„Klaipėdos knyga 2015“: leidiniai mažiems ir dideliems

  • Teksto dydis:

Vykstant 10-ajam klaipėdietiškos knygos konkursui per jį organizuojančios Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos padalinius nuvilnijo rinkimuose dalyvaujančių leidinių pristatymai. Dar du laukia artimiausiu laiku.

Klaipėdos metų knygos rinkimuose dėl populiariausios ir gražiausios uostamiestyje 2015-aisiais išleistos knygos titulų varžosi 11-os leidėjų 19 knygų. Tarp jų – ir Leonardo da Vinci „Sparnuotosios raidės“ bei Jovitos Saulėnienės ir Rasos Tarik „Nugrimzdusios Klaipėdos“ antroji dalis.

Ypatingai išleistos pasakos

Konkursinių knygų pristatymus šiandien 11 val. Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Pempininkų filiale (Taikos pr. 79/81A) pratęs susitikimas su L. da Vinci pasakų knygos „Sparnuotosios raidės“ kūrėjais bei skaitytojais. Dalyvaus knygos sudarytoja Eglė Jokužytė ir regėjimo negalią turinti Vaida Butautaitė.

L. da Vinci pasakų rinkinys „Sparnuotosios raidės“ – unikalus viešosios įstaigos „Verslas ar menas“ leidinys vaikams, išleistas reginčiųjų ir Brailio raštu su iškiliomis iliustracijomis. Knygelė skaitoma pasitelkus regą, lytėjimą ir klausą, o tai padeda lavinti skirtingus pojūčius, taip ugdomas vaikų kūrybiškumas.

Renginio metu vaikai ne tik susipažins su knygos pasakų herojais, bet ir užrištomis akimis bandys atpažinti iliustracijas. Pažintis su kita renginio dalyve – mergina, turinčia regėjimo negalią – leis iš arčiau pažinti akims nematomą pasaulį.

Mažai kam žinoma, jog vienas žymiausių pasaulio dailininkų, architektų ir mokslininkų kūrė vaikams pasakas. Knygoje yra keturios L. da Vinci istorijos, kurių pagrindiniai herojai yra paukščiai. „Nors pasakos sukurtos prieš daugiau nei 500 metų, jos yra įdomios, jautrios, pamokančios ir aktualios šių dienų vaikams“, – įsitikinusi E.Jokužytė.

Ši socialinio pobūdžio knygelė yra skirta 5–10 m. vaikams – regintiems ir neregiams. Iliustruotojo Vilmo Narečionio puikios regimos iliustracijos yra perteiktos iškiliuoju būdu, kad būtų suvokiamos regos ir lytėjimo pojūčiais. Knyga taip pat yra įgarsinta, ją įskaitė du regintys bei du neregiai skaitovai.

Tai yra pirmoji knyga Lietuvoje, kurios iliustracijos – testuotos neregių. Regintieji vaikai, liesdami paveikslėlius užmerktomis akimis, gali atpažinti pasakų herojus. Anot leidėjų, šis žaidimas lavina įvairius pojūčius, ugdo akimis neregimo pasaulio suvokimą ir socialines vertybes, moko priimti skirtingus žmones bei padėti vieni kitiems. Regos negalią turintiems vaikams – tai galimybė skaityti tas pačias knygas, kurias skaito regintieji. Tokių knygų skaitymas leidžia regintiesiems ir neregiams pasijusti lygiaverčiais skaitytojais.

Apie nugrimzdusią Klaipėdą

Konkursinių knygų pristatymų ciklą miesto biblioteka užbaigs vasario 3 d. 17.30 val. J.Saulėnienės ir R.Tarik knygos „Nugrimzdusi Klaipėda“ antrosios dalies pristatymu Skaitytojų aptarnavimo skyriuje (Turgaus g. 8).

Renginys sumanytas kaip Klaipėdos kultūros žmonių pašnekesiai ir prisiminimai apie nugrimzdusią ir vėl prikeltą senąją Klaipėdą. Pokalbyje dalyvaus knygos leidėjai, istorikai, bibliotekininkai, miesto istorijai neabejingi uostamiesčio gyventojai: Bronislava Lauciuvienė, Juozas Šikšnelis, Rokas Flickas, Silva Pocytė, Vygantas Vareikis, Daiva Kšanienė, Antanas Stanevičius, Ilona Motiejauskienė, Irena Gedvilienė, Kristina Sadauskienė, Lilija Petraitienė, Rasa Miuler, J.Saulėnienė. Skambės vokiški šlageriai, susirinkusieji bus vaišinami kava.

„Eglės“ leidyklos lietuvių ir vokiečių kalbomis išleista J.Saulėnienės ir R.Tarik knygos „Nugrimzdusi Klaipėda“ antroji dalis pasakoja apie priemiesčius, gyvenvietes, poilsiavietes. Autorės šioje knygoje iš Klaipėdos senųjų dokumentų, buvusių klaipėdiškių atsiminimų, jų išgyvenimų, įspūdžių sudėliojo istorijos mozaiką, kurioje atsispindi, kaip prieš daugelį metų kūrėsi miestas, jo charakteris, žmonių gyvenimo būdas, vidinė kultūra. Daug dėmesio skiriama Vitės, Bomelsvitės ir kitų priemiesčių prijungimui prie miesto. Pasakojama apie senosios Klaipėdos gyventojų kultūrinį laisvalaikį, jų pagrindinius maršrutus pėsčiomis, plaukiojimą mažaisiais laivais mariose, Dangės upe, kuriamas populiaraus Smiltynės kurorto paveikslas, primenamos čia palikusios pėdsakus įžymios asmenybės. Autorės tikisi, jog senosios Klaipėdos atmintis, primintos istorijos koloritas skaitytojus pažadins labiau domėtis savuoju miestu ir džiaugtis juo taip, kaip džiaugėsi XIX a. klaipėdiškiai.

Kur balsuoti

Su knygomis pretendentėmis susipažinti ir už populiariausią leidinį balsuoti galima iki vasario 9 d. šešiuose didžiuosiuose Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos padaliniuose: Meno skyriuje (J.Janonio g. 9), Skaitytojų aptarnavimo skyriuje (Turgaus g. 8), Jaunimo skyriuje (Tilžės g. 9), Kalnupės filiale (Kalnupės g. 13), Pempininkų filiale (Taikos pr. 79/81A), „Kauno atžalyno“ filiale (Kauno g. 49) bei bibliotekos interneto svetainėje www.biblioteka.lt/lt/projektai/klaipedos-knyga/balsavimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių