Filmas – žydų tautos tragedijai atminti

Tik po 75 metų pirmąkart lietuviai su žydais ėjo mirties keliu sykiu, taip pagerbdami holokausto aukas ir lyg mėgindami atsiprašyti už Antrojo pasaulinio karo metų nusikaltimus. Šiam įvykiui atminti Klaipėdoje bus parodyta nauja dokumentinė juosta "Paskutinis rugpjūčio sekmadienis".

"Per dieną buvo nužudyta 2 tūkst. žmonių – vyrai, moterys, vaikai, seneliai ir kūdikiai. Mano tėvo tėvai, du jo broliai, tetos ir dėdės bei jų šeimos ir kai kurie mamos giminaičiai palaidoti čia. Molėtų pasakojimas yra Lietuvos judaizmo istorija, aplaistyta mūsų krauju, ir aš jaučiu deginantį poreikį šiam dokumentui", – filmo anonse jidiš kalba tvirtai žodžius dėliojo vienas holokausto aukų palikuonis.

Prieškariu žydai buvo neatsiejama Lietuvos dalis. Ir ta tragedija, kuri juos ištiko, slegia iki šiol, nes mūsų šalyje buvo sunaikinta 95 proc. žydų bendruomenės. Ir juos daugiausia žudė lietuviai.

"Tai – gyva žaizda. Sielos akmuo, slegiantis prakeikimas", – tokie skaudūs žodžiai  nuskambėjo dokumentinėje juostoje.

"Įsivaizduojate, kokia padėtis buvo tada? Kolonos priekyje ėjo žydų rabinas, jis į saviškius kreipėsi maždaug taip: "Mesijo valia", – filme pasakojo gyvasis anų metų įvykių liudininkas.

Pernai sukako lygiai 75 metai nuo tų baisių įvykių.

Žydų palikuonys, kaip ir kasmet, tądien susiruošė prie savo artimųjų kapų ir jie buvo ne vieni, pirmą kartą Molėtuose mirties keliu, pagerbdami holokausto aukas ir tarsi mėgindami atsiprašyti už Antrojo pasaulinio karo metų nusikaltimus prieš savo kaimynus, kartu su jais žengė ir lietuviai.

Lietuvos žydų genocido aukų atminimo dienai sukrečiantis ilgojo metražo dokumentinis filmas "Paskutinis rugpjūčio sekmadienis" bus parodytas trečiadienį, rugsėjo 27 d. 18 val. Klaipėdos kultūros fabriko kino salėje (Bangų g. 5A).

Renginys nemokamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

raimundas

raimundas portretas
"Tik po 75 metų pirmąkart lietuviai su žydais ėjo mirties keliu sykiu," - Nesuprantu, kam taip norisi įbrukti nuomonę, kad tik vokiečiai kariavo tik su rusais, o žuvo tik žydai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių