Į biblioteką Klaipėdoje iš Danijos atkeliauja paroda apie egzistencializmo tėvą

  • Teksto dydis:

Uostamiestyje, Klaipėdos apskrities viešojoje Ievos Simonaitytės bibliotekoje, pirmadienį vyks parodos pristatymas, skirtas danų teologo, filosofo ir rašytojo Søreno Kierkegaardo 200-osioms gimimo metinėms paminėti.

Parodą parengė Danijos kultūros institutas, bendradarbiaudamas su Kopenhagos universiteto S.Kierkegaardo tyrimų centru ir „Golden Days“ 2013-ųjų – jubiliejinių S.A.Kierkegaardo metų – programų taryba.

S.Kierkegaardas yra vienas originaliausių ir labiausiai žavinčių Naujųjų laikų rašytojų. Atskiro asmens reikšmę ir atsakomybę jis iškėlė virš filosofinių ir politinių sistemų, todėl dažnai yra vadinamas egzistencializmo tėvu. Skvarbia tokių reiškinių kaip nerimas ir neviltis analize jis ir psichologijos požiūriu gerokai pranoko savo epochą.

S.Kierkegaardas gyveno, dirbo ir mirė Kopenhagoje. Ten leistos jo knygos, dažniausiai pasirašytos slapyvardžiais, sulaukė menko skaitytojų dėmesio, o jis pats – tik riboto pripažinimo.

Sudėtinga ir paini S.Kierkegaardo kūryba, apimanti nemažą dalį religinių diskursų, paskelbtų jo paties vardu, dažnai vadinama literatūra literatūroje ir ligi šiol plačiai tiriama visame pasaulyje.

S.Kierkegaardas padarė didelę įtaką Jean-Paului Sartre’ui, Simone’ai de Beauvoir ir Albertui Camus, įkvėpė Martiną Heideggerį, Karlą Jaspersą ir Ludvigą Wittgensteiną. Jo teologija paliko ryškių pėdsakų Dietricho Bonhoefferio, Paulo Tillicho, Karlo Bartho, Rudolfo Bultmanno darbuose. S.Kierkegaardo poveikis juntamas ir tokių rašytojų kaip Henrikas Ibsenas, Augustas Strindbergas ir Franzas Kafka kūryboje. Šiandien jį galime vadinti pasaulinės reikšmės autoriumi, kurio veikalai nuolat verčiami į įvairiausias kalbas.

S.Kierkegaardo kūrybinį palikimą sudaro daugiau nei 40 knygų ir tiek pat straipsnių dienraščiuose. Dauguma kūrinių yra pasirašyti slapyvardžiu. Be šių darbų, savo vardu jis yra paskelbęs nemaža religinių kalbų, pabrėžtinai save laikydamas religiniu krikščionių rašytoju. Šiuos kūrinius papildo jo rašyti žurnalai ir dienoraščiai.

Parodos tekstų autorius – Joakimas Garffas, teologijos licenciatas ir S.Kierkegaardo tyrimų centro lektorius. Jis yra vienas iš S.Kierkegaardo „Raštų“ redaktorių ir S.Kierkegaardo draugijos pirmininkas. J.Garffas yra parašęs knygas „Reginos paslaptis“ (2013) ir „SAK. Søren Aabye Kierkegaard. Biografija“ (2000). Pastaroji išversta į daugelį kalbų.

Parodos pristatymas – 17 val. bibliotekos pirmojo aukšto hole. Dalyvaus Danijos kultūros instituto direktorė Audra Sabaliauskienė, filosofijos profesorius Helmutas Arnašius. Renginio moderatorius – rašytojas Juozas Šikšnelis.

Paroda apie S.Kierkegaardą Lietuvos uostamiestyje bus eksponuojama iki vasario 10 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių