Klaipėdoje – konceptualisto iš Ukrainos fotografijos

  • Teksto dydis:

Šį penktadienį 18 val. Klaipėdos fotografijos galerijoje (KKKC Parodų rūmuose, Didžioji Vandens g. 2) atidaroma Romano Pyatkovkos (Ukraina) fotografijų paroda, kurią pristatys pats autorius.

R.Pyatkovka gimė 1955 m. Charkove Ukrainoje, kur šiuo metu gyvena ir dirba. Jis yra vienas iš žinomiausių Ukrainos konceptualių fotografų, labiausiai siejamas su Charkovo meninės fotografijos mokykla. R.Pyatkovka vienas iš pirmųjų kvestionavo vyraujantį socialistinio realizmo stilių aštuntojo dešimtmečio pradžioje Sovietų Sąjungoje. Tuo metu tai buvo sovietinės fotografijos ir kino dominantė, prieš kurią atkakliai kovojo jaunieji konceptualistai. Skirtingai nei socialistinis realizmas, kuris vaizdavo darnios komunistinės visuomenės scenas, fotografai iš Charkovo mokyklos oponavo vyraujančiam status quo socialiai sudėtinga šiuolaikine fotografijos estetika. To meto autoriai kūrė fotografijos kaip neestetinio dokumento koncepciją, „sukonstruotos realybės“ fenomeną, „blogos kokybės“ kaip estetikos kategoriją ir savo kūryboje dažnai naudojo nuogą kūną kaip socialinį protestą. R.Pyatkovka, naudodamas kelių vaizdo sluoksnių perdangas ir ranka apipaišytas fotografijas, padėjo apibrėžti šį naują stilių, kuris ir toliau plėtė meninės fotografijos ribas net ir meniškai laisvesniu „perestroikos“ laikotarpiu. 1989 m. R.Pyatkovka įstojo į Nacionalinę Ukrainos fotomenininkų draugiją.

Dabar R.Pyatkovka – fotografas, dėstytojas, kūrybinio susivienijimo „Ukrainos fotografinė alternatyva“ koordinatorius. Jo kūrybinėje biografijoje – daugiau kaip šimtas parodų: individualių ir jungtinių, tiek Ukrainoje, tiek užsienyje. Dalyvavo tarptautiniuose fotografijos festivaliuose Prancūzijoje, Kinijoje, JAV, tarptautinėje bienalėje Roterdame Nyderlanduose. 2013 m. pelnė „Sony World Photography Awards“ prizą ir geriausio metų konceptualaus fotografo vardą. R.Pyatkovkos kūrybai skirta daugybė publikacijų fotografijos leidiniuose. Jo fotografijos saugomos Rusijos, Italijos, Vokietijos, JAV muziejuose ir privačiose kolekcijose.

Klaipėdos fotografijos galerijoje rengiamoje R.Pyatkovkos parodoje bus pristatytos kelios autoriaus fotografijų serijos: „Atminties sumuštiniai“, „Schemos“, „Libido žaidimai“, „Soviet Photo“, „Ukraine, Conspirology“. Paroda veiks iki lapkričio 13 d.

Parodos kuratorius – Darius Vaičekauskas. Parodos organizatorius – Lietuvos fotomenininkų sąjungos Klaipėdos skyrius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių