Jaunasis pianistas skambins F. Lisztą Palangoje

  • Teksto dydis:

Kitą savaitę pajūryje koncertuos Rokas Valuntonis – talentingas jaunosios kartos pianistas. Solinėje programoje skambės fortepijoninio rečitalio pradininko, garsiausio visų laikų pianisto virtuozo Franzo Liszto kūriniai.

Azartiškas ir spontaniškas

Muzikos smaguriams pajūryje VšĮ „Klasika LT“ pristato dar vieną Lietuvos klasikinės kultūros padangės pažibą – pianistą virtuozą R.Valuntonį. Publikos pamėgtas muzikantas, pasižymintis azartišku ir spontanišku virtuoziškumu bei per kraštus trykštančiu entuziazmu ir nuoširdumu, spaudos aprašomas taip: „Šis jaunosios kartos pianistas jau spėjo pakerėti klausytojus savo interpretacijoms būdingu nevaržomos fantazijos skrydžiu, plačiai alsuojančios laisvės pojūčiu ir romantine pasaulėjauta“ (Delfi.lt); „savo pasirodymų metu R.Valuntonis sugeba įžiebti klausytojų akyse net ne simpatijos, o didžiulio, entuziastingo susižavėjimo liepsnas“ (L.Slepkovaitė, LRT radijo laida „Muzikinis pastišas“); „scenine charizma apdovanotas jaunasis atlikėjas“ (D.Tamošaitytė, „Muzikos barai“).

Pianistas R.Valuntonis fortepijonu skambinti pradėjo būdamas septynerių Panevėžio vaikų muzikos mokykloje, aukščiausiais įvertinimais baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademiją (LMTA), studijavo prof. Aleksandros Žvirblytės klasėjė. Taip pat tobulinosi Sibelijaus akademijoje Helsinkyje prof. Eero Heinoneno klasėje bei Paryžiuje „La Schola Cantorum“ garsaus pianisto Eugeno Indjico klasėje.

Laimėjo fortepijoną

Roko biografijoje spindi skinti laurai daugiau kaip 20-yje tarptautinių konkursų Lietuvoje, Italijoje, Švedijoje, Belgijoje, Rusijoje, Ukrainoje, Olandijoje, Vokietijoje. Naujausieji ir svarbiausieji – pirmoji premija ir „Blüthner“ firmos fortepijonas tarptautiniame „Nordic piano competition” Malmö (Švedija), taip pat jis tapo tarptautinio Milano muzikos konkurso „Societa Umanitaria” (Italija) nugalėtoju, o prestižiškiausiame Lietuvos tarptautiniame M.K.Čiurlionio pianistų konkurse Vilniuje pelnė antrąją premiją. Už pasiekimus muzikoje Rokas apdovanotas prestižine Karalienės Mortos premija, taip pat jam įteiktos Lietuvos Respublikos Prezidento Valdo Adamkaus ir Prezidentės Dalios Grybauskaitės padėkos.

28-erių pianistas jau koncertavo visose didžiausiose Lietuvos koncertų salėse, daugumoje Europos šalių bei Japonijoje. Taip pat jis yra grojęs solinius koncertus su didžiausiais Lietuvos kolektyvais – Lietuvos nacionalinės filharmonijos simfoniniu, Lietuvos nacionaliniu kameriniu, Šv. Kristaforo kameriniu, Lundo (Švedija) simfoniniu, Panevėžio kameriniu, LMTA simfoniniu orkestrais, diriguojant Juozui Domarkui, Lutzui Köhleriui, Donatui Katkui, Olivier Grangeanui, Modestui Barkauskui, Rogeriui Anderssonui, Vidmantui Kapučinskui. Rokas kviečiamas į tarptautinius festivalius Latvijoje, Danijoje, Vokietijoje, Lietuvoje, Japonijoje groti su tokiais žymiais pianistais, kaip Andrejus Gavrilovas, Eugenas Indjicas.

Jaučia ypatingą ryšį

Programoje, kuri skambės Palangoje, bus žinomiausi, sudėtingiausi ir daugiausiai dėmesio sulaukę kompozitoriaus F.Liszto fortepijoniniai kūriniai. Pats pianistas sakė, jog su nekantrumu laukia šio koncerto – dar niekada nėra grojęs viso rečitalio vien tik iš F.Liszto kūrybos, kurią taip mėgsta ir mėgaujasi ją atlikdamas. Kartu jam tai yra didelis ir smagus iššūkis – sugroti visų laikų garsiausio fortepijono virtuozo-kompozitoriaus kūrinius. F.Liszto kūryba Rokui visada buvo artima – ją atlieka nuo vaikystės, juolab šiame savo gyvenimo etape, kai pats daug keliauja ir nuolatinės gyvenamos vietos kaip ir neturi, pianistas jaučia ypatingą dvasinį ryšį su šiuo Romantizmo epochos kompozitoriumi. Jis irgi didžiąją savo gyvenimo dalį praleido kelyje iš vieno savo koncerto į kitą. Rokas ypač simpatizuoja trims didiesiems F.Liszto fortepijoniniams ciklams „Klajonių metai”, kuriuos kompozitorius rašė keliaudamas po Europą.

R.Valuntonio fortepijono rečitalis „Franz” vyks rugpjūčio 20 d. 20 val. Palangos kurhauze (Grafų Tiškevičių al. 1). Bilietai – po 10–16 Eur. Bilietus platina „Bilietai.lt“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių