Į Kretingą veda senosios muzikos festivalis

  • Teksto dydis:

 Minint Kretingos Viešpaties Apreiškimo Švenčiausiajai Mergelei Marijai bažnyčios ir vienuolyno 400 metų jubiliejų ir siekiant įprasminti bei išgarsinti šioje bažnyčioje saugomus seniausius Lietuvos vargonus, rugsėjo 22-ąją, penktadienį, čia prasideda tris dienas vyksiantis pirmasis Tarptautinis Kretingos senosios muzikos festivalis, sukvietęs garsiausius pasaulio ir šalies baroko muzikos atlikėjus.

Pirmasis Vakarų Lietuvoje

Tai bus vienintelis tokio pobūdžio festivalis Žemaitijoje ir vienas iš vos kelių senosios muzikos festivalių visoje Lietuvoje, skirtas vėlyvojo renesanso ir baroko muzikai, atliekamai remiantis istoriškai pagrįsto atlikimo principais. Organizatoriai tikisi, kad kasmet planuojamas rengti festivalis taps gražia tradicija, kuri Vakarų Lietuvoje suburs platų senosios muzikos gerbėjų ratą.

Šį festivalį rengia Vilniuje įsikūręs tarptautinis senosios muzikos ansamblis „Canto Fiorito“, finansuojant Lietuvos kultūros tarybai ir remiant Kretingos rajono savivaldybei. „Canto Fiorito“ yra aktyviausias senosios muzikos ansamblis Lietuvoje. Jo misija – rengti renesanso ir baroko muzikos koncertus ir įgyvendinti edukacinius projektus, ypatingą dėmesį skiriant muzikiniam paveldui, susijusiam su Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istorija. Ansamblis koncertuoja ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio festivaliuose bei pasirodo koncertų cikluose.

Ansamblio ir festivalio meno vadovas – išilginės fleitos ir korneto atlikėjas, Bazelio „Schola Cantorum“ ir Trosingeno muzikos universiteto magistras bei Sorbonos universiteto Paryžiuje doktorantas Rodrigo Calveyra, koncertuojantis prestižinėse viso pasaulio koncertų salėse ir operos teatruose.

Vargonai – tikras lobis

Kretingos Viešpaties Apreiškimo Švenčiausiajai Mergelei Marijai bažnyčiai priklauso vienas didžiausių Lietuvos muzikinių lobių – seniausi Lietuvos vargonai, pagaminti XVII a. pabaigoje. Barokinis instrumentas puikiai restauruotas, suderintas istoriniu aukščiu ir derinimu (466 Hz mezotoninis derinimas), todėl idealiai tinkamas senajai muzikai atlikti. Iki šiol šie vargonai stovėjo nedidelėje rakinamoje koplyčioje, kuri buvo nepritaikyta galingam vargonų skleidžiamam garsui. Ansamblis „Canto Fiorito“ kartu su vienuoliais pranciškonais ir istorinių vargonų meistrais rado būdą, kaip perkelti šį instrumentą į pagrindinę bažnyčios erdvę. Tai buvo svarbiausias pasirengimo pirmajam Tarptautiniam Kretingos senosios muzikos festivaliui etapas – perkėlimo procedūrą šių metų rugpjūčio mėnesį atliko belgų istorinių vargonų meistras Etiennas Debaisieux. Instrumentui sukonstravus specialią mobilią platformą, ši muzikos paveldo vertybė nuo šiol stovės pagrindinėje bažnyčios erdvėje, o koncertų metu atsidurs centrinėje navoje, priešais altorių, geriausio girdimumo ir matomumo vietoje, leidžiančioje muzikuoti vargonais solo ir drauge su mažais bei dideliais ansambliais.

Nuskambės trys koncertai

Šių metų festivalyje nuskambės trys koncertai. Šio penktadienio vakarą festivalį atidarys viena garsiausių pasaulyje baroko muzikos dainininkių Maria Cristina Kiehr kartu su vargonininku Jeanu Marcu Aymes – koncerte „Sveika, Dangaus Karaliene” jie atliks Mergelei Marijai skirtus XVII a. italų kompozitorių kūrinius, kupinus pamaldaus jausmingumo. Angeliškai tyras M.C.Kiehr balsas keri viso pasaulio klausytojus.

Šeštadienį festivalyje nuskambės senosios muzikos garsenybės Leonardo Garcijos Alarcono vargonų rečitalis. Šis vargonininkas, klavesinininkas ir dirigentas, daugiausiai žinomas kaip ansamblio „Capella Mediterranea” meno vadovas, yra neprilygstamas senosios muzikos interpretuotojas ir improvizuotojas. Skirtingų šalių kompozitorių programoje jis išryškins chromatines baroko muzikos savybes, kartu atskleisdamas visas festivalio vargonų tembrines ir garsines galimybes.

Festivalį sekmadienį uždarys ansamblio „Canto Fiorito” pasirodymas, kuriame bus pristatytas mums menkai žinomas LDK muzikos paveldas – XVII a. pradžioje Vilniuje gyvenusio ir kūrusio baroko kompozitoriaus Giovannio Battistos Cocciolos kūryba. Penkių lietuvių dainininkų ansamblį papildys senųjų instrumentų atlikėjai iš įvairių šalių – balsų ir pučiamųjų instrumentų derinys išryškins G.B.Cocciolos polichoralinės muzikos spalvingumą.

Visų festivalio koncertų pradžia – 19 val. ir visi koncertai – nemokami.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių