Į Neringą sugrįžta festivalis, kuris sujungia muziką ir ekologiją

  • Teksto dydis:

Liepos 7–14 d. pianistas Rokas Zubovas su būriu kitų muzikantų kviečia į XIII muzikos ir ekologijos festivalį „Nepaklusniųjų žemė“.

Nidos ir Juodkrantės scenose susitiks klasikinės ir šiuolaikinės muzikos atlikėjai iš Lietuvos, Norvegijos ir Didžiosios Britanijos. Kaip teigiama pranešime spaudai, jie drauge su dailininkais ir ekologinių iniciatyvų organizatoriais muzikantai kvies pastebėti vieną svarbiausių šiandienos iššūkių – gebėjimą darniai sugyventi su gamta.

Šių metų programoje didelis dėmesys skiriamas minčiai, kad viskas yra mūsų rankose ir tik nuo mūsų priklauso, kaip gyvensime ateityje. Liepos 7 d. festivalio atidarymo programoje skambės Bobo Dylano kūrinio „Lis sunkusis lietus“ (angl. „Hard rain`s gonna fall“) interpretacija, 14 d. festivalį užbaigs koncertas, skirtas Martinui Lutheriui. Visi festivalio koncertai vyks Nidos kultūros ir informacijos centre „Agila“ bei Nidos ir Juodkrantės evangelikų liuteronų bažnyčiose.

Idėja prisiminti dvi iškilias asmenybes ir jų mintis – neatsitiktinė. M. Lutherio įtaka Lietuvoje labai svarbi ir nenuginčijama – su jo reforma prasideda lietuviškos raštijos istorija. Protestantizmo pradininkas visą gyvenimą siekė suteikti tikinčiam žmogui daugiau atsakomybės ir apsisprendimo.

Šiųmetinis Nobelio literatūros premijos laureatas Bobas Dylanas visą savo gyvenimą išlieka nesitaikantis, maištaujantis, nevengiantis sukelti kontroversijų kūrėjas.

„Festivalio koncertų formatas atitolsta nuo klasikinės muzikos formaliosios erdvės: čia nepajusite sienos tarp scenos ir klausytojo, čia nėra aiškių ribų tarp žanrų, čia visada yra siekis pasidalinti muzikoje slypinčia žinute. Jei kalbėti pavardėmis ir faktais, seniausi mūsų festivalio programos kūriniai – J. S.  Bacho, naujausi – vietoje gimstančios improvizacijos, čia ir dabar, kurios niekada daugiau niekur nepasikartos. Skambės ir Mocarto, ir kitų klasikos kompozitorių kūriniai, tačiau dažnai kiek netikėtame kontekste“, – sako pianistas, festivalio organizatorius Rokas Zubovas.

Festivalis tęsia ir savo kasmetinę Neringos švarinimo akciją – kiekvienas, pristatęs poilsio zonoje surinktų sausų nemaistinių atliekų į kultūros ir informacijos centrą „Agila“ (Taikos g. 4) Nidoje arba Liudviko Rėzos kultūros centrą (L. Rėzos g. 8) Juodkrantėje, gaus kvietimą į vieną iš festivalio renginių.

„Net jei ir neatneša šiukšlių maišo, tikiu, kad sekantys informaciją apie mūsų koncertus, atkreipia dėmesį į ne vietoje gulinčią šiukšlę, o gal net ir ją įmetą ten, kur jai priklauso būti. Šiukšlė tėra tik fizinis simbolis mūsų festivalio idėjos, raginančios susimąstyti apie savo minčių, sąžinės ar muzikos pasirinkimo švarą“, – pasakoja R. Zubovas.

Kaip ir kiekvienais metais, festivalio metu Neringos gyventojai ir poilsiautojai bus kviečiami į kūrybines dirbtuves. Nidos centre „Agila“ lankytojai kartu su festivalio menininkėmis iš perdirbamų atliekų drauge kurs meno kūrinius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių