Klaipėdoje vyks kulinarinio paveldo knygos pristatymas

  • Teksto dydis:

Vasario 24 d. 17 val. Klaipėdos etnokultūros centras kviečia į pagėgiškės etnografės Aksaveros Mikšienės kulinarinio paveldo knygos Pagėgių krašto „Lietuvininkų valgiai“ pristatymą. Leidinyje sugulė 25-erius metus rinkta medžiaga apie lietuvininkų mitybos tradicijas, virtuvę bei senųjų pievininkų ir laukininkų kulinarinio paveldo receptai.

Mažojoje Lietuvoje lietuvininkų mitybos papročiai susiformavo kitokie nei kitų Lietuvos regionų, nes gamtinės sąlygos, šimtmečiais gyvenusių kartu kitataučių tradicijos, skirtinga religija nulėmė skirtingą gyvenseną ir tradicijas. Istorinės aplinkybės keitė gyvenimo sąlygas, tuo pačiu ir mitybos papročius.

„Saugodami savo senelių palikimą, papročius, mes kursime savo nacionalinę virtuvę, suteiksime savo regionui išskirtinumą, unikalumą ir praturtinsime savo virtuvę paprastais ir skaniais valgiais.“ – mintimis ir lūkesčiais dalijosi etnografė A. Mikšienė.

Projekto autorė taip pat prisiminė, jog nebuvo lengva įgyti senųjų lietuvininkų pasitikėjimą, kad jie atsiskleistų ir pradėtų pasakoti. O prakalbinti jie pasakojo apie viską. Kiekvienas susitikimas buvo vis šiltesnis, o prisiminimų vis daugėjo. Todėl ypač norėta, jog 25-erius metus rinkti ir užrašinėti Pagėgių krašto lietuvininkų valgių receptai nedūlėtų archyve, bet būtų neužmiršti ir šiuolaikinėje virtuvėje.

Renginyje taip pat dalyvaus sudarytoja Svetlana Jašinskienė bei kalbininkas, tarmių tyrėjas doc. dr. Jonas Bukantis.

Organizatoriai kviečia susipažinti su Mažosios Lietuvos regiono Pagėgių krašto kulinariniu paveldu.

Renginys nemokamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių