„Keturi vėjai“ pasikinkys ugnį Klaipėdoje (programa)

  • Teksto dydis:

Šeštadienį ir sekmadienį Klaipėdoje, Šiaurės rage, vyks 10-asis, jubiliejinis, tarptautinis kalvystės pleneras „Keturi vėjai 2016“, kurį tradiciškai organizuoja Lietuvos kalvių sąjunga.

Dalysis kalviška dvasia

Anot Lietuvos kalvių sąjungos pirmininko Lino Leščiausko, dešimtmetis pateikė nemažai iššūkių ir leido sukaupti įdomios patirties. Tarptautinis kalvių pleneras uostamiesčiui padovanojo ne vieną metalo skulptūrą ir užėmė garbingą vietą Klaipėdos miesto renginių kalendoriuje.

Ir šiemet tradiciškai paskutinį vasaros mėnesį, rugpjūtį, kalviai iš Lietuvos, Latvijos, Čekijos, Kanados, Danijos, Baltarusijos ir Rusijos dalysis savo kalviška dvasia su miestiečiais ir Klaipėdos svečiais. Kupini geros nuotaikos ir uždegančios energijos jie perteiks šias emocijas savo pasirodymuose ir kūriniuose.

Įsikurs atviros dirbtuvės

„Kviečiame visus norinčius išbandyti kalvystę gyvai Šiaurės rage, šalia senosios perkėlos Klaipėdoje. Mūsų renginys – nekomercinis, – pabrėžė L.Leščiauskas. – Stengiamės, kad jis skirtųsi nuo mugių ir etnografinių švenčių. Plenere akcentuojame pačią kalvystę ir siekiame, kad kuo daugiau žmonių pažintų šį autentišką amatą ir domėtųsi juo, kad jie bendrautų su meistrais ir pamatytų gyvą kūrybą iš metalo.“

Šiemet naujoje erdvėje įsikurs atviros dirbtuvės 35 kalviams. Šiaurės rago krantinė (Danės g. 1) netoli senosios perkėlos skambės nuo kūjų ir priekalų griausmo. Rugpjūčio 13 d. 13 val. suliepsnos žaizdrai ir visi dalyviai iškilmingai pradės šiemetį plenerą. Nuo tos akimirkos iki rugpjūčio 14 d. 14 val. žaizdrai spjaudys liepsnas, žiežirbas ir dūmus, o kalviai kaitins geležį demonstraciniu kalimu ir varžybomis.

Miestui sukurs „Angelą“

Plenero metu jo dalyviai kartu sukurs skulptūrą „Angelas“. L.Leščiausko teigimu, pavadinimas ir tema pasirinkti neatsitiktinai: „Kiekvienas žmogus, o šiais laikais ir miestas, turi savo angelą sargą. Dėkodami miestui už ilgametę globą, mes, plenero dalyviai ir organizatoriai, tikimės, kad mūsų sukurtas „Angelas“ taps tikru Klaipėdos miesto sergėtoju, kad erdvė, kurioje įsikurs ši skulptūra, bus nuolat lankoma miestiečių ir turistų vieta. Norime, kad visi, atėję į šią jubiliejinę kalvystės šventę, savo dalyvavimu prisidėtų prie miesto „Angelo“ sukūrimo.“

Visi kalviai nukaldins plunksnas skulptūrai. Plunksna simbolizuoja protą ir mokslą, taip pat siejama su laisve, likimu, tiesa bei drąsa. Šiuolaikiniai kalviai nestokoja šių savybių, o pasakymas, kad „kiekvienas – savo likimo kalvis“, aktualus ir šiandien. Plenero dalyviai į kalamas plunksnas sudės geriausias savo emocijas ir simbolių stiprybę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių