Festivalis „Ave Maria“ Palangos publiką žavi nuostabios muzikos garsais

  • Teksto dydis:

Palangoje įsibėgėja tradicinis festivalis „Ave Maria“, jau antrą vasarą iš eilės pasipuošiantis dedikacija „Pasaulio balsai“.

Sekmadienio vakarą nuostabi muzika skambėjo Palangos bažnyčioje – čia vykusiame festivalio pradžios koncerte publika žavėta neįprastai – be choro, tik su keturiais solistais (Asta Krikščiūnaite (sopranas), Ieva Prudnikovaite (mecosopranas), Algirdu Janutu (tenoras) ir  jaunosios kartos baritonu Žygimantu Galiniu) ir Klaipėdos kameriniu orkestru, skambėjo su Mozarto „Requiem“. Tai – lietuviams puikiai pažįstamo estų dirigento  Andres Mustoneno pajusta ir įgyvendinta kūrinio versija.

Pradžios koncerto metu jo organizatores – Astą Krikščiūnaitę bei Gitaną Krikščiūnaitę – pasveikino šio festivalio globėjai ­– Telšių vyskupas Jonas Boruta bei Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus.

Antradienį, liepos 25 d., 20 val. Palangos bažnyčioje gaus vargonai bei skambės arijos - „Ave Maria“ pristatys šių metų festivalio  atradimą – nauju amplua pasirodysiančią Jurgą Šeduikytę. Koncerto metu publikos dėmesio lauks J. Šeduikytės ir vargonininkės Dianos Encienės programa. Vargonais solo D. Encienė gros J. S. Bacho choralų ir kt. kūrinių, o J. Šeduikytė parengė nuostabiųjų baroko arijų. „Noriu prisiliesti prie klasikos, prie jos švaros”, – teigė ji.

Ištikimas festivalio bičiulis Palangos pučiamųjų  orkestras liepos 30 d. pakvies į sekmadienio koncertą.  Šįkart su  orkestru soluos puikus, ryškaus balso savininkas, melomanams gerai žinomas baritonas Eugenijus Chrebtovas.

Ciklas „Legendos“ pristato ilgamečius scenos ir sielos brolius: liepos 29 d. vakarą Palangos gintaro muziejuje apie žydinčius akmenis ir medžius pasakos poetas Vladas Braziūnas ir saksofonu – Petras Vyšniauskas.  Duetui – devinti metai.  Jo žanras –  poezijos skaitymas bent dviem, autoriaus ir saksofono, balsais. Kaip prisipažįsta menininkai, kiekvieno pasirodymo improvizacijoms rengiamasi iš naujo.

Baroko gerbėjams skirta išdailinta   Cantabo Domino programa.Vokalistės Saulė Šerytė, Renata Dubinskaitė ir vargonininkė Vaida Eidukaitytė-Storastienė leisis į vingiuotą kelionę nuo ankstyviausių baroko  vienbalsių ir dvibalsių giesmių iki vėlyvojo baroko – rafinuotų sakralinių arijų ir duetų (rugpjūčio 7 d.).

Sofijos Tiškevičienės mėgtoje rezidencijoje rugpjūčio 2 d.  grakščiai muzikuos jaunosios kartos atlikėjos Dovilė Kazonaitė (sopranas), Silvija Vaitkevičiūtė (fortepijonas)  ir Milda Umbrusevičiūtė (smuikas).

Rugpjūčio 11 d. vakarą Palangos bažnyčioje – ilgais lauktas berniukų ir jaunuolių choro „Dagilėlis“ koncertas.  Choro meno vadovas ir dirigentas - Remigijus Adomaitis, vaikus uždegantis energingai veiklai – gastrolėms po visą pasaulį, aukščiausiems apdovanojimams tarptautiniuose konkursuose. Koncerto programa parinkta  pagal  festivalio temą –  skambės puošni,  įvairiausios stilistikos sakralinė muzika, kupina džiaugsmingų emocijų Virility. Keturių žaidimas. Keturių vyrų kelionė į moters ir vyro santykių pasaulį: Lionius Treikauskas (muzikos autorius), Viktoras Gerulaitis (teksto autorius), Andrius Bialobžeskis ir svečias iš Šveicarijos Bruno Brieri pasakojimui pasitelkė muziką, žodį  bei retą dainavimo formą – obertoninį giedojimą. Ketverto nenuspėjamos krypties minčių kelionė – liepos 26 d. Palangos gintaro muziejuje.

Festivalio svečiai iš Izraelio – Duo Lorenzen – duetas scenoje ir  gyvenime. Fortepijono ir smuiko ansamblis tęsia tarptautinę karjęrą,  laimi pagrindinius prizus prestižiniuose konkursuose.  Dueto pirmoji viešnagė Lietuvoje – rugpjūčio 8-ją. Be tradicinės klasikos, girdėsime ir romų, hebrajų stilizuotų melodijų.

Estijos nacionalinės operos solistė Monika-Evelin Liiv ir pianistė Audronė Juozauskaitė kviečia gėrėtis balso ir fortepijono  muzikos atspindžiais rugpjūčio 10 d. koncerto programoje. Tarp  populiariųjų operų arijų ir rusų romansų įsiterps Estijos garsiausių kompozitorių dainos.

Festivalį  vainikuos premjera. Rugpjūčio 14 d. vakarui dirigentas ir kompozitoius Jurijus Kalcas  iš esmės atnaujino „Magnificat“ – džiaugsmingą ciklą, kurį atliks Asta Krikščiūnaitė (sopranas), Renata Marcinkutė-Lesieur (vargonai), choras „Polifonija“. Diriguos pats autorius  Jurijus Kalcas.

Jau devintus metus rengiamas muzikos festivalis „Ave Maria“, pasak festivalio meno vadovės dainininkės Astos Krikščiūnaitės, klausytojams dovanoja neišsiamiamus kultūros klodus, čia kaskart galima rasti unikalių ir intriguojančių  temų ir variacijų. Liepos 22 – rugpjūčio 14 dienomis festivalyje  skambės gražiosios, publikos mėgiamos operų arijos, patraukli  baroko ir romantinė balsų bei  intrumentų muzika, atskleidžianti patyrusius atlikėjus, tiek ir suteikianti progą jaunimui. Festivalio programose slypi nemažai siurprizų.

Iš viso festivalis kviečia į 12 koncertų trijose Palangos erdvėse: Švč. Marijos ėmimo į dangų bažnyčioje, Gintaro ir Kurorto muziejuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių