Klaipėdoje susibūrė metalo meno kūrėjai

  • Teksto dydis:

Penktadienį Klaipėdoje vyks tarptautinio metalo meno projekto konferencija. Projektas antradienį prasidėjo tarptautine šiuolaikinio metalo meno laboratorija, uostamiestyje vyksiančia visą savaitę, iki spalio 4-osios.

Projektą „Tarptautinė šiuolaikinio metalo meno laboratorija, konferencija, paroda „Mazgas – jūra“ Klaipėda 2016“ sumanė ir jam vadovauja dailininkė Neringa Poškutė. Konferencija – antrasis jo etapas. Jos metu metalo meno meistrai – dailininkas Saulius Bertulis, VDA Telšių fakulteto Metalo katedros docentė Remigija Vaitkutė, juvelyras ir dizaineris Viktoras Sitalo bei menotyrininkė dr. Jurgita Ludavičienė pristatys projekto esmę, būtinumą ir aktualijas. Taip pat vyks diskusijos, bus pristatomi menininkai, dalyvaujantys šiame projekte.

Anot organizatorių, analizuojant ir aktualizuojant šiuolaikinę medžiagos ir formos problematiką meno kūriniuose, susiformuoja poreikis atskleisti interpretacijų jūrine tematika galimybes. Klaipėda, kaip jūrinis miestas, uostas, pulsuoja simbolių ir ženklų kalba, kuri gali tapti inspiracija, fonu plėtojant savo kultūrinius meninius ryšius ir kūrybinę perspektyvą. Nuspręsta įgyvendinti ilgai puoselėtą idėją – sukviesti profesionalius menininkus, kurie kurtų, pažintų ir šiuolaikiniais meno principais skleistų Klaipėdos miesto jūrinę kultūrą. Projektas turėtų tapti įžanginiu naratyvu, sužadinančiu smalsumą ir tęstinumą, pasitinkant svarbų įvykį – 2017-aisiais Klaipėda taps Lietuvos kultūros sostine. Šiuo metu Klaipėda pretenduoja 2022 m. tapti ir Europos kultūros sostine, tad sutelkia mintis ir lūkesčius profesionalaus meno sklaidai, užaugintai jūrinei kultūrai. Projektą numatoma tęsti.

„Projekto pavadinimas „Mazgas – jūra“ simboliškai nurodo ir jo turinį: mazgas – tai, kas suriša, sutraukia į vienį, jūra – tai stichija, kuriai mes lenkiamės, ir vieta, kur visus kviečiame. Šiuo bendru susitikimo tikslu pakvietėme menininkus į kūrybines dirbtuves, kur dalijamės patirtimi, analizuojame inovacijas, vystome diskusijas ir aktualizuojame metalo bei kitų šiuolaikinių kūrybinių medžiagų interpretacijų lauką. Projektas suteiks galimybę pažinti šiuolaikinio metalo meno tendencijas ne tik menininkų bendruomenei, bet ir platesnei visuomenei, – teigė projekto vadovė N.Poškutė. – Klaipėda – miestas išsiskiriantis savo jūriniu kultūriniu savitumu, jo puoselėjimu ir turtinimu. Būdamas atviras ir šiuolaikiškas, jis skatina jaunuosius kūrėjus po studijų grįžti, atvykti kurti ir gyventi čia. Dalydamiesi savo patirtimi, esame patrauklūs ir tarptautinei menininkų bendruomenei, kuri mielai bendradarbiauja planuojant tarptautinius meninius, kultūrinius ryšius.“

Konferencija, kūrybinės dirbtuvės, parodos atviros visiems besidomintiems.

Projekto organizatorius – Lietuvos dailininkų sąjunga Klaipėdos skyrius, projekto partneriai – Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla, Klaipėdos krašto auksakalių cechas, Lietuvos kalvių sąjunga, Vilniaus dailės akademijos Telšių fakultetas. Projektą iš dalies finansuoja Klaipėdos miesto savivaldybė. Projekto vadovė ir jo parodos kuratorė – Neringa Poškutė

Projekte dalyvauja menininkai iš Lietuvos: Neringa Poškutė, Albinas Jukumas, Andrius Janulis, Aurimas Anusas, Tautvydas Vidugiris, Benediktas Mikuckis, Sandra Malaškevičiūtė, taip pat Vasylis Gudyma (Ukraina) ir Ieva Saulitė (Latvija).

Konferencija rugsėjo 30 d. nuo 11 val. vyks „Klaipėdos galerijoje“ (Bažnyčių g. 6), kur spalio 26-ąją bus pristatytas ir baigiamasis projekto etapas – jo dalyvių sukurtų objektų paroda – laboratorijos fotoreportažas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių