Klaipėdoje pristatyta ekspresyvi M. Kavolio tapyba

Uostamiestyje jau galima išvysti spalvingus ir vasariškus palangiškio dailininko Mariaus Kavolio paveikslus. Pirmieji jo darbų ekspozicijos „Color of Summer“ žiūrovai negailėjo liaupsių ir įdomių įžvalgų. Kai kuriems autoriaus kūryba priminė Didžiojo sprogimo teoriją ar net garsiojo Kazimiro Malevičiaus „braižą“.

Akriliniais dažais tapančio M. Kavolio paveiksluose vaizduojama ekspresyvi ir užburianti abstrakcija, šiuo atžvilgiu jis lieka ištikimas savo stiliui. Tiesa, nauji jaunojo dailininko darbai pasižymi drąsesniais spalvų deriniais, reljefiškumu ir erdvės įspūdžiu. Kiekvienam žiūrovui jie kelia skirtingas asociacijas.

Antradienį parodos atidaryme senamiesčio galerijoje „M art“ dalyvavo nemenkas būrys klaipėdiečių, svečiai iš sostinės. Vilniaus galerijos „Elysium“ vadovė Margarita Bareikytė, linkėdama gero vakaro patarė lankytojams atkreipti dėmesį į paveikslų pavadinimus.

„Pristatome Mariaus kūrinius ne tik Lietuvai, bet visam pasauliui. Pernai Londone vykusiame labdaros aukcione jo tapybos darbas „Green Line“ tapo vakaro rekordininku pasiūlytos kainos atžvilgiu ir gavo aukščiausius įvertinimus. Taip, kad geromis nuotaikomis pradedame naują vasarišką etapą, kuris, tikimės, bus dar produktyvesnis. Todėl ir paroda vadinasi „Color of Summer“, – kalbėjo M.Bareikytė.

Renginyje dalyvavęs publicistas Vytautas Valevičius sulygino M. Kavolio paveikslus su rusų avangardisto, geometrinio abstrakcionizmo pionieriaus K. Malevičiaus tapyba. Jo legendinis „Juodas kvadratas“ baltame fone pagarsėjo kaip modernizmo ikona.

V. Valevičiaus žodžiais, M. Kavolio darbai – nerealistiški, įtraukiantys: „Yra įvairų pasaulio matymo būdų. Tai, ką regime šioje galerijoje, yra vienas iš jų. Juk pagrindinė meno funkcija yra įtraukti žiūrovą į kūrinį“, – teigė vyras.

Pats kūrėjas šypsodamasis sakė, kad jam itin smagu pristatyti savo darbus gimtajame pajūryje. Paradoksalu, kad tai įvyko tik dabar, nors M. Kavolio paveikslai keliauja po įvairias šalis, kabo ne tik Vilniuje, bet Maskvoje, Milane, Dubajuje.

„Smagu, kad taip šiltai buvau priimtas. Tikiuosi tai ne paskutinė mano paroda Klaipėdoje“, – kukliai tarstelėjo pašnekovas.

Abstrakcijas tapantį 28-erių M. Kavolį sėkmė aplankė prieš kelerius metus, kai jo kūriniai atsidūrė prestižinėse šiuolaikinio komercinio meno galerijų kolekcijose. 2014-aisiais palangiškio kūrinys pavadinimu „nr.1“ buvo įtrauktas į „Saatchi“ galerijos direktorės Rebeccos Wilson sudarytą kolekciją „Big and Bold“.

Ekspoziciją „Color of Summer“ galima apžiūrėti gegužės 24 – birželio 14 dienomis galerijoje „M art“ (Turgaus g. 9, Klaipėda).



NAUJAUSI KOMENTARAI

del hirsto

del hirsto portretas
http://stuckism.com/Hirst/StoleArt.html

neRemeniukas

neRemeniukas portretas
Kažin kodėl ne tėvo pavardę pasirinko?

Uoga

Uoga portretas
Taip, tikros kopijos Damien Hirst. Ir kokia galerijos politika, jei renkasi tokius autorius???
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių