Festivalyje „Lauksnos“ žavi ir flamenko ritmai

Analogų Lietuvoje neturintis tarptautinis festivalis „Lauksnos“ įgauna vis didesnį pagreitį. Pagrindinius festivalio koncertus Klaipėdoje penktadienio vakarą pradėjo gausybė skirtingų šalių ritmų, o vakarą vainikavo uždegantys flamenko ritmai. Šeštadienį nuo pat ryto į miesto širdį klaipėdiečius ir miesto svečius kviečia amatininkų ir tautodailininkų mugė, o vakare vėl stebins koncertinė programa.

Tarptautinis nematerialaus kultūros paveldo festivalis „Lauksnos“ pagrindinių renginių programą penktadienį pradėjo įspūdingais pasirodymais. Jau pavakarę Teatro aikštėje, kur ir vyksta dauguma festivalio renginių, sužibo pirmieji jo „šviesuliai“ arba lauksnos.

Festivalio scenoje skambėjo lietuvių, latvių, setų, makedonų dainos, pasirodė gruzinų polifonijos atlikėjai  ir balkanų legendinės Bistricos bobutės bei jų anūkės.

Ryškiausio vakaro pasirodymo titulo neabejotinai nusipelnė flamenko ritmais Klaipėdos senamiestį užliejusi grupė „Arandano Compañia Flamenca“, tarp kurios narių – ir lietuvis Andrius Masilionis. Jis ir Jazmin Centeno į festivalį „Lauksnos“ atvyko drauge su dainininke Alicia Acuña ir perkusininku, muzikantu ir kompozitoriumi Antonio Montiel. Drauge menininkai susirinkusiuosius žavėjo flamenko ritmų aistra, išskirtine dainavimo maniera, virtuoziškomis gitaros ir perkusijos variacijomis bei, žinoma, užburiančiu šokiu.

Šeštadienio vakarą Teatro aikštėje numatomi net trys dėmesio verti koncertai: „Dainuojančios kultūros“, „Instrumentinė lyrika“, „Balkanų spalvos“. Temstant, 22 val., festivalio lankytojai kviečiami į  Klaipėdos dramos teatro mažąją salę, kur bus galima mėgautis „Nakties polifonija“ – polifoninio dainavimo tradicija.

Visą dieną miesto širdyje veikia „Amatų miestelis“, kuriame galima ne tik pirkti, bet ir daug ką sužinoti. Ištisą dieną čia savo veiklą demonstruos ir su lankytojais bendraus Lietuvos tradicinių amatų meistrai, UNESCO saugomo liaudies meno tęsėjai ir iš užsienio.  

„Amatų miestelyje“ lankytojų dėmesio laukia ir išskirtinės liaudies dailės ekspozicijos, galima susipažinti su visame pasaulyje unikalia medinės kryždirbystės tradicija bei išbandyti Petrykivkos liaudiškosios tapybos būdą.


Šiame straipsnyje: Lauksnos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių