi vakaro svečiai – prašmatnios skrybėlėtos teatro ir kultūros damos: Julija Sakalaitė, Nijolė Narijauskaitė ir Zita Talat-Kelpšaitė; du garbingi Klaipėdos ponai: daktaras Jonas Sąlyga ir tapytojas Edvardas Malinauskas. Ryla gros teatro ir cirko žmogus Virginijus Vyšniauskas, dainuos Evelina Šaltytė. Vakarą ves režisierė Dalia Kanclerytė. Renginyje dalyvaus ir „Klaipėdos akvarelių“ autorė žurnalistė Gražina Juodytė.

Ilgametė klaipėdietė žurnalistė G.Juodytė yra nepakartojamas reiškinys Klaipėdos žurnalistikos ir kultūros terpėje. Moka prašnekinti žmogų, akmenį, plytą, gatvę. Visada turi laiko tam, kas svarbu. Pažįsta Klaipėdą kaip savo kiemą – čia gimė, gyvena ir dirba. Klaipėdos akvareles ji lieja ne teptuku, o kompiuterio klavišais. Jau „nulietos“ keturios knygos, netruks užgimti ir penktoji. „Klaipėdos akvarelės. Namai ir žmonės“ – tai publicistiniai pasakojimai apie senuosius, po karo iki šių dienų išlikusius Klaipėdos namus, juose gyvenusius žmones ar iki šiol tebegyvenančius jų palikuonis, jų gimines, kaimynus, bičiulius ir artimuosius. Šie gyvieji Klaipėdos istorijos perliukai, meistriškai perteikiantys juose aprašomo laikmečio, miesto žmonių gyvenimo būdo, tarpusavio santykių, tradicijų atmosferą, pavadinti „Klaipėdos akvarelėmis“. IV dalyje skaitytojai tarsi įvedamas į namus, kurie statyti XVII–XX a. pirmojoje pusėje ir nesugriauti per Antrąjį pasaulinį karą. Kas juose gyveno, ką ir kaip mylėjo, dėl ko kentėjo, kaip ir kur linksminosi? Ir, žinoma, kaip kūrė šiandienę Klaipėdą – statydami namus, kepdami duoną ar raugdami alų. Beje, jį nokindavo ir tarpukario Lietuvos karo laivo „Prezidentas Smetona“ artileristas Povilas Grigas. Kaip klostėsi jo, o ir daugelio kitų tarpukario ir pokario klaipėdiškių likimai, galima perskaityti knygoje.

Kviečia visus balsuoti

Šios knygos yra tarp 14-os pretendenčių į populiariausios ir gražiausios Klaipėdos metų knygos titulus. Susipažinti su visomis knygomis pretendentėmis ir balsuoti už pačią skaitomiausią galima iki vasario 17 d. šešiuose didžiuosiuose Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos padaliniuose: Meno skyriuje (J.Janonio g. 9), Skaitytojų aptarnavimo skyriuje (Turgaus g. 8), Jaunimo skyriuje (Tilžės g. 9), Kalnupės filiale (Kalnupės g.13), Pempininkų filiale (Taikos pr. 79/81A), „Kauno atžalyno“ filiale (Kauno g. 49), taip pat Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos interneto svetainėje www.biblioteka.lt. Gražiausią leidinį išrinks specialiai suburta komisija. Konkurso rezultatus ketinama paskelbti vasario 21-ąją.

Klaipėdos metų knygos konkursą rengia Klaipėdos miesto savivaldybės viešoji biblioteka, finansinis rėmėjas – UAB „Mūsų laikas“, informacinis rėmėjas – dienraštis „Klaipėda“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių