Klaipėdoje – šiuolaikinio meno mėnuo

Šiemet Lietuvos kultūros sostinės karūna pasipuošęs uostamiestis rudenį pradeda šiuolaikinio meno mėnesiu. Visą rugsėjį ir šiek tiek spalio gausybė uostamiesčio menininkų kvies į jau tradiciniais tapusius ir šiemet tik debiutuojančius šiuolaikinio meno renginius.  

Šiuolaikinio meno fiesta

Rugsėjį bendram tikslui susibūrė bemaž visi geriausiai žinomi uostamiesčio šiuolaikinio meno atstovai ar tokių renginių organizatoriai.

Kai kurie renginiai žiūrovus kvies ir į industrines miesto erdves.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas pastebėjo, kad šis, šiuolaikiniam menuo skirtas mėnuo kartu yra ir puiki proga būtent šiuolaikiniam menui parodyti išskirtinį dėmesį.

„Šiuolaikinio meno mėnuo Klaipėdoje – ir puiki proga suvienyti skirtingų institucijų, dirbančių toje pačioje šiuolaikinio meno orbitoje, pajėgas į vieną, gerą, gražų, kryptingą, tikslingą ir žanriškai labai apjungiantį renginį“, – teigė V.Grubliauskas.

Ieškos galimybių

Miesto vadovas dėkojo ir bendrovės „Klaipėdos energija“ vadovams, svetingai atvėrusiems senosios katilinės duris įsileidžiant čia šiuolaikinę kultūrą.

„Labai tikiu, kad ta gera šiuolaikinio ir apskritai meno dvasia šiose erdvėse liks ir tai bus gera, sveika, ilgalaikė ir prasminga uvertiūra į tą būsimąją konversiją“, – tvirtino V.Grubliauskas.

Bendrovės „Klaipėdos energija“ vadovas Antanas Katinas teigė tikintis, kad šį mėnesį katilinėje vyksiantis renginys – nebus paskutinis ir ateityje pavyks atrasti galimybių pasikviesti menininkus į kitas bendrovės erdves, kuriose jie galėtų įgyvendinti savo sumanymus.

Didelės muzikinės pajėgos

Muzikos gerbėjus šiuolaikinio meno mėnesį vilios šiuolaikinės muzikos festivalis „Permainų muzika“.

Klaipėdos koncertų salės direktorė Danutė Žičkuvienė pastebėjo, kad šiemet festivaliui pavyko sutelkti dideles muzikines pajėgas su itin įdomiais projektais.

Jau nuo šios savaitės pradžios vyksta pasirengimas ryškiausiam festivalio projektų – Heinerio Goebbelso instaliacijai-spektakliui „Stifterio daiktai“. Tiesa, nors šiam grandioziniam projektui pasirengti ir reikia nemažai laiko, tačiau vienu metu jį stebėti Švyturio arenoje galės tik 150 žiūrovų.

Išskirtinis projektas – tai kompozicija penkiems fortepijonams be pianistų, pjesė be aktorių, performansas be atlikėjų. Teigiama, kad instrumentai gros patys. Performansus bus galima išvysti ketvirtadienį ir penktadienį.

Tvirtinama, kad šiemet vykstantis 13-asis festivalis „Permainų muzika“ – pats didžiausias ir brangiausias.

Susiburs teatralai

Šiuolaikinio meno mėnesį uostamiestyje planuojama ir patiems menininkams skirtų renginių.

Rugsėjo 11 – 22 d.  Klaipėdoje svečiuosis vengrų režisierius  Arpadas Schillingas, kuris atvyks pratęsti šį pavasarį įvykusio festivalio „Jauno teatro dienos“ kūrybinių dirbtuvių, kurias suorganizavo Klaipėdos jaunimo teatras. 

Tvirtinama, kad galimybė pasisemti žinių iš tokio kūrėjo pasitaiko retai, tad dirbtuvėms buvo atrinkti 22 aktoriai iš visos Lietuvos.

Klaipėdos jaunimo teatro komunikacijos specialistė Rūta Račaitė pastebėjo, kad režisierius ketina dirbti kartu su Lietuvos gyvenimą gerai jaučiančiu dramaturgu, tačiau kol kas neatskleidžia su kuriuo.

Numatoma, kad dirbtuvių metu bus sukurtas etiudas, tačiau paqslaptingasis menininkas kol kas neatskleidžia jo temos. Šiuo metu nežinoma ir tai, kada teatro gerbėjai galės išvysti šį kūrinį.

Ners į industrinę erdvę

Nuo rugsėjo 14 d. į miestą grįš jau gerai žinomas tarptautinis menų festivalis „Plartforma“, kuris jau kitą dieną žiūrovus sukvies būtent į bendrovės „Klaipėdos energija“ katilinę.

„Kadangi šiuolaikinis menas yra toks menas, kuris kviečia išeiti iš komforto zonos, todėl ir pasirinkome šią netradicinę erdvę“, – pastebėjo festivalio prodiuserė Goda Giedraitytė.

Čia bus pristatytas specialus festivalio projektas „Energosound“, kuris turėtų visiškai naujai įprasminti šią industrinę erdvę.

Šiemet po metų pertraukos grįžtantis festivalis vyks jau 11 kartą. Iki rugsėjo 21 d. vyksiančio festivalio metu 8 skirtingose miesto vietose iš viso bus parodyta 13 projektų.

Kitoks požiūris į tapybą

Šį mėnesį šiuolaikinio meno mėgėjus naujienomis pasitiks ir Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras.

Jau rugsėjo 15 d. čia bus atidarytos Žygimanto Augustino, Irmos Leščinskaitės ir Tado Vincaičio parodos, kviesiančios kitaip pažvelgti į tapybą.

Centro direktorius Ignas Kazakevičius pasakojo, kad grafiti veteranas Tadas Vincaitis kurs tiek Parodų rūmų salėse, tiek ant vieno iš uostamiesčio namų.

Žygimantas Augustinas atskleis kitokį požiūrį į tapybą bandydamas įsikūnyti į garsius istorinius personažus tam pasitelkdamas mokslinius metodus.

Irma Leščinskaitė į paveikslus kvies žvelgti per šiuolaikines technologijas, skanuoti juos ir pamatyti autorės kūrybinį procesą.

Kvies kinas

Rugsėjo 21 d. Klaipėdoje startuos analogų Lietuvoje ir Baltijos šalyse neturintis Europos kino festivalis „GoDebut 2017“. Festivalis Lietuvos ir Europos šalių jaunuosius kūrėjus sukvies pristatyti savo debiutinius trumpo metražo įvairių žanrų ir meninius pilno metro filmus.

Festivalio vykdantysis direktorius Kęstutis Meškys pastebėjo, kad rengiant festivalį sulaukta 800 paraiškų, tačiau kai kurių filmų teko atsisakyti, mat festivalyje bus rodomi tik Europos filmai.

Iš viso festivalyje dalyvaus 34 šalys, o pagrindinėje jo programoje numatyta 100 filmų. Itin aktyviai festivaliui buvo siūlomi prancūziški filmai.

Iš viso numatomos 8 konkursinės programos, planuojamos įvairios dirbtuvės su užsienio kino režisieriais. Festivalio metu taip pat bus galima išvysti įdomių kūrėjų darbų retrospektyvų.

Dauguma filmų bus rodomi Kultūros fabrike.

Bursis mados gerbėjai

Vienas iš šiuolaikinio meno mėnesį vainikuosiančių renginių – jaunimo alternatyvios mados festivalis bei mados savaitė.

Jaunimo alternatyvios mados festivalis „Ikra mada kilimas“ įvyks jau šį šeštadienį, 19 val. Palangoje, kultūros bare „Kablys: Jūra. Kultūra“. Renginys nemokamas.

„Ikra mada“ festivalio prodiuserė Jurga Sutkutė pastebėjo, kad mados savaitė šiemet Klaipėdoje vyks spalio 6 – 15 d. Jos metu numatoma daug renginių, kurie vyks butikuose, kavinėse bei kitose vietose.

Renginių metu bus galima susitikti bei pabendrauti su dizaineriais ir kūrėjais, vyks dizainerių stovykla, mieste numatoma vieša mados fotografijos paroda.

Mados savaitę vainikuos didysis madų šou, kuris vyks viename uostamiesčio bazių sandėlių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AK

AK portretas
Šiuolaikinė kultūra, sakote. Ar tik šiuolaikinės kultūros simuliakrai? Kol kas apgailėtina, bet gal kas ir bus - tik ką šiuo reportažu norėta parodyti? Funkcionierius, sugebėjusius ir Klaipėdoje sostinės pavyzdžiu sunaikinti Parodų rūmus? Katilinėje dabar? Vperiod.

jau negera

jau negera portretas
Sakykite, ką norit, bet N. Puteikienė teisi. Klaipėdos kultūra yra iškreipta. O ir visur tie patys veidai (tiesa, šį kartą kažkodėl su šalmais, gerai, kad ne su kaukėmis): ar būtų kalbama apie šiuolaikinį, ar apie senąjį, ar apie kitokį meną – visur tie patys "išminčiai".

aha

aha portretas
šiuo atveju Puteikienė tikrai teisi, gi patys matom kam eina pinigai. Pasimatė ir kokios viršininkės vadovavo ir vadovauja klp. kultūrai. už demokratinio giedraitytės veidelio šypsenėlės - plėšri moteris.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

  • Klaipėdoje liepsnos tango aistros
    Klaipėdoje liepsnos tango aistros

    Po savaitės Klaipėdoje galėsime išvysti vieną garsiausių šių dienų Argentinos tango šokėjų ir jo suburtą grupę. Pasaulio tango čempionu pripažintas šokėjas Marcos Ayala kitą penktadienį kaitins žiūrovų kraują ant...

  • Spektaklyje „Atžalynas“ – vertybių priminimas
    Spektaklyje „Atžalynas“ – vertybių priminimas

    Gegužės 3 d. 18 val. Žvejų rūmuose Klaipėdos žiūrovų lauks režisieriaus Jono Vaitkaus spektaklis „Atžalynas“, Lietuvos nacionaliniame dramos teatre (LNDT) pastatytas prieš daugiau nei dešimt metų. ...

    1
  • Pagerbti ryškiausi metų kultūros ir meno šviesuliai bei jaunieji talentai
    Pagerbti ryškiausi metų kultūros ir meno šviesuliai bei jaunieji talentai

    Kultūros dienos išvakarėse Priekulėje pristatytas naujas festivalis „Ženklai“, kviečiantis pažinti nepažintą Priekulę ir jos kūrėjus. ...

  • „Mūzos“ statulėlė – aktorei E. Barauskaitei
    „Mūzos“ statulėlė – aktorei E. Barauskaitei

    Šeštadienio vakarą Klaipėdos dramos teatre prieš prasidedant Dmitry Krymov spektakliui „Fragmentas“, aštuntąjį kartą vyko tradicija tapusi „Mūzos“ apdovanojimo įteikimo ceremonija. Apdovanojimą &scaro...

    3
  • Pažintis su švyturiais – ir ekskursijoje
    Pažintis su švyturiais – ir ekskursijoje

    Klaipėdai šiemet minint Švyturių metus, uostamiestyje šiandien vyksta įvairūs renginiai. Vienas jų – ekskursija po Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus erdves, kuriose jau dešimtys klaipėdiečių turėjo galimybę susi...

  • Kare – laikantis Dievo įsakymo?
    Kare – laikantis Dievo įsakymo?

    Bėgant tretiems karo Ukrainoje metams, Lenkijos menininkai susivienijo ir sukūrė parodą „Penktasis Dievo įsakymas“. Joje dėmesys skiriamas ne tik karo žiaurumams išryškinti, bet ir priminti, ką reiškia Dekalogo įsakyma...

  • Klaipėdoje – populiariųjų „Žemaitukų“ koncertas su gyvo garso grupe
    Klaipėdoje – populiariųjų „Žemaitukų“ koncertas su gyvo garso grupe

    Viena populiariausių šių dienų tradicinės lietuviškos pop muzikos grupių „Žemaitukai“ kviečia į savo geriausių ir naujausių dainų koncertą Klaipėdoje. ...

  • Sakurų parke – koncerto repeticija
    Sakurų parke – koncerto repeticija

    Antradienio vakarą daugybė klaipėdiečių skubėjo į Sakurų parką. Šioje erdvėje pirmą kartą nuo jos atvėrimo žmonėms suskambo giesmės – čia vyko Žvejų rūmų mišraus choro „Cantare“ koncerto repeticija. ...

    2
  • Dailininkas kuria istorijas ir paveikslus
    Dailininkas kuria istorijas ir paveikslus

    Rytoj Baroti galerijoje bus atidaryta kelių knygų autoriaus, humanitarinių mokslų daktaro Vido Poškaus tapybos ir piešinių paroda. Dailininko darbus inspiravo įvairiausi tekstai. Kartais prasilenkiantys su tikrove, neretai paremti realiais ...

  • Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras ir pianistas D. Golovanovas pristato  „Džiazo miestą“
    Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras ir pianistas D. Golovanovas pristato „Džiazo miestą“

    Balandžio 17 d., Klaipėdos koncertų salėje, festivalio „Klaipėdos muzikos pavasaris“ metu, Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras ir džiazo pianistas Dmitrijus Golovanovas pristatys intriguojančią muzikinę programą, kurioje susipins d...

    1
Daugiau straipsnių