Garsų keliai – į profesionaliąją sceną

  • Teksto dydis:

Trečiadienį 18 val. Klaipėdos koncertų salė nuties garsų kelius į profesionaliąją sceną jaunosios kartos dirigentams. Tai bus ne tik įkvepiantis koncertas, bet ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) simfoninio dirigavimo specialybės magistrantų egzaminas.

Mindaugo Bačkaus vadovaujamam Klaipėdos kameriniam orkestrui diriguos Zofia Guz ir Vytautas Kiminius. Stilistiškai margą koncerto programą įgyvendinti padės net keturi solistai: Vytautas Sriubikis (fleita), Ugnius Dičiūnas (obojus), Rimvydas Savickas (klarnetas) ir Sigitas Petrulis (trimitas).

Pirmoji savo gabumus parodys jaunoji dirigentė Z.Guz. Ji yra Vladislavovo miesto (Lenkija) muzikos mokyklos auklėtinė. Joje Zofia mokėsi groti smuiku ir trombonu, kartu ėjo miesto jaunimo simfoninio orkestro dirigento asistento pareigas. 2013 m. Gdansko muzikos akademijoje ji baigė simfoninio-operinio dirigavimo bakalauro studijas. Simfoninio dirigavimo magistro studijas Zofia pratęsė LMTA prof. Juozo Domarko klasėje. Z.Guz yra dirigavusi Gdansko muzikos akademijos studentų bei vietos festivaliniam orkestrui.

Antrojoje koncerto dalyje Klaipėdos kamerinio orkestro vadžias perims V.Kiminius, beje, buvęs Klaipėdos S.Šimkaus konservatorijos birbynės specialybės absolventas. 2014 m. jis baigė birbynės bakalauro studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. 2013 m. Vytautas pelnė Didįjį prizą tarptautiniame atlikėjų konkurse „Renaissance“ Armėnijoje, tris kartus tapo J.Švedo atlikėjų konkurso nugalėtoju ir laimėjo pirmąją vietą tarptautinės asociacijos „Menas ir švietimas XXI amžiuje“ konkurse 2014 m. Po sėkmingo atlikėjo profesijos starto V.Kiminius pasuko dirigento keliu ir šiais metais LMTA baigia operos ir simfoninio dirigavimo magistro studijas prof. J.Domarko klasėje.

Talentingo jaunimo diriguojamo Klaipėdos kamerinio orkestro programą paįvairins net keturi solistai. Aktyvus kamerinės muzikos atlikėjas fleitininkas V.Sriubikis jau ne kartą yra koncertavęs su klaipėdiečių orkestru. Šiuo metu jis yra Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro simfoninio orkestro fleitų grupės koncertmeisteris, M.K.Čiurlionio menų mokyklos fleitos mokytojas ir vienas iš viešosios įstaigos „Artis opera“ įkūrėjų. Kitas solistas – obojininkas U.Dičiūnas – Šv. Kristupo medinių pučiamųjų kvinteto narys. Klarneto tembru programos spalvinę paletę papildys R.Savickas. Trimitu gros S.Petrulis, kuris yra Klaipėdos muzikinio teatro simfoninio orkestro narys, taip pat dėsto Klaipėdos S.Šimkaus konservatorijoje. Viename koncerte matyti du dirigentus ir keturis solistus – išties retas reiškinys.

Koncerto „Garsų keliai“ programos stilistinė amplitudė itin plati. Skambės muzikos šedevrai nuo baroko laikų iki pat XX a. – A.Vivaldi, B.Marcello, D.Šostakovičiaus, G.Holsto, A.Coplando kūriniai. Ypatingas koncerto opusas – specialiai šiam vakarui klaipėdiečio Rimanto Giedraičio aranžuota Siuita pagal žymaus amerikiečių autoriaus Johno Williamso kino filmų muziką. Siuitą atliks trimitas ir orkestras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių