Kamerinėje erdvėje – magiškų duetų vėrinys

  • Teksto dydis:

„Magiškų duetų vėrinys“ – taip savo koncertinę programą pavadino vokalinis duetas „Cantus Coronatus“. Spalio 20 d. 18.30 val. ji skambės jaukioje Klaipėdos koncertų salės kamerinėje erdvėje – pirmojo aukšto fojė.

Naujas kūrybinis impulsas

„Cantus Coronatus“ – tai dviejų ypatingą dėmesį baroko epochos muzikos repertuarui skiriančių Lietuvos atlikėjų – Simonos Liamo (sopranas) ir Noros Petročenko (mecosopranas) naujas kūrybinis impulsas. „Magiška duetų vėrinyje“ dainininkės sujungia retai Lietuvoje skambančius C.Monteverdi, A.Vivaldi, H.Purcello, G.F.Handelio, J.S.Bacho duetus ir arijas iš oratorijų, operų bei kantatų, praskaidrindamos programą ir klasicizmo genijų J.Haydno bei W.A.Mozarto kūriniais.

Solistė S.Liamo 2012-aisiais debiutavo Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (LNOBT), sukurdama Ksenijos vaidmenį M.Musorgskio operoje „Borisas Godunovas“. Ji nuolat bendradarbiauja su Lietuvos nacionalinės filharmonijos kamerinės muzikos ansambliu „Musica Humana“, aktyviai koncertuodama visoje Lietuvoje, dalyvaudama įvairiuose festivaliuose. Solistė yra paruošusi gana platų kamerinės muzikos repertuarą. Klaipėdos koncertų salėje ji dainuos pirmąjį kartą.

Svari repertuaro dalis

Solistė N.Petročenko dažnai kviečiama atlikti klasikinį koncertinį repertuarą, dalyvauti įvairiuose operų pastatymuose Prancūzijoje, Portugalijoje, Vokietijoje ir Lietuvoje. Svari atlikėjos repertuaro dalis – baroko ir šiuolaikinė muzikai. Su šiais projektais ji jau kelis kartus pasirodė ir Klaipėdos koncertų salėje.

Atlikėja yra koncertavusi su Lietuvos nacionaliniu ir valstybiniu simfoniniais, Lietuvos, Klaipėdos, Šv. Kristoforo kameriniais orkestrais, taip pat su „SWR Sinfonieorchester Baden-Baden und Freiburg“ (Vokietija), „Remix Ensemble“ (Portugalija), „Ensemble Multilatérale“ (Prancūzija), „Spectra Ensemble“ ir „Royal Chamber Orchestra of Wallonia“ (Belgija), „Capella Temporale“ ir smuiko virtuozu Dmitrijumi Sinkovskiu, taip pat su senosios muzikos ansambliais „Banchetto musicale“, „Affectus Musicus“, „Brevis consort“, „Reversio“, „Arcadia consort“, Baltijos šalių baroko orkestru, Baroko operos teatro orkestru ir kitais. Ji yra dalyvavusi prestižiniuose šalies ir užsienio festivaliuose „Musica“ (Prancūzija), „Berliner festspiele“ (Vokietija), „Lucerne Festival“ (Šveicarija), „RomaEuropa“ (Italija), aktualiosios muzikos festivalyje „Gaida“, Thomo Manno, Pažaislio muzikos, Tytuvėnų, „Banchetto Musicale“ festivaliuose.

Ypatingos sėkmės ir įvertinimo N.Petročenko sulaukė bendradarbiaudama su Prancūzijos muzikiniu teatru „T & M/Paris“. Įsimintini jos vaidmenys LNOBT, Baltijos kamerinio ir Baroko operos teatrų bei festivalio „Banchetto musicale“ pastatymuose.

Baroko muzikos žavesys

Solistėms akompanuosianti pianistė Birutė Asevičiūtė – tarptautinių konkursų laureatė, festivalių „Permainų muzika“, „Tebūnie naktis“, „Pavasario gaida“, taip pat M.K.Oginskio tarptautinio festivalio dalyvė, yra koncertavusi Latvijoje, Vokietijoje, Danijoje, Lenkijoje, Baltarusijoje. Tarp jos scenos partnerių – V.Noreika, J.Leitaitė, J.Vaškevičiūtė, R.Urbietis, M.Vitulskis ir kiti vokalistai. Šiuo metu B.Asevičiūtė dirba Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Vokalo katedros koncertmeistere, taip pat Vilniaus B.Dvariono muzikos mokyklos mokytoja ir koncertmeistere.

Į „Magiškų duetų vėrinį“ suvėrusios daug baroko muzikos šedevrų atlikėjos teigia, jog baroko muzikos atlikimo meno atgimimas visoje Europoje byloja apie nepaprastai turtingą šio nevienalyčio laikotarpio muzikos emocinę ekspresiją, įkvepiančią tiek atlikėjus, tiek klausytojus. Jos kviečia kartu tai patirti.


Šiame straipsnyje: Magiškų duetų vėrinys

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių