Festivalio IKRA MADA šou – Muzikiniame teatre

  • Teksto dydis:

Jau penktus metus skaičiuojantis didžiausias mados festivalis Vakarų Lietuvoje šį šeštadienį uostamiestyje kviečia į pirmuosius renginius. Kartu atskleidžiama ir maloni staigmena – visą festivalį vainikuosiantis IKRA MADA madų šou vyks 30-uosius veiklos metus mininčiame Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre. Netradicinė erdvė ir talentingi teatro žmonės padės sukurti unikalų renginį ir kitaip pažvelgti į madą.

Naujas kontekstas

Šiais metais festivalio rengėjai siekia akcentuoti mados lakumą ir integralumą, pabrėždami simbiozinį jos sąryšį su menu ir kultūros reiškiniais. „Pati mada yra reikšminga kultūros dalis – ji supa mus net įprasčiausiomis mūsų aplinkos detalėmis, tokiomis kaip baldai, automobiliai, meno kūriniai, bet kur pažvelgus aplink save, – apie dažnai nematomus ir nenujaučiamus mados pirštus pasakojo IKRA MADA festivalio kūrybos vadovė Asta Labžentytė. – Šis festivalis niekada nebuvo tik mados tendencijų pristatymas, visada siekiame į mados reiškinį pažvelgti kiek įmanoma plačiau ir giliau. Pasirinkus madų šou rengti teatro erdvėje, ji pati skatina susimąstyti apie madą naujame kontekste – ne tik kaip vartotojišką, bet ir kaip kultūros reiškinį.“ Edukacinį festivalio veidą atskleis lapkričio pabaigoje Nidos meno kolonijoje vyksianti mados stovykla profesionalams ir norintiems jais tapti „Mados verslas: kaip išlikti aktualiam rytojaus mados rinkoje?“

Festivalio rengėjai žada įspūdingą tarptautinį madų šou, kuriame net klasikinė mados pristatymo priemonė – podiumas taps netikėtumu. „Šiame festivalyje sujungsime skirtingas meno formas, svarbų vaidmenį atliks garsas, vaizdas – norime stimuliuoti visas atėjusiųjų jusles“, – užsiminė festivalio kūrybos vadovė.

Simbiotinį mados ir meno santykį patvirtina abiejų institucijų – festivalio ir teatro – noras bendradarbiauti: abu siekia sutvirtinti ryšius tarp skirtingų disciplinų, pamatyti save naujai ir taip praturtinti savo turinį.

Kaita ir pastovumas

Kiekvienais metais festivalio IKRA MADA rengėjai siekia atrasti naują briauną renginio raiškai, eksperimentuoti ir tyrinėti. Kartu festivalis lieka atpažįstamas dėl savo pagrindinio tikslo – pristatyti pačius talentingiausius pradedančius mados kūrėjus iš Klaipėdos, Lietuvos ir visų Baltijos regiono šalių, plėsti mados vartotojų akiratį bei atskleisti jam įvairias mados pasaulio apraiškas.

Festivalio sumanytoja ir jo prodiuserė Jurga Sutkutė pastebėjo, kad bėgant laikui transformuojasi ne tik mados festivalis, auga ir jį įkvėpusi IKRA kūrybinių industrijų asociacija: „Šiemet surengėme pirmąjį jaunosios kartos tapytojų plenerą Smiltynės jachtklube, jo dalyviai tapė Klaipėdos įkvėptus kūrinius, kuriuos bus galima pamatyti šeštadienį Kultūros fabrike, IKRA galerijoje. Duris atvėrė ir IKRA loftas, jame vyksta alternatyvios elektroninės muzikos vakarėliai, reziduoja ir kuria menininkai. Jau tapo tradicija per regioną keliaujanti mobili festivalio IKRA MADA galerija, rengiamos paskaitos apie madą ir kūrybiškumą.“ Anot J.Sutkutės, asociacijos veiklų spektras yra dar vienas įvairių kultūrinių veiklų sąveikos sėkmės pavyzdys.

Pažintis su (ne)atrastais

Šį šeštadienį po vienu stogu Kultūros fabrike nuo 11 iki 22 val. šurmuliuos pirmasis didelis festivalio IKRA MADA renginys „(Ne)atrastų kūrėjų mugė“. Joje bus galima rasti jau žinomų mados ženklų, sutikti jų atstovus ir susipažinti su įdomiausiais naujais. Rūpestingai sudarytoje mugėje mados kūrėjai pristatys savo kurtus dizaino gaminius, įdomias autentiškas technologijas, konceptualius daiktus, netikėtomis formomis įgyvendintas idėjas, o lankytojai galės apžiūrėti, pačiupinėti, pasimatuoti ar įsigyti patikusius darbus.

„(Ne)atrastų kūrėjų mugėje“ bus pristatyti daugiau nei 25 mados ženklai bei mados kūrėjai su drabužiais, aksesuarais, nišine parfumerija, suvenyrais ir t. t.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių