Jaunųjų talentų festivalį Klaipėdoje vainikuos laureatų koncertas

Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre (KVMT) jau 19-ąjį pavasarį rengiamas Jaunųjų talentų festivalis šiemet pažėrė staigmenų. Praėjusią savaitę teatras žiūrovus pakvietė į šokio spektaklio „Pelenė“ premjerą, o jau šį šeštadienį – festivalio laureatų ir Mažosios Lietuvos simfoninio orkestro koncertas. 16-a jaunų talentingų solistų ir instrumentalistų, trys dirigentai, įspūdinga dviejų dalių koncertinė programa ir viešnia iš Austrijos – tik dalis jo akcentų.

Ieškojo talentų ir įvairovės

„Klaipėdoje, kaip ir kituose miestuose, yra daug muzikos mokyklų, kuriose mokosi jauni talentingi moksleiviai. Todėl kilo mintis bent kartą per metus organizuoti Jaunųjų talentų festivalį, kuriame jie turėtų galimybę pasirodyti“, – sakė nuo 1993-iųjų vykstančio festivalio iniciatorius dirigentas Stasys Domarkas.

Jaunųjų talentų laureatų paieškos vyko dviem etapais. Pirmajame – Muzikinio teatro profesionalai patys vyko į Klaipėdos miesto muzikos ugdymo įstaigose organizuotas perklausas, vertino pedagogų pasiūlytų kandidatų gabumus.

Antrasis atrankos etapas kovo mėnesį buvo surengtas teatre. Po jo ir paaiškėjo didžiosios scenos ir simfoninio orkestro užnugario verčiausi 16-a jaunųjų muzikų.

Pasak organizatorių, perklausų metu teko atsisakyti daugiau kaip pusės išties labai gabių jaunuolių. Dviejų dalių koncerto laikas riboja, teko rinktis ne tik pačius ryškiausius atlikėjus ir kūrinius, bet ir ieškoti stilių, žanrų, instrumentų įvairovės.

Laureatų koncerto svečiai išgirs penkių klaipėdiečių vokalistų ir devynių instrumentalistų pasirodymus. Be to, koncertą papuoš viešnia – Austrijos muzikos konservatorijoje vokalą studijuojanti ukrainietė Maria Nazarova.

Gros konkursų laureatai

Koncerte publikai bus pristatytos ne tik didžiosios ateities muzikos viltys, bet ir spalvinga, įvairi programa. Su teatro orkestru skambės fortepijonas, kontrabosas, smuikai, violončelė, gitara, fleita, trimitas, trombonas ir net marimba. Vokalistų programa – nuo W.A.Mozarto, G.Verdi iki A.Dvorako, G.Bononcini operų fragmentų.

„Kūrinį, kurį grosiu, A.Vivaldi parašė fagotui. Anuomet beveik niekas nerašė kūrinių kontrabosui, tačiau baroko muzika man yra viena mėgstamiausių, todėl koncerte norėjosi atlikti būtent to laikmečio kūrinį“, – pasakojo E.Balsio menų gimnazijos dešimtokė Samanta Ignatjeva.

Mergina džiaugėsi, jog daugelio siejamas su orkestru ar džiazo muzika kontrabosas šiuokart bus pristatytas kaip puikus solinis instrumentas. Su A.Vivaldi Koncertu d-moll S.Ignatjeva jau yra tapusi XVIII nacionalinio Balio Dvariono pianistų ir stygininkų konkurso laureate.

Dar vieną Venecijos genijaus A.Vivaldi kūrinį – „Concerto grosso“ dviem smuikams – laureatų koncerte atliks Vytautė Strumylaitė ir Urtė Didžiulytė. Pastarajai tai nebe pirmas koncertas su orkestru – E.Balsio menų gimnazijos penktokė jau yra grojusi su Klaipėdos kameriniu bei Kauno miesto simfoniniu orkestrais.

Septintoje J.Karoso muzikos mokyklos fortepijono klasėje besimokanti Marija Tamkevičiūtė publikai pristatys F.J.Haydno Koncertą fortepijonui ir orkestrui D-dur.

„Svajoju apie galingą pasirodymą, kupiną nuotaikingos, ryškios, džiaugsmą nešančios muzikos“, – sakė M.Tamkevičiūtė, su orkestru scenoje grosianti taip pat nebe pirmąkart.

Pažintis su darbu teatre

Vis dėlto daugeliui jaunųjų solistų pasirodymas scenoje drauge su teatro orkestru bus pirmasis.

„Tai pilna praktikos ir nepakartojamų įspūdžių proga, kuri daugiau gali ir nebepasikartoti. Esu labai patenkintas – orkestras palaiko, stengiasi, dirigentas malonus, manau, su visais randame bendrą kalbą“, – džiaugsmo neslėpė trimitininkas Mikas Karosas, šiuo metu besiruošiantis ir bakalauro studijų baigiamajam egzaminui Klaipėdos universitete (KU).

„Kadangi groju klasikine gitara, pirmiausia noriu publikai pristatyti jos spalvas orkestro fone, o H. Villa-Lobos Koncertas gitarai su orkestru tam puikiausiai tinka. Čia įvairiapusiškai atskleidžiamas gitaros ir orkestro santykis, kai kuriose vietose dominuoja solistas, kitur iškyla orkestras, daug muzikinių dialogų, o visa tai sujungia kontrastingi Lotynų Amerikos ritmai“, – dėstė KU Menų fakulteto magistrantas Audrius Šerelis, solo su orkestru taip pat grosiantis pirmąsyk.

Vaikinas džiaugėsi galimybe ne tik pasirodyti koncerte, bet ir susipažinti su darbu repeticijose, išmokti bendradarbiauti su dirigentu, pamatyti teatro užkulisius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių