Gitaros ir violončelės draugystė triumfuos Klaipėdos koncertų salėje

  • Teksto dydis:

Daugeliui gitaros ir violončelės dueto idėja skamba egzotiškai, tačiau kroatų gitaristo Ivano Petricevichiaus teigimu, ji pastaraisiais metais įgauna vis didesnį populiarumą. Šis atlikėjas ir violončelininkas Glebas Pyšniakas Klaipėdos koncertų salės pirmojo aukšto fojė kitą penktadienį surengs koncertą „Subtilūs skambesiai“.

Duetas gros subtilias Franzo Schuberto melodijas, aistringas Manuelio de Falla’os ir Ástoro Piazzollos pietietiško kraujo kompozicijas.

I.Petricevichius Lietuvoje lankysis pirmąjį kartą ir nekantrauja su publika pasidalyti bendro darbo su bičiuliu violončelininku vaisiais. Jo nuomone, gitaros ir violončelės duetas atskleidžia naujas repertuaro ir autentiško skambesio galimybes. Publikos ir kritikų „gitaros angelu“ pramintas atlikėjas iš Kroatijos, aktyviai Europoje, Azijoje ir JAV koncertuojantis gitaristas groja tiek solo, tiek su orkestrais. I.Petricevichius gimė Belgrade, studijavo Zagrebe, Vienoje ir Kelne. Pelnė laurų įvairiuose Europos konkursuose. Gitaristas yra koncertavęs svarbiausiose Vienos, Zagrebo, Londono ir kitų Europos miestų koncertų salėse. I.Petricevichiaus talentas ir kruopštus darbas buvo įvertintas ir daugelyje prestižinių tarptautinių konkursų.

Klaipėdiečiams G.Pyšniakas pažįstamas kaip Klaipėdos kamerinio orkestro violončelių grupės koncertmeisteris, o šis koncertas – išskirtinė galimybė susipažinti su atlikėjo talentu iš arčiau. Jau 14-os G.Pyšniakas debiutavo kaip solistas Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje su Lietuvos kameriniu orkestru, jam diriguojant Sauliui Sondeckiui. Dabar jis pasirodo garsiausiose pasaulio salėse: Vienos „Musikverein“, Amsterdamo „Concertgebouw“, Maskvos konservatorijos Didžiojoje salėje, griežė solo su Maskvos konservatorijos simfoniniu, Porto simfoniniu orkestru, visais svarbiausiais Lietuvos orkestrais. Aukščiausius įvertinimus jis pelnė reikšminguose nacionaliniuose ir tarptautiniuose konkursuose.

Dviejų talentingų muzikų pažintis prasidėjo Europos muzikos sostinėje Vienoje – ten, kur buvo parašyta koncerte skambėsianti F.Schuberto Sonata „Arpeggione“. Pasak G.Pyšniako, „jos subtilybes ir charakterį gali labiau atskleisti tie muzikai, kurie yra gyvenę Vienoje ir pajutę jos dvasią. Ji buvo sukurta šešiastygiam instrumentui arpeggione, turinčiam gitaros ir violončelės bruožų. Tai virtuozinis, labai gražus kūrinys“.

Kitokį dueto charakterį atskleis karštesnio charakterio muzika iš šiltesnių kraštų. Ispanija ir Argentina – geografiškai tolimos, bet istoriškai glaudžiai susijusios kultūros, kurių muzikos charakteriai puikiai dera koncerto programoje. Ispaniška M. de Fallos ir argentinietiška Á.Piazzollos muzika neabejotinai sušildys pirmąsias kalendorinio pavasario dienas.

I.Petricevichiaus ir G.Pyšniako „Subtilūs skambesiai“ skirti neįprastam instrumentiniam duetui ir jo skambesio paieškoms. Jaukaus violončelės ir gitaros draugystės vakaro kovo 3-iąją pradžia – 18.30 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių