Grupė iš Karibų Palangą užlies galingu delta bliuzu

  • Teksto dydis:

Penktadienį 20 val. Palangos „Ramybės“ kultūros centre (Vytauto g. 35) koncertuos išskirtinė Karibų bliuzo grupė „Dèlgres“ iš Gvadelupos (Prancūzijos užjūrio regionas).

Senos „Dobro“ gitaros skambesys, ryžtingi tūbos bei ritmiški būgnų garsai „Dèlgres“ kūryboje atveria kanalus tarp istorijos, muzikos šaknų ir bliuzo maršrutų.

„Dèlgres“ sudaro vokalistas ir gitaristas Pascalis Danae, būgnininkas Baptiste'as Brondy's bei didelio išskirtinumo grupės bliuzui suteikiantis Rafgee, grojantis siuzafonu. Šis didingas iš Naujojo Orleano kilęs instrumentas priverčia šokti visus. „Dèlgres“ trio tai galingas naujos kartos ir atviras pasauliui delta bliuzas, kupinas gilios pamatinės muzikos, intymiai ir kartu universaliai sutinkančios Karibų bėdas.

Iškirtinis grupės įkūrėjo P.Danae braižas, sujungiantis kreolus, Vakarų Afriką, roką ir delta bliuzą, per septynerius Londone gyventus metus padarė jį paklausiu muzikantu. Grįžęs į Paryžių, jis įrašė pirmąjį solinį akustinį albumą „London – Paris“ (2007 m.), kurį prodiusavo kartu su Jacku Guy iš grupės „INXS“, albumas „Riviere Noire“ buvo išrinktas geriausiu world muzikos albumu 2015 m. „Victoires de la musique“ apdovanojimuose (tai „Grammy“ apdovanojimų atitikmuo Prancūzijoje).

„Pavadinimas „Dèlgres“ yra neatsiejamas nuo skaudžios Gvadelupos (salynas rytinėje Karibų jūros dalyje, Prancūzijos užjūrio regionas) istorijos ir diktuoja pagrindinę mūsų kūrybos temą“, – teigė P.Danae. 1802 m., praėjus vos aštuoneriems metams po Didžiosios Prancūzijos revoliucijos, Napoleonas Bonapartas grąžino vergiją Prancūzijos kolonijose. Vienoje jų – Gvadelupoje afrikiečių kilmės pareigūnas Louis Delgrès, kurio pavarde pasivadino grupė, tapo pasipriešinimo judėjimo prieš vergovę vadu ir šioje kovoje paaukojo savo gyvybę. Mirus L.Delgrès ir jo šalininkams, Gvadelupoje prasidėjo nuožmi priespauda, tūkstančiai žmonių buvo ištremti, jų dalis pateko į Luizianą – bliuzo gimtinę. „Šių žmonių likimas mums itin artimas ir giliai išjaustas, – teigė grupės įkūrėjas. – Mano šeima yra kilusi iš Gvadelupos. Tad kūryba yra apie visus tremtinius, bėgusius nuo represijų į Ameriką, – vietą, kur oras vis dar vibruoja paslaptingo bliuzo, pašnibždėto sutemose, aromatu.“

„Dèlgres“ bliuzas yra garsus šūksnis, nykimo ir kartu kovos bei vilties skambesys. Tai pasaulyje sparčiai populiarėjanti grupė, kuri iš karto sulaukė muzikos kritikų, prodiuserių, vadybininkų dėmesio. Šiam trio žadama pasaulinė sėkmė.


Šiame straipsnyje: DèlgresRamybėbliuzas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių