Klaipėdoje – šiuolaikinio meno gūsis

  • Teksto dydis:

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose šį savaitgalį bus nemažai įvykių. Penktadienį atidaromos dvi parodos: 17 val. – grafikės Elenos Grudzinskaitės asmeninė paroda „Įvietinta“, 18 val. – jungtinė paroda „Postidėja IV. Karas“, atidarymo metu vyks „Cooltūrisčių“ ir „Sheep Got Waxed“ performansas „Himnų kova. Skaldyk ir valdyk“. O sekmadienį ten pat 16 val. vyks tarptautinės garso ir vaizdo meno rezidentūros projekto „Baltijos landšaftai“ (Šveicarija, Rusija) rezidentų baigiamasis koncertas.

E.Grudzinskaitės „Įvietinta“

Lietuvos jaunesniosios kartos grafikos meno kūrėja E.Grudzinskaitė savo meninėje praktikoje analizuoja individo ir teritorijos santykį, erdvės ir laiko parametrų ribiškumą ir trapumą, žmogaus įtaką aplinkos fiziniams pokyčiams, landšafto sampratos „levitaciją“ tarp kultūros ir natūros, tikrovės ir fikcijos.

Pristatomos parodos „Įvietinta“ pavadinimo reikšmė autorės transliuojama ne kaip vaizduojamojo meno judėjimo ar srovės samprata, kai kūrinys tampa neatsiejama aplinkos ar viešos erdvės, peizažo dalimi, o veikiau yra minties įvietinimo kuriamo kraštovaizdžio vaizdinyje veiksmas.

Parodoje bus eksponuojami 2014–2016 m. kurti darbai. Atspaudų serija „Dirbtiniai mėnulio peizažai“ –  grafikos technikomis perdirbtos mėnulio astrofotografijos ir greta jų pateikti asmeninėse kelionėse nufotografuoti kalnų vaizdai. „Dirbtiniai landšaftai. Rekonstrukcijos“ – grafiškai vaizduojamos žemės paviršiaus vietovės, kurios buvo naudojamos kinematografijoje kitų planetų kraštovaizdžio įspūdžiui sukurti. Šalia pristatoma fotopolimerų serija, kurioje vėlgi autorės realiai aplankytos vietovės transformuotos į antžemišką peizažą. Jos pateikti kraštovaizdžiai dokumentuoja tikrovę, sykiu, įvietindami naujas prasmes, ją mistifikuoja, kurdami manipuliacijas žiūrovų sąmonėje.

Postidėja IV. Karas

Parodoje „Postidėja IV. Karas“ dalyvauja menininkės Jurga Barilaitė, „Cooltūristės“, Nezaket Ekici, Kristina Inčiūraitė, Aurelija Maknytė, Sigita Maslauskaitė, Neringa Rekašiūtė, Eglė Ridikaitė, Laisvydė Šalčiūtė, Laura Zala, kuratorė – menotyrinikė Laima Kreivytė.

Kodėl karas? Net jei nenorime apie tai galvoti, jis jau yra čia. Ne tik mūšio lauke ir pabėgėlių stovykloje, Ukrainoje ir Sirijoje, televizijos ekranuose ir socialiniuose tinkluose. Anot Paulio Virilio, vyksta pasaulinis pilietinis karas – nes kovojama su piliečiais nepaisant valstybių sienų. Miestas tapo mūšio lauku, kuriame juda gyvi taikiniai ir gyvos uždelsto veikimo bombos. Šis asimetriškas transpolitinis karas veikia visus, ir įsivaizduojama mažos šalies ramybė nėra išsigelbėjimo pažadas.

Paroda nėra karo propaganda ar siekis įbauginti – tiesioginių kraupių vaizdų transliacijų pilnas internetas. Tai veikiau bandymas sulėtinti srautą, sustabdyti ir įsižiūrėti į konfliktišką tikrovę abipus ekrano.

Parodos menininkės nėra tiesioginės karo liudininkės (nors kai kurios Sausio 13-ąją matė Vilniuje tankus). Jos analizuoja dabartinę situaciją ir kintančius karo pavidalus remdamosi savo patirtimi ir menine praktika. Menininkės savo kūriniais neišspręs karinių konfliktų. Bet gal žiūrėjimas į juos pradės vaizduotės demilitarizavimą.

Abi parodos KKKC Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2) veiks iki lapkričio13 d.

Baltijos landšaftų muzika

Pristatydami tarptautinės garso ir vaizdo projektą „Baltijos landšaftai“, dviejų šalių –  Kaliningrado srities (Rusija) ir Šveicarijos menininkai žiūrovų verdiktui pateiks meno rezidentūros metu užfiksuotus ir interpretuotus garso ir vaizdo atradimus, tyrinėjant Kaliningrado srities Baltijos jūros krantus.

Projekte „Baltijos landšaftai“ dalyvauja 10 garso ir vaizdo menininkų iš Rusijos ir Šveicarijos: grafikos dizainerė Žiuli Žolė, garso dizaineriai Tjeri Šarolė ir Loranas Piteris, muzikantas Piteris Aurelis Lionbergeris, dailininkas, programuotojas Kristofas Štelis  (Šveicarija), muzikantas, garso dizaineris Sergejus Suokas, grafikos dizaineriai Ivanas Kardaševas ir Violeta Postnova, projekto kuratoriai Valentina Jansen ir Danilas Akimovas (Rusija). Projekto tikslas – sukurti unikalią interneto svetainę, kurioje būtų pateiktas interaktyvus audiovizualinis Kaliningrado srities Baltijos jūros pakrantės žemėlapis.

Šiam tikslui susibūrę garso ir vaizdo menininkai spalio 3–16 dienomis tiria, analizuoja, fiksuoja Kaliningrado srities Baltijos jūros pakrantės garsus ir vaizdus, dalyvauja susitikimuose su visuomene, seminaruose, rengia atviras kūrybines dirbtuves, pristato individualią kūrybą ir t. t.

Spalio 16-ąją Klaipėdoje vyks paskutinis tarptautinės meno rezidentūros projekto etapas. KKKC Parodų rūmuose kuratoriams V.Jansen ir D.Akimovui pristačius projektą, baigiamajame ambiento muzikos koncerte žiūrovų verdiktui bus pateiktos menininkų garsinės ir vaizdinės interpretacijos, sukurtos meno rezidentūros metu tyrinėjant Baltijos jūros krantus. Bilietai į koncertą – po 2,50 Eur.

 


Šiame straipsnyje: Parodų rūmaiKlaipėdaparodos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių