Kitą savaitę Klaipėdoje siaus džiazo fiesta

  • Teksto dydis:

Daugiau nei 200 muzikantų ir atlikėjų iš Lietuvos bei užsienio, tarp kurių – garsiausios pasaulio džiazo ir „world“ muzikos žvaigždės, beveik trys dešimtys įvairių muzikinių pasirodymų ir koncertų, meninių projektų, renginių ar seminarų, kelios dešimtys burėmis pasidabinusių laivų bei šimtai džiazuojančius vėjus gaudančių buriuotojų ir, svarbiausia, dešimtys tūkstančių Klaipėdą užplūdusių gerą muziką mėgstančių gerų žmonių – visa tai jau kitą savaitę Lietuvos uostamiestį sudrebinsiančiame 23-iajame Klaipėdos pilies džiazo festivalyje.

Džiazuojančiomis burėmis pasipuošusi džiazo fiesta Klaipėdoje – 2017-ųjų Lietuvos kultūros sostinėje truks gerokai ilgiau nei įprasta – visą savaitę. Pirmieji renginiai prasidės jau pirmadienį, o į pagrindinius koncertus Kruizinių laivų terminale Klaipėdos pilies džiazo festivalis šiemet kvies ketvirtadienį, penktadienį ir šeštadienį.

Išskirtina, kad 23-iojo festivalio globėja tapo Lietuvos garbės konsulė Naujajame Orleane (JAV) Jacquelyn Sophie Brechtel Clarkson.

Muzikos stilių įvairovė

Klaipėdos pilies džiazo festivalio organizatorės Ingos Grubliauskienės teigimu, 23-iojo festivalio žiūrovams tradiciškai paruoštas nemokamas, muzikos stilių įvairove pasižymintis unikalus džiazo ir „world“ muzikos kokteilis bei skaičiuojama, kad iš viso šiemet pagrindiniuose festivalio koncertuose birželio 1–3 dienomis pasirodys daugiau nei 200 muzikantų ir atlikėjų – nuo savo muzikinę karjerą dar tik pradedančių jaunųjų talentų iki garsiausių pasaulio muzikos žvaigždžių.

„Vienas ryškiausių šių metų festivalio programos karūnos brangakmenių – „Grammy“ nominantas, trimitininkas ir dainininkas Tillis Bronneris, – tvirtino I.Grubliauskienė. – Tai vienas garsiausių Vokietijos džiazo muzikantų, kuris nesistengia būti į nieką panašus, jis tiesiog – unikalus! Tai įrodo ne tik jo gebėjimas elegantiškai ir subtiliai balansuoti tarp grojimo trimitu ir dainavimo, bet ir jo išskirtinis talentas sukurti nepakartojamą, saulėtą ir šviesią atmosferą scenoje.“ Festivalyje T.Bronneris pasirodys kartu su savo šešių muzikantų grupe.

Pasinerti į nenuilstamą džiazo ritmą pagrindiniuose festivalio koncertuose taip pat kvies vienas žymiausių Lenkijos bosinės gitaros virtuozų ir džiazo muzikos revoliucionierių Wojtekas Pilichowski’s, nepaprasto talento atlikėjas iš Kroatijos Danielas Čačija, net 30 dainininkų subūręs dangiškasis Dublino gospelo choras, būgnininkas, perkusininkas Vernas Spevakas ir trimito virtuozas Davidas Katzas iš JAV, Estijos džiazo elitui priklausančius muzikantus suvienijęs „Janno Trump & Trump Conception“, Baltarusijos džiazo piratai „Chiefs Band“, Klaipėdos džiazo orkestras, „Gin’Gas“, „Jazz miniatures“ ir kiti.

„Kitą savaitgalį uostamiestyje prognozuojamas ir stiprus, viską „nusiaubiantis“ funk ir soul muzikos uraganas Funk’n’Stein“, – juokaudama teigė I.Grubliauskienė. Aštuonių muzikantų grupė iš Izraelio „Funk’n’Stein“ – tai absoliutus funk ir soul muzikos fenomenas, dar vadinamas „nesustabdoma funk ritmo mašina“. Per daugiau nei 15 gyvavimo metų išskirtinės charizmos grupė savo neįprastais, tik jai būdingais, pamišusiai hipnotizuojančiais, originaliais ir gyvais pasirodymais užvaldė nesuskaičiuojamą galybę gerbėjų širdžių ne tik Izraelyje, bet ir už jo ribų.

Dar vienas iš šių metų festivalio perlų – charizmatiškoji džiazo atlikėja ir gitaristė iš Prancūzijos Nina Attal, kuriai nėra ribų. Jai tik 25-eri, tačiau ji jau gali pasigirti daugiau nei 1,5 mln. savo vaizdo įrašų peržiūrų ir daugiau nei 500 pasirodymų visame pasaulyje.

Festivalis jau neįsivaizduojamas ir be „Jam session’ų“, išsiskiriančių savo unikalia aura ir aibe nepamirštamų legendų. Šiemet tai vyks klube „Kaštonas“ iškart po pagrindinių koncertų penktadienį ir šeštadienį.

Dėmesys jauniesiems talentams

23-iojo festivalio pradžią pirmadienį paskelbs naujas Klaipėdos džiazo muzikos konkursas „JAZZ talentai 2017”.

Restorano „Pilies uostas“ (Žvejų g. 24) lauko terasos scenoje susirungs beveik 10 geriausių jaunųjų muzikantų suburtų muzikos grupių iš Lietuvos, Latvijos ir Ukrainos. Jas vertins tarptautinė komisija, tarp kurios narių – vieno žymiausių Ispanijoje Valensijos „Sedajazz“ festivalio organizatorius Francisco Angelas Blanco „Latino“, tarptautinio Kijevo džiazo festivalio „Yednist“ vadovas Sergejus Grabaras, tarptautinio Odesos džiazo festivalio organizatorė Natalia Artnova.

„Dėl daugelio priežasčių Klaipėda pagrįstai vadinama Rytų Baltijos Naujuoju Orleanu, tad Lietuvos uostamiesčiui tiesiog privalu tapti ir viena iš pagrindinių jaunųjų muzikantų profesionaliosios karjeros startinių scenų“, – pabrėžė I.Grubliauskienė.

Naujojo tarptautinio Klaipėdos džiazo muzikos talentų konkurso „JAZZ talentai 2017” nugalėtojams atiteks net 1,5 tūkst. eurų piniginis prizas bei bus suteikta galimybė pasirodyti vienoje scenoje kartu su didžiausiomis pasaulio džiazo muzikos žvaigždėmis pagrindinių festivalio koncertų metu.

Aibė džiazuojančių renginių

Trečiadienį festivalis pakvies į poparto kūrėjo, tapytojo, knygų iliustruotojo, fotografo, muzikanto ir dainų tekstų autoriaus Algio Kriščiūno darbų parodą „Dideli nematomi dalykai“ Baroti galerijoje (Aukštoji g. 1). Džiazuojančios dvasios kupino renginio metu suskambės ir BETE SMATE bei Janio Amantovo ir jo draugų atliekamos muzikos garsai.

Tai A.Kriščiūno sukurtas siurrealistinis trimitininkas tapo 23-iojo festivalio naujuoju simboliu. „O apie trimitininką istorija tokia – juk tai visų laikų džiazo legenda Louisas Armstrongas! Jo grojimas ir balsas man yra geros muzikos etalonas. Todėl pavaizdavau jį virš Klaipėdos kaip virš miesto skambančio džiazo simbolį“, – pasakojo A.Kriščiūnas.

Ketvirtadienį visi jaunieji Klaipėdos muzikantai ir ne tik jie kviečiami į nemokamą JAV ir už jų ribų puikiai žinomo perkusininko, mušamųjų virtuozo V.Spevako ir kritikų tikra Čikagos (JAV) džiazo ikona vadinamo trimitininko D.Katzo meistriškumo pamoką S.Šimkaus konservatorijos bendrabučio salėje.

Festivalis tradiciškai ypatingą dėmesį skirs ir žmonėms su negalia – penktadienį pakvies į jau antrąjį unikalų, nemokamą muzikos terapijos seminarą „Muzika gydo“. Tai seminaras, kuriame laukiami visi, kurie siekia įveikti savo vidinius ar net išorinius barjerus bei atrasti muziką kaip būdą išsaugoti vidinę ramybę ir gyvenimo džiaugsmą. Festivalio komanda tiki, kad muzika daro stebuklus! „Medeinės“ mokykloje vyksiančio šiųmečio muzikos terapijos seminaro svečiai – V.Spevakas, D.Katzas ir Dublino gospelo choro narė Raimonda Masiulytė-Ramchurn. Seminarą ves muzikos pedagogas Linas Švirinas.

Beje, tradiciškai pagrindinių festivalio koncertų metu bus sumontuota ir speciali pakyla judėjimo negalią turintiems žmonėms.

Net trys regatos

23-iasis festivalis, kaip dera prie jūros gimusiam bei augusiam, taip pat pasipuoš plazdenančiomis burėmis.

Nuo ketvirtadienio iki šeštadienio Lietuvos uostamiestis taps ne tik džiazo, bet ir burlaivių regatos „Baltic Sail“ uostu. 10 išskirtinių burlaivių – „Kapitan Borchardt“, „Bryza H“, „Antica“, „Ark“, „Baltic Star“, „Zia“ ir kiti – neabejotinai įkvėps jūrinės dvasios bei vasaros nuotaikos, o klaipėdiečiai ir miesto svečiai galės ne tik jais grožėtis, bet ir juos aplankyti ar jais paplaukioti.

Tęsiant ilgametę festivalio bei Lietuvos buriuotojų sąjungos draugystę, pirmąjį birželio savaitgalį startuos ir jau tradicine tapusi regata „Jūrinių jachtų taurė – Klaipėda Jazz Race“, kurioje dalyvaus stipriausios Lietuvos kreiserinės jachtos. Dauguma plaukimų vyks Baltijos jūroje, o vienas – penktadienį popiet – specialiai Kuršių mariose, kad festivalio žiūrovai galėtų iš arti pasimėgauti baltasparnių jachtų kova. Regatos nugalėtojams atiteks „Klaipėda Jazz“ pereinamoji taurė. O penktadienį vakare Danės upėje bus surengtas jau antrasis „džiazuojančių“ jachtų paradas.

Duoklę festivalis atiduos ir jauniesiems miesto buriuotojams. Sekmadienį vidurdienį Drevernoje džiazuojančioje regatoje tarpusavyje susirungs vaikų „Optimist“ klasės jachtos.

Festivalio programa

Gegužės 29 ir 30 d.

17 val. – „JAZZ talentai 2017“: Klaipėdos džiazo muzikos konkursas restorane „Pilies uostas“(Žvejų g. 24).

Gegužės 31 d.

18 val. – A.Kriščiūno parodos „Dideli nematomi dalykai“ atidarymas, BETE SMATE (Lietuva), „Janis Amantovs & friends“ (Latvija, Lietuva) Baroti galerijoje (Aukštoji g. 1).

Birželio 1 d.

15 val. – V.Spevako ir D.Katzo (JAV) meistriškumo pamoka S.Šimkaus konservatorijoje (Naujoji Uosto g. 6).

17 val. – „Baltic sail“ didžiųjų burlaivių regata, Klaipėdos džiazo muzikos konkurso „JAZZ talentai 2017“ laureatai, Klaipėdos universiteto Muzikos katedros absolventai, „Jazz miniatures“, akcija „Taikos glėbys“, „Gin'Gas“ (Lietuva) Kruizinių laivų terminale.

Birželio 2 d.

10 val. – seminaras „Muzika gydo“ „Medeinės“ mokykloje (Panevėžio g. 2).

18 val. - „Džiazuojančių“ jachtų paradas Danės upėje: Lietuvos buriuotojų sąjunga, S.Šimkaus konservatorijos pučiamųjų orkestras.

18.15 val. – iškilmingas Klaipėdos miesto vėliavos pakėlimas Klaipėdos piliavietėje. Klaipėdos džiazo orkestras, Lietuvos kalvių sąjunga.

18.30 val. - „Baltic sail“ didžiųjų burlaivių regata, regata „Jūrinių jachtų taurė – Klaipėda JAZZ race“, „Janno Trump & Trump Conception“ (Estija), D.Čačija (Kroatija), Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoninis orkestras ir S.Šiaučiulis, P.Stonkus, E.Jonavičius, E.Federavičius (dirigentas – Pavelas Klimashevsky’s) (Kroatija, Lietuva), Dublino gospelo choras (Airija), N.Attal  (Prancūzija) Kruizinių laivų terminale.

00.30 val. – „Jam session“: „Jazz miniatures“ (Lietuva) klube „Kaštonas“ (Danės g. 6).

Birželio 3 d.

18 val. – „Baltic sail“ didžiųjų burlaivių regata, regata „Jūrinių jachtų taurė – Klaipėda JAZZ race“, „Chiefs band“ (Baltarusija), F.Á. Blanco „Latino“ ir Klaipėdos džiazo orkestras (Ispanija, Lietuva), V.Spevakas, D.Katzas ir Klaipėdos džiazo orkestras (JAV, Lietuva), W.Pilichowski’s (Lenkija), „Till Brönner Septet“ (Vokietija), „Funk'n'stein“ (Izraelis) Kruizinių laivų terminale.

00.30 val. – „Jam session“:  rinktinės džiazo pajėgos (Lietuva) klube „Kaštonas“ (Danės g. 6).

Birželio 4 d.

12 val. – vaikų „Optimist“ klasės jachtų regata „Klaipėda Jazz Dancer“ Drevernoje.

Rinktiniai svečiai

T.BRONNERIO SEPTETAS

Rinktinis programos karūnos brangakmenis

Trimitininkas ir dainininkas T.Bronneris nesistengia būti į nieką panašus, jis tiesiog – unikalus! Tai įrodo ne tik jo gebėjimas elegantiškai ir subtiliai balansuoti tarp grojimo trimitu ir dainavimo, bet ir jo išskirtinis talentas sukurti nepakartojamą, saulėtą ir šviesią atmosferą scenoje. Vienas garsiausių Vokietijos džiazo muzikantų T.Bronneris 2009-aisiais nominuotas „Grammy“ apdovanojimui geriausio instrumentinio džiazo solo kategorijoje, o pernai Tarptautinės džiazo dienos proga buvo pakviestas pasirodyti Baltuosiuose rūmuose. Festivalyje T.Bronneris pasirodys kartu su savo šešių muzikantų grupe. Rinktinį pasirodymą pristato bendrovė „Volfas Engelman“.

FUNK'N'STEIN

Uostamiestį „nusiaubsiantis“ uraganas

Pirmąjį birželio savaitgalį uostamiestyje prognozuojamas stiprus, viską „nusiaubiantis“ funk ir soul muzikos uraganas Funk‘n‘Stein. Vienas didžiausių šių metų festivalio programos perlų – aętuonių muzikantų grupė iš Izraelio „Funk‘n‘Stein“ – tai absoliutus funk ir soul muzikos fenomenas, dar vadinamas „nesustabdoma funk ritmo mašina“. Per daugiau nei 15 gyvavimo metų išskirtinės charizmos grupė savo neįprastais, tik jiems būdingais, pamišusiai hipnotizuojančiais, originaliais ir gyvais pasirodymais užvaldė nesuskaičiuojamą galybę gerbėjų širdžių ne tik Izraelyje, bet ir už jo ribų.

NINA ATTAL

Atlikėja, kuriai nėra ribų

N.Attal – charizmatiškoji džiazo atlikėja ir gitaristė iš Prancūzijos, kuriai nėra ribų. Jai tik 25-eri, tačiau ji jau gali pasigirti daugiau nei 1,5 mln. savo vaizdo įrašų peržiūrų ir daugiau nei 500 pasirodymų visame pasaulyje. Būdama tikros bliuzo divos balso savininkė, iš pradžių N.Attal muzikinę karjerą siejo su klasikiniu bliuzu. Tačiau netrukus atrado naują muzikinį kelią ir tapo „pasiutusia funkstesr'e“.  Šio posūkio jai būta sėkmingo. Mat, būdama dar tik 17-os, Nina jau galėjo pasigirti pelnytais apdovanojimais prestižiniuose konkursuose ir pirmuoju pasirodymu Monrealio džiazo festivalyje. Dar po kelerių metų ji išleido ir didžiulį populiarumą Prancūzijoje pelniusį pirmąjį albumą bei subūrė savo muzikantų grupę, su kuria pasirodys ir Klaipėdoje.

WOJTEKAS PILICHOWSKI'S

Bosinės gitaros virtuozas

W.Pilichowski's – vienas žymiausių Lenkijos bosinės gitaros virtuozų ir džiazo muzikos revoliucionierių. Jo biografijoje – 14 solinių ir dar daugiau nei 200 kartu su kitais žymiais atlikėjais įrašytų albumų, parduotų daugiau nei 6 mln. kopijų tiražu. Kartu jis – ir kelių muzikos vadovėlių autorius, dešimčių įvairių apdovanojimų savininkas bei vienas laukiamiausių svečių garsiausiuose pasaulio džiazo festivaliuose. Neabejotina, kad ir Klaipėdoje W.Pilichowski'o pasirodymas bus įtraukiantis, emocionalus ir nepaliks abejingų. Į uostamiestį  vienas žymiausių Lenkijos bosinės gitaros virtuozų atvyks kartu su ištikimų muzikantų grupe.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AK

AK portretas
Kodėl Nina Attal čia vadinama džiazo atlikėja? Tai net ne prancūziškai atliekamas tas pats įsiėdęs popsokas fankas.

Anonimas

Anonimas portretas
Klaipėda jėga

Pagarba

Pagarba portretas
Komanda saunuoliai. Toki dziaugsma dovanojate. Tegul visi piktuoliai nors penktadali tiek miestui padaro. Pagarba visai didelei kurybingai komandai.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių