Per Jurgines skambės dainos

Tikrojo pavasario, žalumos ir ganiavos pradžia nuo seno buvo minima balandžio 23-iąją, per Jurgines. Pagonybės laikais ši diena buvo žalumos dievo Jorio garbinimo šventė. Tačiau, atėjus krikščionybei, ši šventė jau tapatinama su šv. Jurgio vardo diena.

Suvažiuodavo į atlaidus

Per Jurgines prasidėdavo ganiava, į laukus buvo išgenami per žiemą tvartuose laikyti gyvuliai.
Pajūryje nuo seno Jurginėmis garsėjo Palanga.

"Į Jurgines suvažiuodavo žmonės iš Kuršo žemių, atvykdavo prūsų. Palangoje vykdavo garsūs atlaidai. Anuomet į atlaidus žmonės suvažiuodavo arkliais. Pasibaigus mišioms, visi arklius varydavo aplink Birutės kalną. Tikėta, kad tuomet žirgai bus sveiki ir jų niekas nepavogs" – pasakojo Palangos etnoklubo "Mėguva" vadovė Zita Baniulaitytė.

Kadangi žirgai buvo didelis turtas, jais gabentos prekės į Liepoją, o atgal būdavo parsivežami poilsiautojai, arklius tekdavo labai saugoti.

"Žmonės nešdavo aukas ant Birutės kalno. Ten vykdavo didelės pamaldos. Buvo tikima, kad tai šventa vieta ir ji šiuo laikotarpiu buvo labai lankoma. Panašu, kad Jurginės buvo viena didžiausių švenčių Palangoje", – aiškino etnologė.

Gaudydavo strimeles

"Jurginės buvo siejamos ir su žvejybos pradžia. Juk Jurginės yra strimelių gaudymo laikas. Nors dabar strimelės jau baigiasi ir palangiškiai laukia menkių", – teigė Z.Baniulaitytė.

Šiais metais Jurgines Palangos gyventojai žada švęsti šeštadienį. Į renginį palangiškiai ir miesto svečiai kviečiami 15.30 val.

"Laimės paieškos prasidės Vytauto ir J.Basanavičiaus gatvėse. Kadangi folkloro diena pavadinta "Laimužės lemta", visi ansambliai paruošė dainų programas apie laimę", – apie renginį pasakojo organizatorė.

Varžysis su paukščiais

Nuo Palangos Kurhauzo šventės dalyviai pajudės Birutės kalno link.

"Parke taip pat skambės dainos, gaus dūdmaišiai. Pasuksime prie naujojo tvenkinio, nes senasis yra tvarkomas ir šiuo metu aptvertas. Ten mes lenktyniausime su paukščiais, pažiūrėsime, kurie geriau gieda ir skudučiuoja", – kalbėjo etnologė.

Ant Birutės kalno turėtų suskambėti pačios gražiausios dainos, skirtos Palangai.
Čia įsiūbavę kikilius, šventės dalyviai patrauks vilos "Anapilis" link. Jei švies saulė, žadama šokių ratus sukti vilos kieme.

Sekmadienį renginiai tęsis, nes kurorte šurmuliuos Atvelykio šventė.

"Jei mes vis dar gyventume kaime, per Jurgines išlydėdami gyvulius į pievas jiems po kojomis padėtume po margutį. Tačiau dabar kviečiame visus pasidžiaugti prabundančia gamta ir žaluma", – senąsias tradicijas prisiminė Z.Baniulaitytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių