Keltas „Baltija“ tapo meno kūriniu

Netrukus uostamiestyje startuos gatvės meno festivalis „EDIT Klaipėda Street Art“. Ta proga bendrovės „Smiltynės perkėla“ keltas pasipuošė menininko, reziduojančio Amerikoje, piešiniu, paremtu pasaka „Eglė žalčių karalienė“.

Keltai – miesto simbolis

Pagrindiniu Klaipėdos gatvės meno festivalio akcentu tapo bendrovės „Smiltynės perkėla“ keltas „Baltija“, ant kurio iš Pietų Afrikos Respublikos atskridęs menininkas Ricky Lee Gordon sukūrė tapybišką meno darbą.

Įspūdingas laivas su pasakos „Eglė žalčių karalienė“ motyvais visuomenei bus pristatytas Laivų parado metu gegužės 20 d. Tądien įvyks ir oficialus festivalio EDIT Klaipėda Street Art atidarymas Smiltynės jachtklube.

Tam, kad įgyvendintų meninę idėją jos sumanytojai kreipėsi į bendrovę „Smiltynės perkėla“. Jos direktorius Darius Butvydas užsiminė, kad paįvairinti keltų išorę buvo svarstoma dar pernai, todėl mielai sutiko bendradarbiauti su projekto organizatoriais.

„Sakoma, kad mintys materializuojasi. Idėja atnaujinti bendrovės keltus buvo svarstyta ne kartą, todėl, gavę kūrybinės grupės pasiūlymą be papildomų kaštų vieną turimų keltų papuošti originaliu piešiniu net nesudvejojome. „Baltija“ kaip tik buvo ruošiama planiniam remontui, bet kokiu atveju būtume turėję laivą dažyti, tvarkyti. Idėja jį paversti meno kūriniu ant vandens buvo labai laiku ir vietoje. Todėl davėme dailininkui drobę ir visą techninį aprūpinimą“, – pasidžiaugė D.Butvydas.

Ir lijo, ir snigo 

Iš Pietų Afrikos Respublikos kilęs menininkas Ricky Lee Gordon ryžosi atvykti į Lietuvą iš kitos pasaulio pusės tam, kad prisidėtų prie unikalaus reiškinio. Piešinį ant kelto inspiravo unikali Kuršių marių ir Neringos gamta.

„Esame du krantus per Kuršių marias sujungianti bendrovė, todėl menininko pasiūlytas piešinys savo jūrine tematika pasirodė ypač atspindintis Klaipėdos miesto bei mūsų bendrovės specifiką. Tai buvo dar viena priežastis, palengvinusi apsisprendimą sudalyvauti siūlomame projekte. Norime, kad keltas pasitarnautų ne tik kaip transporto priemonė. Tikimės, kad kol kas vienintelis šalyje mobilus meno kūrinys ant vandens taps ryškiu vietinių ir užsienio turistų traukos objektu Klaipėdoje. Kas žino, gal tai taps gražia tradicija“, – svarstė D.Butvydas.

Tiesa, oro sąlygos darbui nebuvo pačios geriausios.

„Šiek tiek nerimavome, nes oras, kaip tyčia, tomis dienomis, kai menininkas dirbo, nelepino. Sulaukėme ir sniego“, – tarstelėjo „Smiltynės perkėlos“ direktorius.

Vis dėlto keltus valdanti bendrovė ir patys menininkai liko patenkinti rezultatu.

Priėmė iššūkį

R.L.Gordon savo tapyboje tyrinėja vandenį – tai jam svarbiausia ir įdomiausia tema. Būtent dėl to festivalio kuratorės jį pakvietė į Klaipėdą.

Menininkas dalijosi įspūdžiais, esą tai pirmasis jo pieštas laivas ir, kol kas, sudėtingiausias projektas.

Įpratusiam tapyti vandens pagrindo dažais, čia R.L.Gordon teko išrasti naują darbo su cheminiais jūriniais dažais, kurie yra ypač sunkiai maišomi, techniką.

Maža to, šiuo metu Los Andžele reziduojantis kūrėjas teigė pirmąkart gyvenime matęs sniegą ir dirbęs tokiame šaltyje ir drėgmėje.

Gatvės meno festivalis EDIT Klaipėda Street Art kuratorė Ūla Ambrasaitė teigė, kad tokie projektai kaip šis keičia gyventojų, savivaldybės ir apskritai įvairių institucijų požiūrį į gatvės meną.

„Gatvės menas – ne tik grafitis ar dideli piešiniai ant sienų. Tai gali būti daroma ant labai įvairių objektų, juos papuošiant ar net visiškai pakeičiant. O pagrindinis Klaipėdos miesto simbolis – keltas, poilsiautojams padedantis patekti į, ko gero, gražiausią Lietuvos vietą – Kuršių neriją“, – aiškino Ū.Ambrasaitė.  

Kaip pastebėjo Klaipėdos miesto savivaldybės mero pavaduotojas Artūras Šulcas, miestas laukia kūrybingų žmonių ir verslininkų iniciatyvų, mielai jas remia.

„Smagu, kai verslo ir pramonės žmonės palaiko menininkus. Savivaldybė padvigubino finansavimą kultūrai ir tai jau pradėjo jaustis“, – atkreipė dėmesį vicemeras.

Pristatys žmonėms

Festivalio „EDIT Klaipėda Street Art“ atidarymas vyks gegužės 20 d. 19–22 val. Smiltynės jachtklube. Čia bus pristatyta architektų SPRIK instaliacija „Baseinas“, stebimas Laivų paradas, kuriame pirmąkart viešai pasirodys išpieštas keltas „Baltija“.

Renginio metu gros DJ Daina Dubauskaitė, veiks kavinė ir kitos pramogos. Į šį renginį tiesiai iš Šiaurinio rago visus norinčius 18.40 val. kels specialus kelto „Nida“ reisas.

22 val. laivas iš Smiltynės jachtklubo grįš atgal į Šiaurinį ragą.

Iš viso festivalio „EDIT Klaipėda Street Art“ metu bus sukurti 6 viešojo meno darbai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių